第四十五屆香港國際電影節(HKIFF)集中討論區 (2)

980 回覆
7 Like 3 Dislike
我都覺劃位正好多
習慣坐比較前 唔會特別早去排隊
文化中心如果自己揀會坐e f g側邊走廊位
而家劃位最怕就係坐中間啲位

尋晚睇花期就係坐頭幾排正中間
前面位男士生得高 我連英文字幕都睇唔到
但根本冇得走
唔係隔離個位封咗我可以比薩斜塔咁打斜個人睇
我應該可以直接入定
睇嚟得我鍾意free seating多啲
劃位你自己揀走廊位就無問題,而且今年max 75%入座,附近總有空位無人遮擋
Free seating 最大好處好係遲入場的坐旁邊,唔會影響一早入場的人
但如果連續睇三場,仲要文化中心、大館和藝術中心之間要換場,free seating根本係叫人唔好食飯或熱門場次得頭排
外國影展的場地會近啲,但香港每一個場跑都要40分鐘,如果仲要花時間排隊就不如唔好睇
當然視乎你一日睇幾多場
熱門戲襟慢啲都冇飛
仲邊有機會揀位
附近係有位
但開咗場坐中間點走
you are not alone
知唔知外國電影節係點安排?
你miss船咪仆街
特別係8-9點走船要等好耐
本身見今年城網同MCL要分開買飛咁麻煩,以爲係個場轉手MCL之後搶晒HKIFFS啲票務嚟做,賺手續費
點知下期cinefan都係k11做但又去返城網買飛,反而fellini就喺MCL個網賣,奇奇怪怪
第一日賣飛得50%座位,仲要分Art house同urbtix真係好惨。劃位就唔可以睇完有心情至買下一場,最好一早定晒全部睇咩,加場加位又要計下。
而且今年十二日節期,大部分節目排左係復活節長假,好處係唔駛拎假,但搶飛搶到傻。但其實無得旅行,大把假剩…
art centre行去碼頭十分鐘 船程十分鐘 落船行返去文中五分鐘 要所有嘢都啱啱好先得
分兩個平台賣真係玩死人
MCL仲要逐場逐場買 都未計不斷俾佢彈返出去
搞到好似要估邊場多人買就搶邊場先咁
好攰

今年係第一年攞哂成個展期假睇戲
反正要清假又冇旅行去
AC行去金鐘站15分鐘,地鐵過海5分鐘,尖沙咀站去文化10分鐘仲好
其實咁樣都幾好 搶左A電影靚位 就冇時間搶B電影靚位 起碼大家都有機會坐到靚位
Minari 4月22號上正場
啱啱《南巫》有導演張吉安嘅驚喜映後談
會唔會有正場
今日春光乍洩冇咗嗰三十分鐘
講明咗得上場有
頭場成為大贏家
加下好奇英皇優先場都會唔會有彩蛋
好彩兩場都有睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞