台灣海軍士兵投稿報章意外洩漏可偵測殲-20戰機之最新型雷達 美方關切國防部長震怒懲處近百人

189 回覆
115 Like 4 Dislike
可能人地有個價
F-15?臺灣冇航母要F-18做咩?
detect唔到你都唔信啦
肯定扯貓尾警告緊強國
台灣佬不嬲鍾意吹水憑台灣咁易就鎖定到,全世界仲研發條毛隱形戰機
仲有官僚作風 形式主義
同埋個唔信任係嫌佢on9唔係驚佢通敵
我都諗唔通,佢哋最多一個海峽距離
Super Hornet又唔係新
啲loser作風同基因帶哂去台灣
高度越高就

美國佬上世紀70年代就玩鴨翼 鴨翼優缺點同RCS影響應該都掌握哂
JSF計劃都有好多鴨翼方案 但全部都入選唔到
甚至大陸嘅西北工業大學都有論文寫當J10鴨翼偏轉15度 RCS就可以大10倍

實際上其實拎架F35加鴨翼大概就試到正面RCS咩料
同埋J20特定角度個rcs同普通戰機差唔幾點會鎖定唔到
咁當然佢無講幾遠 60~80公里我覺得都算合理水平

2011年就有澳洲智庫試過用模型計J20 RCS
美軍又點會無試過
http://www.ausairpower.net/APA-2011-03.html#A.1
高度越高就越多雜訊 雷達都容易D miss左架B2
無記錯去到咁上下高度空氣會分層 做成折射/反射 探測難度會大增
類似發現新型UFO咁
大戰就係SHOW武器
要整都收埋係地底 點會整到咁明顯係軍事野
其實美國唔玩鴨翼一方面係美國航天技術起碼領先世界十年,唔玩鴨翼機動性依然有su系列ef系列水平,加隻鴨翼反而仲增加成本

另一方面就係RCS問題啦
呢個可信性高啲
好多鬼
日日都有戰機過海 射左未?
防空識別區射乜鳩 又唔係領空
真正豬隊友 同2003年一樣 又幫左黨
所以一直唔賣m1a2都好正常
唔洗可能啦 一定有大把
可以係鬼,可以係擾敵。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞