P牌第一次岀車 好大壓力

340 回覆
126 Like 475 Dislike
多謝師兄! 真係要小睇d箭嘴 多d睇路牌
9成行錯路都係個地圖load唔切
有冇飲東江水?
學車一take past 冇用傢。。
真實揸係極危險,所以寧願你練多d,用muscle memory 控制傢車,留返d空位比大腦諗條路。
只要你練到一日 個腦唔洗諗嘢都可以控制到架車
咁你自自然然就會一take pass。跟住你出街先會叫做安全少少
考嗰陣 當自己去表演咁 望鏡嘅時間要多過望前邊 死背條路 發夢都識行就得
我寧願留返啲錢pass 咗補鐘都好過肥兩三次
我都係咁諗 不過宜家學車覺得自己好似handicapped咁 我覺得自己要花好多時間先可以做到樓主講咁唔洗諗嘢都控到部車 但駕駛學院嗰package都無咁多鐘 補堂又幾貴
樓主係唔係駕駛學院學?
唔好睇電話就最好 唔通炒左個下同對方講地圖load唔切咩 你要記住係你控制架車 唔係依靠地圖去控制
錯左咪走佢行 兜遠少少

最好開車前睇左大約點行同睇地下線加路牌
有樣野上面巴打提過 假設你中要去小西灣 可能路牌字必有寫明小西灣 咁你要知去柴灣先再入小西灣 呢樣野都好重要
其實你睇路牌先至有充足時間轉線,導航你聽得來睇完嗰幾個lane箭嘴就Miss咗
P 牌實多蝦碌野
我早期都你要屋企人陪出車
出多幾車
自己大膽d去一d容易去又有位泊既地方

導航我都係用高德
不過導航靠唔住

最緊要都係認路同睇路牌

點都好啦
揸多d就愈揸愈好

BTW 你都幾大膽

香港地真係唔同外國
路況唔同
你慢慢揸好大壓力
一大壓力就易出錯
係屋企睇多d地圖先
私人
依個真
慢慢揸 大壓力又多手汗 手又振 仲危險 感謝師兄教誨
香港嘅路牌係俾識路嘅人用嘅

你要搵路時,當你見到塊牌,代表你已經miss咗
唔識路就直去啦on9 cut你老母閪咩
奇行種 好彩憑我經驗識睇
想請教下樓主p牌保險點出
早期我會一路食糖一路揸
盡量輕鬆揸
真係冇喎 邊似你啲燶閪
我叫有車牌嘅朋友幫我揸返屋企
咁第一次自己渣出停車場咩感覺,第一次返屋企泊車又點
第一次出車都係深夜,係自己屋企樓下行幾轉
我果陣都專登過左P果年先出車,不過拎車果日都好淆底。返到車場先鬆一口氣,唔經唔覺都揸左幾年,有小小建議俾樓主既

1:小心三類搵食車,van仔,DC9同紅頂 即(的士同紅van) 佢地好鐘意係你想cut線時候就篤油
2:盡可平日夜晚10點後/假日9點前就操下車,依啲時間條路都會比較小車啲
3:試下先兜熟附近幾個區既路,睇下可唔可以唔睇地圖都搞得掂
4:真係唔好假日09:00-22:30既時間係啲旺區/一定多車既地方出現,啲holiday driver分分鐘嚇死你
5:多啲睇下討論區人地啲片,睇下係香港揸車要知既潛規則
我敢講,連登就係最撚民主嘅地方
暢所欲言
劇透撚除外
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞