P牌第一次岀車 好大壓力

340 回覆
126 Like 475 Dislike
賣車算啦
小弟鴨駕廢牌一take pass
買車第一日係元朗拎車,之後自己揸返香港仔
Carousel 大把
我台灣啊
用irent
台灣jj用irent
新手跟Google map行港島可以一程車試哂miss路口行巴士線同cut單白
開頭一兩個月係咁 好快慣
行錯路當認下路囉
仲有個方法既。你咁大個仔實有一條巴士線你係由細坐到大,熟路到仆街。
開頭操車果時可以行番果架巴士既路,慢慢行唔好急
渣多幾次拎熟個距離感,踩油門煞車個力度控制先。
記住唔好死跟行巴士線,渣車最緊要識執生,唔好再on99 考牌咁,決定要快,大路要比後車知你想點,小路要比後車對頭車知(打燈)

拎左渣車個距離感,基本上都唔會點樣炒大獲野架啦
好彩book到沙田轉名,我差d要金鐘過海,我本來都叫左差左5年自動波車既fd 幫我揸我架棍波返屋企

Book到沙田就叫佢旁住我等我揸
我第一次揸架車就冇望盲點cut線閘到人

我之前係英國加加埋埋揸過幾個鐘鐘咁大把
你太介意行錯路姐
地球圓架嘛,行錯咪兜返岩,我第二日揸車就入錯線去左大欖隧道48大元啦

我初初成日都入錯線或者冇轉彎搞到去唔到我想去既地方,都唔會格硬行返岩,慢慢兜路就算

行錯咪當兜下圈,你下次就會記到d路,香港好細架咋
我嗰陣p都照行100最多唔行快線
最好搵個識揸車嘅人睇住 兜自己熟個啲區先

我用Google map大部分時候都準 但唔可以完全依賴 知前面有路口會收慢少少睇下啲路牌
睇導航唔好睇條路線 即係唔好跟死佢個箭嘴 佢load唔切就仆街 但係佢上面應該會有話俾你聽幾多公里之後入幾多號線 咁你咪認住幾多號線 譬如佢上面話3公里之後入9號幹線 咁你就開始望住前面啲路牌搵9號幹線咁就無死

利申: p左5個月 之前考牌第三日就出車第一次由屯門去葵涌 無端端行錯路又去咗沙田 又去左貨櫃碼頭 足足去左個半鐘 仲要繁忙時間9點幾 嚇到我仆街
敦爺

見你ig P牌行快線俾車撞
認錯人

我無任何車既野係ig
係香港油塘棍波一take pass
雪左幾年係外國第一次揸車 仲要自動波
因為學棍波 慣左一直比油去換波
自動波不自覺越踩越快超左速
然後外國太大太陽 睇唔到燈號 衝埋燈
行錯過唔該行埋佢,唔撚好亂咁cut。新牌學左安全先學行岩路,這係你行錯入紅隧就唔該行岩佢,驚驚青青cut實線走就第一個死呢d人
*行埋佢
冇你咁勇
收車嗰日叫個sales車我返屋企
請佢食返個lunch答謝佢
夜晚先夠膽揸出去練習
我由堅城去中環 入左西隧 $75
仲未計番港島
路線規劃可以用正苦個出行易 啲禁止指示會跟足啲
另外一定要睇埋street view 到時埋定邊條線自己心中有數
仲有喺高速公路信路牌好過信導航配合埋street view 記住邊個地名牌就出高速 咁就無敵
建議都係樓下操車先 照計你喺個社區生活咗咁耐 搭開車都會識路 起碼分心少搵路呢一樣嘢

如果你杏花邨就落埋柴灣小西灣咁兜個圈啦
高級少少可以練柴灣道 啲車片住落斜 cut線要更加小心
銅鑼灣嗰啲真係boss級
柴灣嗰啲新區還好 似新市鎮規劃 同新界差唔多
係外國大 細個坐校巴
人生坐過10次內巴士
巴打 我都學緊棍波van 求指教點樣可以一 take pass

我學極都成日有mistake 好想一take pass
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞