政府宣布四間儲值支付工具營辦商:支付寶HK、八達通、拍住賞及Wechat協助發放5000電子消費券!

853 回覆
16 Like 252 Dislike
四家都無好嘢啦通真

八達通=益黨鐵

好呀有骨氣四家都唔擰,益政府
香港第一個的電子錢包
早過o!epay,微信香港同支付寶香港。

第一個同mastercard合作既debit card,對好多驚credit card被盜用或者驚洗突既人好有用。
緊係唔參加

為左個濕鳩計劃大改個系統

收返行政費都隨時倒蝕
其實簡單啲
你當係信用卡嘅cash dollar 咁諗就得
舊錢可以響指定消費當錢使
但唔可以轉出嚟當現金
tap and go 肯收信卡嘅餐廳就用到
唔知,不過我拎住tap n go 卡入落apple pay
去到外國便利店都買到野
去hktvmall
用coupon形式岀
指定item先有得扣就得
仲有破產撚最愛
冇卡用搵佢黎就去好
拎$100蚊去7仔買tap n go 實體卡當信用卡咁用
揮手區當年細個無credit card,去七仔買張就用得勁方便
佢應該會叫呢幾間營辦商諗辦法整
所以真係唔使諗點樣轉返做現金
佢冇PayMe嘅原因我諗都係因為匯豐唔整
我諗會好似喺地鐵整一部機嘟一嘟,之後就拎咗一張
之後你就可以去相關舖頭買,應該會優先扣咗消費券嘅金額,用完之後就再扣本身入面嘅錢
可能有得揀用落邊個account?
靜D ok?
食飯得唔得呢
$1000/月 出街食好快用晒
其實成件事係為左未來數碼化港幣做testing, 而加全港幫政府做UAT test
仲有fps架清
咁買coupon都得啦
忽然諗起用信用卡/八達通買八達通嘅自動販賣機
喺西九龍高鐵站喎,所以冇得入去買啦😂
到時拎去call g
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞