沙田第一城交通警追捕可疑車輛時開一槍,一名男子中槍

865 回覆
28 Like 200 Dislike
睇電影又唔係wow, 一踩油實追你
呢單唔停車,警已經可以懷疑架車有白粉等等其他理由,畀佢走左仲點捉到。
無警甴死 唔值得報
想問係邊個地方Protocol咁ON9見住條友比人截查身有屎咁走都唔追?
條友走左,班狗唔追,你地咪一樣會話班狗廢、睇住走犯都唔追
仲有佢依家唔係行車證過期咁簡單,而係瘋狂駕駛影響其他人安全,已經係潛在危險
同埋調番轉咁諗,條友只係行車證過期都走佬,你係狗都覺得有可疑而去追啦,係唔係呀?
自己黑狗都殺唔到一隻居然撐對家開槍屠殺市民,香港人果然抵輸
因為知瀨鑊鳩開槍,所以咪放啲勞改犯出嚟洗白。
直接柒就得,講都費撚事。
踩單車/滑板車走 係咪都會一槍射死佢?
射隔離都唔得?
未保護到市民已經整死市民?
國安費80億
香港人交稅比五毛洗地
電影最大目標係escalation,個程況越惡化,劇情就越緊湊,劇情越緊湊,觀眾就睇得越緊張。最好高潮時爆到七彩,子彈横飛,死嘅死傷嘅傷無一倖免

不過,現實生活係恰恰相反。執法部門最大嘅目標係de - escalation,最好係冇人命財物損失情況下、平平安安收隊落更

我就當架車上面個女人同小童真係被綁架,警察而家咁樣狂追都係判斷失誤
因為咁樣做係升級緊個問題,令情況急速惡化
例如個犯為咗逃脫,可能將其中一個肉參推落車拖延時間
又或者逃走時造成更多傷亡

合理判斷應該係call backup,設roadblock,唔好睇少啲警察,佢地有晒天羅地網,一定到目標好快就知要封邊啲出入
藍c:好彩你係香港炸
係美國你死撚左啦
國安費就一定係黨員袋,佢哋係請勞改營啲人出嚟洗白。
慳左幾皮野, 不過原來個漏洞可以玩咁耐
又有d 道理。
又係wo

不過有d真愚民,果d最on9
呀sir唔俾上連登?唔洗吹雞大把呀sir上嚟啦
係元朗又唔見你咁威
好威架
39分鐘後出來屌記者
2019年郁啲就打人
2021郁啲就開槍
黑警已進化
係咪上得連登太多
你當佢地係狗無問題
但唔聽佢地指示 受害都係自己
垃圾

車住成家大細都咁撚樣

抵你比人開槍

肯定身有屎 仲有其他衰野

牌費都唔交 學咩人揸車

依家撞到咁多車

賠撚死你

傻鳩
set road block 係最正路,因為用塞車嚟塞死個司機

早幾年有但綁架案都係咁,塞到hihi...
https://youtu.be/tOgQ2Gd3018

https://youtu.be/XZvSVLSUcz4

https://youtu.be/A-NkkEv47Ro

自己睇留言
結論
片1 unjustified
片 2 justified
片3 justified
根本唔可以用係咪有細路係車就唔可以開槍
而係睇條友係咪想車死人
好似片3咁
其實一路冇開槍
到佢撞黎撞去都唔開
個警察差啲死撚埋
執返條命算好彩
佢逃走身有屎同公眾安全迫切性兩回事嚟
一家大細出街構成公安風險點講都講唔過去
跟返程序係跟蹤佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞