第四十五屆香港國際電影節(HKIFF)集中討論區 (2)

980 回覆
7 Like 3 Dislike
有d位明明係苦笑/嘆氧
喺度屌吓大館個場先,作為主要放映場地竟然冇顯眼指示牌教觀眾點行,準時都俾佢搞到差啲遲到
我知有個入口好近立方,但唔代表冇人從其他入口入大館㗎,屌佢我喺正門入完全唔知點行要問工作人員先知,問完仲要行到仆街,趕到仆街,搞到坐低後十分鐘隻腳仲痛緊
唔關事 純粹覺得愈更值得睇
電影節播親明星陣容嘅戲 經常有呢啲觀眾
愈唔係修復版,畫質幾差,但菲林味好正
下年如果都係文化中心+K11都唔知揀去邊度睇好 一邊好氣氛但頂腳 連場坐到好辛苦 另一邊坐得舒服但冇咁好氣氛
啱 都唔知有咩咁好笑

我覺得套戲後座力好強
本身都冇咩 只係覺得好寫實亦好可惜
一出字幕竟然開始流眼淚
如果MCL肯開多幾場大院我好多戲唔洗棄
我下年all in翻文中算 MCL
笑唔出甚至想喊嘅位都有人笑
大館個場係好撚西 當年第一次去搵到就黎遲到都未搵到入口
如果有返free seating會揀文化中心
話哂銀幕大好多 氣氛都好好多
加上我腳短冇頂腳問題
雖然都坐得唔係好舒服

但其實HKIFF撞藝術節
近年已經好少好少文化中心場
係今年先咁開心
劇本好扎實
好深印象有個畫面特登停留係由白布鞋變皮鞋
有啲戲買唔切棄左
撞時間又棄左
仲要趕截止時間睇線上平台嘅戲
攰到嘔
機房除咗DCP 本身既audio其他聲都唔會feed到出house
所以唔會關後台事
字幕有個雙書名號打錯咗做《XXX」好突兀
好現實 後段有啲位大家笑我都喺到喊緊
餐廳嗰幕 回不去嘅無奈
Suda個喊
我覺得佢啲戲又勁左
講起字幕
睇《春光乍洩》嗰陣出過一次 #NAME!
然後《醫官同謀》出現過幾次錯字,都算
platform 喺戲中意思係「政綱」,竟然譯咗「平台」
末日昏天
lav diaz高質就預期之中
但呢套算比較易入口 就意料之外

幻想出黎ge社會背景
但擺落今日香港都好貼題
其實劃位好過free seating。睇十場,買飛排一次,入場再排十次隊,浪費人生。
free seating要早30分鐘排隊,劃位真係慳好多時間,早10分鐘左右到文中就ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞