[特倫斯]林家謙討論專區 神奇的糊塗魔藥 零時零分上線

1001 回覆
301 Like 57 Dislike
今晚一人之境改編得幾正
暴龍哥真係一個好好嘅前輩,好肯提攜後輩
from 01 唔post link

鄭中基今晚(24/4)在中環海濱活動空間舉行第二場《WEE are Ronald Cheng Drive in Ultra 鄭中基自駕演唱會2021》,更請來人氣唱作歌手林家謙擔任,一起合唱經典作品《我代你哭》,令人聽出耳油。之後,兩人便在台上大談歌手經,鄭中基更問:「聽講問你嘢你多數都會答錯嘢,其實咁多人支持你,你開唔開心?」然後林家謙便說:「開心。」

鄭中基期間亦發揮搞笑本色:「不如我問下你有冇未來計劃啦,你唔好答,你答有,啲人就會話你有機心,你答冇,啲人就會話你懶。不如問你有冇拍拖,都係唔好,因為你話有,就會話你掛住拍拖,你話冇,就會話你講大話。」

提到林家謙主唱的《一人之境》橫掃樂壇頒獎禮,鄭中基便指歌曲的曲詞編監都是林家謙:「四個都係佢,點解唔可以多謝自己呢,我就唔明喇,畀着我,我就多謝自己四次!」林家謙聽對方撐自己後就連番道謝,鄭中基之後又叫他不要打算縮去做幕後:「你千祈唔好縮,縮就等我呢啲老嘢縮,你企返前少少,你好好地努力做音樂就得喇。」

暴龍哥唔好縮
好正
果陣cc已經好中意呢個改編
話比大家聽一人之境都係可以好開心好enjoy
之前軒仔送嘅高清版假以時日幾時先會post
佢呢兩日youtube開咗個playlist畀道地
係咪多job忙呢 忙都好呀 不過希望假以時日快啲有
忙都好 唔洗有時間理hater
佢唱完話係 一人chill境
有冇人知神奇的糊塗魔藥最尾嗰d燃燒/火柴聲係咩意思?
睇完電台訪問有個主持人問家謙佢唔肯講
我自己估緊係未煮魔藥發出嘅聲
咁其實都唔難估
我覺得佢都係鐘意留返d神秘感嘅人
同埋會好包容大家對同一件事有唔同嘅詮釋
林家謙專訪!新歌「難得糊塗」的人生哲學:「精明真的重要嗎?」

link: https://www.harpersbazaar.com.hk/celebrity/Terence-Lam-Interview
好彩都有3-4首歌
順利係咪今年有碟
演唱會繼續等
紅到日本DJ都播
不過魔藥係好jpop feel
純音樂勁似宮崎駿電影啲歌
呢一代歌手裡面第一個衝出國際
佢話今年下年末必開 因為要儲歌
咁如果同人合作一齊開咪唔使
暴龍哥遲啲上chillclub呀!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞