政府宣布四間儲值支付工具營辦商:支付寶HK、八達通、拍住賞及Wechat協助發放5000電子消費券!

853 回覆
16 Like 252 Dislike
咁都係
有tap & go姐係可以交保險,交電話費
無所謂登記用5個月,總之用完5個月後退八達通
我覺得tap and go 只係因為要飛起payme 而畀佢攝位。
Hkt
佢會出張master debit card 畀大你
咁當visa上網買嘢/買gift card都唔錯啦
點變錢
Hkt 既 tap and go, 唔係tng
八達通有得退?
好似話果5000 要用係香港網店?
淨係可以香港消費
點冇得退,去地鐵站得
payme做merchant生意根本係失敗
個個都用個人户口收錢
轉數快無得控制你點駛錢
Tap and go 有張master 卡畀你
用樓上既點數咭大法睇落唔駛蝕錢,過翻落自己bank account。
我本身都係諗住上網蝕少少放左d百佳券咋。
如果可以用tap & Go MasterCard 功能
入錢落Amazon account 或者買Amazon 預付卡
每個月入一千
可以一次用曬五千蚊買野
PAYME 可以買野依家先知
之前話政會畀錢呢幾間公司加強系統。
我預期到時呢五千蚊係系統會分開另一個balance, 無得用黎轉錢畀人
day1已經講左唔俾海外消費
我覺得冇PayMe好正常,因為香港人用PayMe係夾錢食飯而唔係買嘢,更何況唔係好多地方可以用PayMe,便利店只有OK便利店先用得,同埋轉數快推出嘅時候, PayMe係冇參與第一批電子錢包用戶,係之後太多人講冇轉數快唔方便先至用得
政府就係襯呢個機會放水畀Alipay wechat 擴大市場。

我認為唔畀payme 既原因可能有兩個
1。唔想或做唔切大幅修改系統
2。payme user base 大,有力威脅Alipay wechat

如果我去呢D香港店買人哋 儲值卡 入Amazon
我應該唔係海外消費
重點係令全港商戶都收Alipay
你蝕水咋嘛冇話唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞