[特倫斯]林家謙討論專區 神奇的糊塗魔藥 零時零分上線

1001 回覆
301 Like 57 Dislike
容祖兒同陳奕迅都冠咗兩次啦
應該會有更多歌手有機會
呢個星期好大機會係林奕匡拎第二次
好鍾意佢轉chord 果時果段interlude 由B major 轉D major 轉得好自然 好似入咗仙境咁
好正
呢個算係小菜
時光倒流 D 跌落 Db 真心唔錯
留名
快啲夠歌演唱會就好
其實佢cover 人哋啲歌都夠都好好聽
用幫人作個啲都夠開幾日啦
敢講佢開紅館一定爆
但佢尋晚kkbox live話唔夠歌
叫大家唔好迫佢開show
希望星期日搶到chill club飛
好想現場聽謙謙唱歌
覺得神奇的糊塗魔藥個歌詞 好似係特倫斯夢遊仙境嘅後續故事
承接咗 "忘記俗世幾多繁瑣的爭鬥" 呢一句咁
上次Major in Minor又係集齊一套歌出
今次應該都係同一個Pattern 另外再插幾首純音樂做過渡
斷估應該係特倫斯夢遊仙境開始
跟住時光倒流一句話 再加埋呢首
可能連個專輯都要改7隻字

上次出Major in Minor嗰陣未開始聽牙謙 又唔知道佢出碟係限量版 買唔到 搞到要carousel 食炒價先買得返
今次一定要買到
我想搶佢演唱會飛多d
佢寫俾人d歌 + 自己歌都夠
請埋樹同柳做嘉賓合體就正
第一次搞 去九展已經好好了
無錯家謙喺kkbox有提到,新歌歌名係inspired by《喬治的神奇魔藥》,而呢本書嘅作者Roald Dahl正正係受到《愛麗斯夢遊仙境》所啟發,所以新歌的確係有承接《特倫斯夢遊仙境》
講起Major in Minor我就覺得林家謙好啱做配樂,佢d間場都幾有畫面
一定勁難搶
所以一定要連埋純音樂+跟順序聽 先會完全有個畫面嘅flow
林家謙嘅歌我最鍾意係特倫斯夢遊仙境同神奇的糊塗魔藥呢啲編曲較特別嘅歌 香港樂壇好少聽到呢類
你買左幾多錢?
如果真係有 又要一輪搶飛 大家唔好同我爭
條女都搶到死死下
仲要管樂同弦樂都係自己編寫
https://www.instagram.com/p/CM6aq29HZ1r/
佢自己share話似ghibli電影
痴線個violin cover一聽完全有個個感覺
謙謙會唔會比人批鬥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞