政府宣布四間儲值支付工具營辦商:支付寶HK、八達通、拍住賞及Wechat協助發放5000電子消費券!

853 回覆
16 Like 252 Dislike
同問 可唔可以夾埋全家幾條友嗰個月嘅1000蚊嚟買部電視
咁你本身每個月除咗交通費
洗費洗唔到$1000?
因為公家錢 點浪費都無問題 上次使咗 無所謂 今次繼續 下次如果再有 都會一樣
可以淥卡?唔駛paywave?
唔知入油得唔得呢
如果可以既話就做到幫人cash out
你過$1000消費卷我, 我比返現金你
實測左先算啦
tap&go無呢啲戇鳩野
純粹係經master去做online payment
所以會用佢去amazon 買野
為左果區區一千仲要分五次
改介面又性
我都想開下眼界
到時真係有glitch唔該靜啲
同問,想買雪櫃
唔撚明你本身無?
會唔會有舖頭做到每個月收一千,5個月後當5千用
咁點解唔直接用八達通係百佳買野
E加真係好鬼
最怕就係要填表果陣決定埋付款方式 之後無得改
填表果際又未知之後邊D舖可以用咩比錢
Tap and Go 有銀聯,VISA 同MasterCard ,可以買iPhone了
如果你用開張卡係無名
走去登記
佢咪知道嗰張係你
知道你喺張卡上嘅行蹤
我都有咁諗,如果用八達通我會買張新,用晒個5千就退咗佢
熟人嘅就係 你每次去買都要同埋條友去幾麻煩
分開派 每個月得一千 點買?
都2021年都仲可以咁落後
成日笑鳩支那 人地數碼支付係做得好

Tap n Go你當佢係一個wallet
你可以存錢入去做P2P過去一地個wallet
或者經佢partner咗MasterCard做online payment
如果想過錢去payme 或者銀行 都係經番FPS

Alipay wechat pay都大約係咁 做online payment
都係用銀聯個類

每個電子支付都要實名登記先可以增加銀包既limit
無辦法 你拎得SVF牌就受HKMA監管
用緊張學生個人百達通
係咪一早已經仆晒街

終於有用武之地
買張冇登記嘅用啦
咁就要睇消費券有冇得transfer比人 (但我覺得唔會有)
一係士多,一係阿布,一係誠哥,諗到再加
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞