政府宣布四間儲值支付工具營辦商:支付寶HK、八達通、拍住賞及Wechat協助發放5000電子消費券!

853 回覆
16 Like 252 Dislike
平時我哋用信用卡喺上網買嘢,大部份信用卡公司都會要求用戶輸入六位數字驗證碼,確保安全,但係tap and go係冇呢個function
yes
Tap n go個app可以熄咗個付款功能,熄咗嘅話張卡被盜都唔會有問題
四樣野都無用到
戇鳩直接比錢啦垃撚圾
先唔講個消費卷係幾反智
但係PayMe無人會用嚟商店買野
點樣俾佢 啲人又點係門店用嚟買野?
想買APPLE CARD 可以點?
政府要派得錢 肯撚定要實名啦
如果唔係點知派咗定未派

你當佢社區中心有個counter現金俾5千你
你都要拎張身分證去證記啦
咪又係實名
更少人用tap and go 買嘢,除左當佢係master card.
但tap and go 可以連上google/apple pay, 基本上可以唔使商號做嘢就用到。。。。

入左電話號碼同sms驗證碼 去到呢版過唔到
學澳門派澳門通消費券同埋台灣三倍券la,香港政府真係做少少野都衰過人
邊間黃店收8仔?
唔好要囉傻閪發爛渣
Sorry記錯
好多妹妹仔用支那寶 we7就多阿嬸用
三大電子錢包:Alipay (42%,270萬人)Payme (18%,230萬)Wechat (9%,380萬)
https://lih.kg/2483793
Tap & GO 除左 ok/7仔 嘟之外,
仲有冇邊間會收錢?
所有用到mastercard嘅鋪頭
個人八達通咭 唔係app 無咩理由唔得 到時實俾人屌到開花
你on9 d
估計到時實搞到一鑊泡
一定問題多多 又bug錢又盛
佢跟得你名, 識別到你係永久居民, 就知你係邊個
你有乜資料係政府冇, 你唔攞佢都知你邊位
所以要拎 但唔要俾佢知咁多 大不了用1張全新八達通
至少呢5000蚊你都要比佢track住
其實payme落選最大原因係啲舖頭慳錢唔做payme商戶,叫人掃商舖個code當朋友過數
正式payme商戶就應該ok便利店咁,你出個code比佢掃
加盟payme商戶真係好少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞