【多圖】埃及重大考古發現 3000年歷史近乎完整「失落黃金城」重現

255 回覆
434 Like 6 Dislike
如果唔係sea people 摧毀左個bronze age 唔知人類文明而家會變成點呢
點解啲人可以祼手咁拎啲文物 唔係要戴手套架咩
去埃及旅行真係好正,又有古跡又有靚景
嘢食都唔錯㗎
唯一唔好係好多騙子專劏遊客
Uncharted 1
黃金城
最近煲緊National Geographic嗰套Lost Treasures of Egypt,每年都有新一個season,講啲考古學家去埃及掘寶,會即場打開啲未發掘過嘅陵墓或者棺木,有一集都有講呢個Armana古城
點解一個城市會活埋左?
手套啲物料先最破壞文物
人皮磨擦力反而低
咸魚
玩刺客,講呀肯那頓同佢老婆,知道班際師權力過大要整頓,但太急進失敗
其實古代世界係好colourful㗎
不過文藝復興時期啲人唔識嘢,見到古代嗰啲係白色,就個個都做白色大理石雕塑,搞到而家個審美觀係覺得白色先正常

Some statues were ornamented with garments, such as this cuirasse
@Fine Arts Museums of San Francisco

以呢尊好出名嘅第一門的奧古斯都像為例,其實係古代人係有幫佢上色架

又例如帕特農神廟,本來應該好鮮色架(雖然我唔覺得靚)

套野講咩
Bronze Age唔係Sea People摧毀,而係Bronze Age賴以維生既多國貿易鏈斷裂,大家都唔能夠各取所需,由經濟、食物、產品既崩潰導致政治亂象而逐漸式微,Sea People最多係因素之一。
前年去埃及去到博物館睇真係大開眼界(相反金字塔入面冇咩野睇), 藝術品同手工真係保存得好好, 導遊話博物館會搬最後上兩星期終於搬, 好想去睇。家下有咩埃及考古新聞都有興趣望望
果度好似係西班牙
Uncharted 3沙漠
我仲以為成個城係黃金做
難聽啲講句 比得埃及人搞 起完出黎至少破壞左一半
比返專業(盜墓)英國佬做好唔好
3000年咸魚雞粒炒飯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞