政府宣布四間儲值支付工具營辦商:支付寶HK、八達通、拍住賞及Wechat協助發放5000電子消費券!

853 回覆
16 Like 252 Dislike
做人唔好咁短視只顧眼前利益
pccw係支那咩
因為佢只係想輸送利益 扮推動經濟 但實質只想大財團受惠

上年派錢 用嘅錢係公家 浪費無問題

狗官最鐘意咩?貪污 以前d官最鐘意有水災 因為一有災就可賑災 就可中飽私囊 不斷循環修堤 就能不斷貪污

特衰正苦一樣
控股股東背景惹懷疑

TNG金融科技集團的創始人兼主席江慶恩為馬來西亞人,面對突然冒出的TNG Wallet並推出涉資2000萬元的大型優惠,引來高登仔一探其背景,發現服務開發公司SINO Dynamic大股東為「康健國際」,而此集團的最大股東為中國國企中國人壽集團,股東直屬中國國務院。網民因此質疑大派優惠背後另有陰謀,已下載程式的網民個人資料「凍過水」。[2]另外,網站「Sor9y」亦發表偵查文章,認為根據早前訪問,TNG程提供公用事業繳費功能,如中電、港燈的電費及水費,一般手機應用程式開發商是難以做到,目前亦只有由22間持牌銀行聯合組成的EPS與電訊盈科合辦的PPS可提供此服務。此外,TNG亦可利用銀通ATM增值,以手機應用程式開發商來說同為「不可能之任務」。文章又認為該服務的應用程式要求過多權限。[3]
細聲啲啦屌你
焗你去幫襯連鎖
前者同後者唔一樣
兩樣野
tng
tap and go
拍住賞 Tap & Go,是由香港電訊的全資附屬公司 HKT Payment Ltd 於2015年推出的電子錢包,功能包括商店付款、網上購物、P2P 轉帳等。HKT Payment Ltd 於2016年8月取得香港金融管理局「儲值支付工具牌照」(SVF0002)[1]。
傻閪匯豐
Apple store可唔可以用八達通買gift card?
Tap 乜嘢,完全唔識
真係有
買日用品有時去藥房買
都唔係全部收電子支付啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞