P牌第一次岀車 好大壓力

340 回覆
126 Like 475 Dislike
搵d短途路揸,最好由自己個區揸去下一個區,識得分慢線同快線先,揸大個膽,之後你就可以去遠啲,香港揸車你冇膽可以講食得屎,其餘靠自己去攞經驗,加油
1)Cut線記住寧頭 電單車/單車係盲位睇唔到
cut就cut得灑脫啲 唔好行下又唔行下

2)香港好細 行錯路就由佢 兜得番

3)泊車唔好怕柒 扭多幾手
人人都有第一次架啦,
搵個識駕車嘅朋友磅住會好好多
差唔多啦
我26 驚過你
仲要睇實啲大車
痴撚線 第一次出車仲要去中環加行紅隧
冇撞車你已經要偷笑
下次搵埋你老豆坐你車先好出啦

同外國唔行錯最多都係比多10km油費
當係逗下風
外國行錯會去左第二個州
首先裝google map
之後開導航
港島路算易渣 樓主睇google map同時應該睇上面路牌 寫得九龍(中,東,西)一定係帶你過海 其他線一定係係返港島範圍 所以多d睇牌 揀定條岩既線行
如果知道自己行錯路千祈唔好停係條路度/硬cut 最多出左公路停埋一邊再諗下條路點行 行多幾次就知條路係點
如果你有搭開巴士就多d睇下司機行咩路線 會幫到你 但唔好跟左入巴士線
再行熟d你就會知幾時先要cut線同cut邊條線 如果唔熟港島路建議行中線
P牌咗4個月
已經可以係將軍澳去元朗
沙田去坑口
元朗去荃豐葵芳再返去
冇架 其實你一開頭唔好依賴太多gmap就得 唔好淆 唔熟咪揸慢啲
學下睇路牌 揸揸下就得 (我仲要係連登仔最驚嘅女人揸車)
咁你信心爆棚仲有乜需要叫春
港島都叫易行?想知邊度先叫難?
我都推薦用高德,
又準,提示又清晰
叫你下個路口轉左就行定最左線 轉右就最右線 平時行中線慢線 掛住P牌實讓比你cut
唔好揸喇
屌 搵老豆或者fd跟一兩次未得囉,攞翻少少信心就ok架啦
揸慣左就知香港大路唔多
細路唔駛記
錯得多就識㗎喇
唔好依賴導航
大路揸到去附近先靠導航
google map唔準/一早講定條路
你要望一望個地圖match唔match你目的地
成日會錯
例如亞皆老街連cut六條線去左面
港島紅隧出口去跑馬地
要出第二個的
入錯第一個出口佢會照叫你cut四條去右面
但呢兩個位都係單白線黎

有橋果啲地方又上又下又係易錯
靠導航不如靠自己好過

記住錯路唔好硬cut
當行遠少少認下路

如果你見到啲字倒轉左
記得諗下係咪逆左線

如果逆過幾次線
唔好揸車吧啦
態度正確,搵凌晨練車真係簡單好多
開街景認下路先揸啦,
我平時用google map一d問題都無。

你揸錯左咪兜遠少少,自己揸姐,都唔知驚乜
真 仲記得喺青衣拎車 就出九龍接女朋友返大西北 最後返港島 一晚已經犯哂所有錯誤
我都實會讓P, 排隊果時打尖果啲除外
無既
出去前睇一睇台灣果單新聞
提自己唔可以出錯
唔係好大鑊
凌晨無車都淆
你搵日試下weekday 8點踩返轉

Cut都無得你cut
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞