第四十五屆香港國際電影節(HKIFF)集中討論區 (2)

980 回覆
7 Like 3 Dislike
同意,以呈現眾生相嚟講,濁水好過狂舞派3太多太多了
想知條問題其實係點
講真,如果你有睇過wkw/楊德昌等等,你應該好明白李俊碩嘅story telling同佢地嘅分別
同埋你講塔倫天奴,唔知你係咪指pulp fiction,果啲叫非線性敘事結構,唔係散亂
呢個有d. 謝老4對細路女點解咁上心,我都覺可以再多d.

不過佢本身都有講左d既. Eg 謝老4有d d同情心,開頭唔想幫人自殺;同自尊心好強,所以孫女係咁嗲/讚佢,佢就鬆毛鬆翼好開心.

我覺得可以再多d, 但我都收貨既
怪不得
我無聽晒場QA就走咗,主持個肥佬(無貶義)一向畀我嘅印象都幾專業,有啲驚訝
咁真係要界定下點先叫散亂 其實都係一個好好嘅問題
我自己覺得pulp fiction根本係散亂(冇貶義 因為唔覺得散亂係問題) 2046係散亂 阿飛正傳都係散亂
我嘅理解:多線敘事係散亂嘅特徵,但散亂最重要係劇情線之間嘅因果關係 或者對於主題嘅表達
pulp fiction幾條時間線之間冇明顯因果關係 所以佢嘅非線性敘事其實係散亂 何況佢根本唔在意表達咩主題 甚至冇好似濁水咁圍繞某個群體嚟敘述
如果呢啲唔係散亂 但濁水係散亂 我就真係唔太理解 (狂舞對我嚟講唔散亂 因為全部圍繞同一個主題)
濁水結構上其實可能比較似nomadland
要演員叫返觀眾留低
講開又講呀 其實導演解答都好虛
場qa 麻麻
原來殺出個黃昏林雪後生版係自動棄權符家浚
聽到蔡思韵叫人留低後講咗句 唔好意思
睇濁水時摸黑寫筆記,唔知以下吳鎮宇講嘅對白我有冇抄錯,大家可唔可以大家幫我check/改下:

「深水埗係俾窮人住」
「政府做錯唔撚使道歉嘎」
「攞唔到公道咁咪攬住一齊死」
其實呢個已經好大路嘅問題
點估到你咁樣答
1係
2唔肯定係「㗎」定「牙」
3唔肯定
ceci好慘
呢套比七人易入口,七人唔係個個故仔都出色
我坐stall2, 完全唔知小齊吸左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞