P牌第一次岀車 好大壓力

340 回覆
126 Like 475 Dislike
老生常談 就算有人呠唔好慌 慢慢黎啦
點解個個考完牌都會以為自己車手上身
有waze唔用用高德係咩心態

其他app都算 導航app咁多gps data都仲用支那app真係⋯
你不妨冇嘢做就鳩行 我一星期揸一次車 揸到第八次已經好放鬆

有d位新手唔敢做 慢路入快路 你係要晌慢路路口盡量加速到夠快 入位先安全

塞車入位係鳩攝 用車隻角壓住條白線 睇下後面肯唔肯讓你 人地讓你就揮手示意thank you

有d就係睇側鏡 但未熟鏡裡見倒嘅距離感 晌個安全嘅停車場做吓實驗囉
無人叫你一開波就過海
搵d熟路嘅地方兜下先
預鬆D時間就好,慢慢就會認到路
屌又多一個公路炸彈
新牌用高德,揸慣咗就轉waze
最緊要你自己要對d地方位置有概念
第二日攞牌就又去西貢,中環
澳洲揸完全唔洗用腦
如果我返香港都未必夠膽揸
最緊要慢慢渣 就算行錯路都唔緊要
唔好慌張 照一直行 唔好亂cut線 當遊下車河
之後再搵個位停低 睇一睇地圖先再行

當知道下個路口要轉既時候 就早啲cut定
平時cut線 唔好慢慢cut 咁樣反而仲危險
希望幫到你啦
宣傳支那野仲要理直氣壯
經驗分享:
你一part part黎
要渣好車分別要:熟路,車嘅操控,cut線技巧,路面經驗。

到兩個真係要凌晨3-4點去練,練熟曬先日頭練尾兩個。
第一次出車就去中環,樓主係咪袋定好多錢出街
第二段笑死
夜晚操車la柒頭
屌你長假期出嚟害人
平時坐車都唔睇路唔留意架車去到邊
楂車梗係 on99 咁o係右線等去到路口先知自己要轉左
好心就咪撚楂車阻住哂啦屌你
我都覺 我仲要係細城市
揀放工返工時間操,練好手軚、耐性、認路同學習應對擠塞路面。

晚上操就唔太好,因有啲公路地線甩哂色,怕你主副線亂哂籠,同埋夜晚揸車,啲反應慢半拍,練熟日頭先轉晚上啦
凌晨出車怕咩行錯 你開左大燈啲路牌/路面基本上有晒資訊
行錯咪由佢錯 cut4線 隨時過一排收信交人名
高德真係準咩
佢試過係天橋路中心話到達目的地
又叫我加士居道右轉佐敦道搞到兜大圈
杏花邨嗰頭唔多車,兜番個零練下先四圍去啦 ...
港島d路真係好難行,miss左一個路口已經去到好遠
Waze真係幾好,行行下無啦啦塞一塞都會問你使唔使報上去比人知,簡直就係導航版FB
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞