沙田第一城交通警追捕可疑車輛時開一槍,一名男子中槍

865 回覆
28 Like 200 Dislike
各小黃登出來辯啦
被佢撞既條數點計?
硬食?
成班左膠出世黎柒
原來係黑吃黑
終於有GTA片
抵屌啦 似係執定野想食大茶飯
前前後後咁撞架巴士, 好撚似打GTA
小粉黃
問題:交通警喺咩時候開鎗?

情況1:如果佢喺架車仲係瘋狂駕駛期間開鎗,佢係咪覺得開鎗係可以截停架車,避免其他人(可以包括自己)受傷嘅有效方法?

佢好有信心可以射中架車(仲要命中司機,唔係其他乘客),從而阻止架車繼續瘋狂駕駛?如果誤中其他人,點算?

當佢自信自己鎗法好準,一定可以打中司機,咁有冇考慮過,司機中鎗後架車可能會失控?架車失控對其他途人危險啲,定俾架車繼續開,然後通過其他方法截停(例如設路障)危險啲?又甚至考慮到途人安全,不得已俾架車逃脫,之後再用其他方法追捕,會唔會更好?

情況2:如果架車已經停低,係咪有必要開鎗射個司機?司機已經停車,係咪表示佢打算落車(可能架車已經被其他車擋住,亦可能司機打算投降或者嘗試逃走),咁仲有冇必要開鎗?

如果架車已經無得走,或者司機已準備落車,話架車之前曾經瘋狂駕駛,不足以合理化開鎗喎!報導同警方都無話過疑犯落車襲警…

開鎗嗰陣,交通警同疑犯距離幾遠?係咪無其他方法制服司機?例如警棍、胡椒噴霧?如果距離不遠,交通警係咪已經見到車上面有女人,有細路?如果見到,咁對於點樣拘捕疑犯嘅決定上面,係咪會有唔同嘅方法?例如:有女人有細路喺附近,疑犯係咪仲想反抗、襲警,或者脅持個女人同細路?同樣,報導同警方都無話疑犯脅持人質,咁開鎗嘅理由係乜?

我唔係話要嗰個交通警完美唔犯錯,形勢緊張做錯決定可以理解,但唔代表唔應該追究呢啲錯誤。指出錯誤、追究責任(如果有),先可以避免將來再發生同樣問題!

依家只係指出警察開鎗可能有問題,就立即話"連登仔"幼稚、仇警、屈毛,所以無討論價值,係邊個唔客觀?唔肯理性討論?

以依家所見,好有可能,有人想藉此帶風向…
你老母,又屈人做分化撚做摭醜布
岩呀帶風向果個咪你囉
點只小粉黃,又有小炒黃,大炒黃
五毛,熱狗,愛侵力都出世黎,永遠都係一味盲反搬龍門
連登已經俾班五毛pr淪陷哂,變成撐警論壇
睇埋條車cam片 一槍嫌少
交通警 最鐘意開鎗
On9仔 乜都唔知無撚柒啦
你好清楚?
起碼我會等有多d資料 先沖出黎
手足
樓主呢度連燈黎
承傳咗強國嘅傳統
你點講又無用
睇撚左片未呀傻閪 下次你全家俾呢啲撚樣撞死晒唔好問點解冇人開槍制止
呢D條例根本係寫得好含糊,有無威脅都係由警察本身去判斷,我就堅唔信你係美國咁樣係公路比警察截查唔停,班警察唔會追
做咩唔捉曬佢地全家跪地一槍爆頭?死黑警你地慣架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞