[特倫斯]林家謙討論專區 神奇的糊塗魔藥 零時零分上線

1001 回覆
301 Like 57 Dislike

好多人tag家謙 有啲叫佢唱
btw估唔到暴龍哥會請謙
ig follow都無 不過證明睇得起佢
原來林家謙細過我
佢應該唔想上非音樂類節目啦
【鄭中基中環開騷 籲歌手歌迷撐起樂壇 柳應廷現身唱《樂壇已死》】

鄭中基一連三晚在中環海濱開騷,今(23 日)晚頭場,嘉賓 RubberBand 表演後,本來不在演出名單上的柳應廷、吳林峰等突然現身,在 encore 環節前合唱《樂壇已死》。

演唱會尾聲,舞台背景大螢幕出現多個本地歌手的照片,鄭中基搞笑說很多歌手很紅但「冇啖好食」,「林家謙真人都好瘦,所以一號風球我都勸佢唔好出街。」他展示姜濤、胡鴻鈞以前的照片,「你睇佢(姜濤)依家真係冇啖好食;佢(胡鴻鈞)連腮骨都冇埋,真係好冇陰公。」

隨後他再獨自在台上,正經說,「我好希望大家,一路可以供養住我哋香港嘅歌手」,現場隨即響起掌聲,他提到,姜濤日前說希望香港歌手可以再次成為亞洲第一,鄭中基稱讚對方「咁後生已經咁識諗」,他寄語,「我哋歌手同歌迷,我哋真係要一條心,撐住香港樂壇,咁香港個樂壇呢,就唔會死㗎喇。」

隨後唱出《樂壇已死》時,大螢幕配上歌詞,至副歌部分柳應廷、吳林峰等出場,觀眾拍手歡呼。

攝:Nasha Chan
暴龍哥又黎料
今晚唱咩歌?
好似有我代你哭
https://www.instagram.com/p/CODOOM-BU9U/
一人之境又有新編曲
chorus有啲似cc版
正,好想去現場
佢似有排都唔會開自己con... 只可以喺人哋啲con見到佢
from隔離post 暴龍哥concert:
18. 我代你哭(with 林家謙
>> 接 Talk (中基:曲詞編監都係自己,點解唔可以多謝自己?LOL)
19. 一人之境(林家謙)[編曲有變,一人Chill境LOL]

其實好開心好多前輩欣賞佢
同埋佢每次表演都會改過編曲真係抵讚(唔敢講佢編曲技巧夠唔夠班攞編曲獎 但每次出嚟都有新編曲真係好好
Youtube有片,暴龍哥好supportive
鄭中基交個台俾林家謙唱一人之境 有啲感動 其實俾咗好多鼓勵佢 暫時唱咗咁多版本 佢呢個最有power
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞