第四十五屆香港國際電影節(HKIFF)集中討論區 (2)

980 回覆
7 Like 3 Dislike
但估唔到bobo爆seed diu李燦森,都仲幾好氣.
個戲劇張力都好keep到
就係睇完殺出個黃昏先發現何硬c同馮寶寶咁似樣
非線性敘事係ok的 但同狂3唔同地方係
狂3有唔少人與人/價值之間衝突(conflict)場口位
觀眾(我估)大多留意落當中衝突之間有冇咩地方批判而睇緊戲時候好少judge角色動機呢啲方面

濁水冇太呢啲位 而且好多部分選擇留白 讓觀眾自己填補 反之觀眾著眼就係人物動機/劇情之類 而當觀眾冇耐性/導演講得太少就會覺得虛/散之類
係,如果主持睇唔到工作人員提水就直頭冇左影相呢part
道歉定2000蚊擺明挑機啦,主持應該feel到會奶野所以葉童答完即刻skip咗去問第二個
但佢真係處理得好差好小器仲要好冇禮貌
請盡快提出你嘅問題 <— 好似係咁上下,呢句語氣好差
仲有以為孫女係佢老婆,串鳩謝老4成日食小妹妹,都好好笑

個角色真係為老4而設
主線當然有唔同啦
我純粹講d硬件上同鏡頭啫.
林雪:阿嫂呀
笑到仆街
你搵啲大師嚟比 如果佢做到大師嘅效果佢上咗神台啦 王家衛果種獨特嘅電影語言係令觀眾入咗佢個情緒,濁水就係平鋪直敘咁講故事,兼且講得散亂,你唔會見到有種風格出到嚟,點同wkw比
呢句真係不得了.

又反映緊林雪係戲入面想做既野,又講緊謝老4係真實生活中做緊既野
而且重慶森林根本係兩個故事,兩個故事分別都好聚焦
而楊德昌電影敘事相當精密,從來唔散
唔好玩啦,呢套先佢第二套戲,如果你生於當時睇wkw第二套戲阿飛正傳,你分分鐘都係屌緊佢又散又飄
戲唔係得風格嘅,仲有寫實同人文關懷,我覺得呢套比美得上許鞍華嘅千言萬語,不過可能你都會覺得千言萬語好平鋪直敘啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞