沙田第一城交通警追捕可疑車輛時開一槍,一名男子中槍

865 回覆
28 Like 200 Dislike
痴撚線,牌費2015年過期,
唔去驗車,唔去續牌,揸足6年
通常各地嘅Protocol都係由得個犯走唔好追,除非本身係大案,例如個犯拎武器打完劫,對週遭有潛在危險

以呢單為例,其實警察一開始就錯判咗形勢,個司機只係行車證過期,當時截停過,有晒片有晒紀錄,要事後追蹤好易,冇必要窮追。之後一連串事件都係基於一開始判斷出錯所導致。

我見到上面有人whatifism,如果有炸彈點呀? 如果綁架點呀?
呢啲假設冇意思嘅,點解咁講?因為警察應該有專業判斷。
如果whatifism,警察一方永遠係喺有利位置,因為佢係處於未知嘅一方,例如有一日查你身份證,你態度唔合作,最就範伸手入袋拎,然後警察一槍打死你,我同樣可以話what if你袋入面有刀,所以警察射死你係正確判斷

然後有人話司機唔走就冇事,佢一走,正常反應更係追啦!
警察有咁多training就係因為要有正確嘅判斷,幾時由得個犯走,幾時要追等等,如果佢地嘅判斷只係同正常人一樣,一有危險就抆槍,一追唔到又抆槍,咁社會又何須警察?

不如變返西部片咁,一人一槍私下解決
好難相信一架車已經撞左幾架車
可以保持唔停

好難相信警察可以係架車唔停既時候
開槍射人以得到佢唔殺人而又停到司機既效果
開鎗 使講證據 ??
一陣你講兩講又犯 國安法 / 不配合調查啦
顛狗又亂開槍殺人
有胡椒噴霧警棍唔用
個犯停左車仲要開槍攞尾彩
難怪香港變左police state
咁多人幫警察講野咩事
我要片呀,片呀柒頭,冇片冇真相仲係度大大聲狗噏
高汁回覆
慳左幾多? 6年啫,好多公務人員都唔交稅拖下拖下,賺通脹
黑警做得仆街,講野戇鳩俾人屌俾人笑係應該既。

但係我唔覺得等於佢地本份都唔駛做,你憎差佬上腦你既事,毒駕醉駕呢的我贊成即時槍斃喎
其實每份報道都有唔同
連目擊者都未知到底係點
但呢到好大班人好似現場直擊咁
又支持有理無理開槍先,又估到司機係汪洋大盜
乜都無理就企喺警察個邊
連登一早變哂五毛pr天地
連黑警都有人幫佢講好說話,世界變
點解條友會覺得亂咁飛車可以走得甩
晒時間啦,專唔專業幾時輪到兒登仔係度指指點點,講左冇片冇真相,個撚個打稻草人,講多兩句就撐警前撐警後,咁嘅水平同兒登人講專業真係侮辱斯文
根本就完全無必要開槍
知咩事啦
過左期6年,真係痴撚線
可能係偷車?
你咪又係小朋友發脾四
你自己又去唔到報導
而家人地引記者新聞你又話要片
要片都唔緊要 仲要口衰
有細路都揸得咁癲都唔方有好嘢
係喎你自己都知自己鳩噏
你望下上面我屌你乜先啦
我無片無真相我同時無完全信段新聞
你自己睇下幾單都唔同版本

但你無片睇段新聞就話人瘋駕
一陣班狗出嚟講你一定信到十足啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞