[神作] Re:從零開始的異世界生活 第三季製作決定?? 討論區 (27) 討論劇情超過動畫需四重加密 !!

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
點解多娜要企側邊
啱啱先睇完第二季

https://youtu.be/-Dv2WkwMewk
岩岩係Netflix 用四日睇哂
完全唔明第二季做緊咩。。

同埋男主真係好撚柒閪煩同嘈 第一季都無咁低能
明明第一季都睇得明

去到第二季每一隻字都唔明咁制
搞唔掂每一集睇兩次已經

上埋youtube睇解說都係唔明so sad
我都係經常去推特睇長月每一次完咗之後嘅解說同埋一啲youtuber講嘅解說,再睇返小說,我而家係明曬成套第二季做咩
主要其實都係、

自從上次大罪司教戰之,掃把佬就去救EMT,另外雷姆同其他受咗傷嘅士兵就返去,途中畀其他大罪司教襲擊,雷姆嘅記憶同埋名畀暴食吞噬,所以喺所有人入面消失包括存在

然後掃把佬就同emt返去大宅,以及將另外一半人帶返去條村,但途中發現所有人未返嚟,EMT提到羅茲瓦爾同埋拉姆係帶住另一半嘅人去咗一個叫聖域嘅地方(就係今次呢一季發生所有事嘅地方)

於是掃把佬同奧托,emt 雷姆返去大宅睇下,然後就遇上喺掃把佬嚟到呢個異世界之前暫時離開咗嘅舊女僕弗雷德莉卡,透過佢得知道羅茲瓦爾同拉姆仲未返到嚟,於是掃把佬就走去書室問碧翠絲,碧翠絲就話佢殺咗大罪司教(懶惰)之後問佢女因子去咗邊,佢就話唔知,跟住就話所有關於大罪司教包括魔女因子同魔女嘅秘密,全部都喺聖域嗰度就會得知道

於是掃把佬就叫弗雷德利卡教佢去,除咗搵番可以令到雷姆有返記憶嘅方法之外亦都確認羅茲瓦爾同埋拉姆係咪仲喺嗰度點解仲未出到嚟

但係就係因為呢一件事掃把佬同埋emt都捲入咗今次危機呢一件事件以後來亦都得知道原來除咗羅茲瓦爾圖拉姆畀人所謂囚禁咗喺聖域出唔到嚟,之外仲有種種嘅問題要解決,問題嘅解決程度係難過第一季

由於因為有結界嘅保護之下要通過三次試練,包括要面對過去,現在,未來先可以成功解開結界然後成功離開,但係條件就係要需要有一個帶有混血嘅人先至可以進行到,當勞入面只有愛蜜莉雅符合條件

雖然喺486第一次進入聖樂途中曾經被召喚過去茶會同艾姬多娜見面亦都得到資格可以進行試煉,係由蘿莉得知係需要一定有混血嘅人進行先至可以解放到,雖然其實際上之後作者解說亦話男主角就算通過曬其實可以,但係羅茲瓦爾就堅決要emt進行,呢一個係佢嘅計劃之一,整個危機亦由呢一個人所引起曬嘅,如果呢個人冇引起嘅話呢,其實基本上係唔會發生一大堆嘢嘅

由於emt同puck簽咗契約過嘅記憶被封印咗所以就算佢進行試煉例如過去世界嘅知書可以抽取到佢嘅記憶嘅時候佢都唔會接受到原來佢嘅過去係咁樣所以佢亦都係因為咁嘅原因呢開始就失落,崩潰自閉,其一次輪回成為病嬌版,就算失敗都去試煉令到自己傻咗(我記得好似係第12集)

亦因為呢個原因冇人通過到試煉之後佢哋就繼續韞住咗喺呢個地方,危機漸漸走出現

例如發現原來當地嘅嘅居民係唔想解放聖域,其中首領,加菲爾極都阻止一班人企圖解放結界,所以係中間係咁亂七八糟,就係咁解會令到好多人睇唔明,其實都係搞嚟搞去令到佢哋失敗,

第二個危機就係原來喺大宅羅茲瓦爾暗中地叫獵腸姐同埋梅利進行襲擊企圖令486選擇應該選擇救邊一邊,

所以今季嘅所有危機就包括

1.居民唔太同意解放聖域

2.emt通過唔到試煉(中嘅原因係因為puck長期不出現無法喚醒佢可以解除契約將佢嘅記憶攞返返嚟令到佢可以容易啲通過到,但呢樣嘢喺第二季後半部分終於做到)

3.羅茲瓦爾搞搞震,派殺手去大宅EMT一定要進行試煉,唔可以叫其他人插手,企圖用魔力製造雪引起大兔出沒食曬所有人

4.羅茲瓦爾不同意解放聖域

原來佢生前嘅時候曾經已經被承繼過好多次嘅靈魂

亦都係同老師,強欲的魔女艾姬多娜,碧翠絲同埋最老嘅蘿莉一齊喺嗰邊生活過

但係因為一次魔人襲擊需要利用祖先嘅蘿莉做結界保護,佢要學靈魂轉世,(用不同嘅名稱去企圖隱藏自己其實就係最遠古嘅羅茲瓦爾),亦都同老師分開,艾姬多娜犧牲佢嘅靈魂長眠喺墳墓入面製造結界,因為係要需要大量魔力先可以啟動到(至於後期點解我所有魔女嘅另外都喺嗰度呢暫時官方未有一個準確嘅解答)

經過一大量嘅亂七八糟嘅集數

之後分別包括
透過嘅過去試年終於見識到486佢嘅過去現實生活

或者魔女終於喺茶會中全部出現連莎堤拉最後都出現埋(動畫入面曾經有一句表白嘅句子係被刪除咗可能係因為伏筆嘅問題會劇透後面嘅劇情)

第二季嘅後半部分奧托鼓勵掃把佬4同羅茲瓦爾島同賭一住睇下邊一個最後順利

突然佢就諗到一個計劃就係只要喺羅茲瓦爾既計劃入面再加多一個棋子
就會令風向改變,令到佢最後成功所以最後都係多得所謂嘅"戰神奧托"

呢一季亦都揭露咗多個人物嘅一啲心結
例如拉姆對於羅茲瓦爾原本嘅憎恨變成咗服從(神回的一幕拉姆的表白)亦都想佢脫離魔女綁束,佢就燒咗本書,只要燒咗本書之後佢就唔會跟住本書係做任何事

羅茲瓦爾其實本身已經知道男主角係可以輪迴,死咗之後亦都可以重新嚟過,不過就唔知用乜嘢方法

所以其實基本上咁多嘅失敗都係因為佢照住本書做嘢

處理愛蜜莉亞不能夠通過

其實喺小說曾經提到男主角喺愛蜜莉婭瞓緊覺嘅時候曾經同puck係傾過計劃
首先係同puck解除契約之後再搵其他嘢裝返佢落去(當然係好傷心嘅一幕?,另外亦都係因為想消失而令到EMT終於長大唔會再依靠人,用自己嘅力量去解決所有問題變得堅強,

所以後來點解會喺我把佬同埋加菲爾打鬥嘅之後出現就係咁解
男主角透過以加菲爾嘅媽媽喚醒咗佢,最後佢亦都比需服加入咗掃把佬嘅陣營對付羅茲瓦爾,心結亦都係因為在進行試煉而解除了

然後亦透過男主角嘅鼓勵(真誠表白同埋第一次接吻)終於成長堅強咗,然後去面對返自己嘅殘酷過去

透過佢嘅殘酷過去亦都揭示咗原來除咗七大魔女之外仲有一個隱藏喺世界嘅魔女,就係虛飾魔女,權能係可以幻化現實改寫未來甚至乎過去(可能係re0 final boss)跟隨嘅亦都係第五章嘅新敵人之一強欲司教尼古克斯(其實曾經同暴食喺第二季嘅開頭出現過,佢會同暴食,同另外一個新嘅大罪司教憤怒,亦都喺第五章出現(動畫第三季)

亦都解釋咗原來懶惰司教完名係 修斯係EMT嘅養父,係EMT養母福爾圖娜嘅情人,其實修斯當時已經係一個大罪司教不過係溫和派,仲未佢本身已經係認識強欲

而因為嗰一次嘅大災難佢要打低敵人保護兩母女,吸收畀由賢者託保管嘅魔女因子,但係因為魔女製造嘅幻象而令到佢唔殺咗自己嘅情人而導致佢崩潰下來令到魔女因子漸漸侵蝕嘅身體,變成咗真正嘅大罪司教懶惰(再加上其實佢嘅身體同魔女因子係不配合)

一次兩個冚**走入去呢就搞美好幸福過去變成殘酷嘅結局,導致到EMT魔力爆發將整個森林冰封,自我封了100年後,由大精靈帕克解放之後嘅故事,連接著劇場版冰結之絆,後來羅茲瓦爾說服佢參加王選成為國王得到龍之血就可以將被冰封嘅人們救出嚟

講返現實

進行試煉途中男主角一班人喺門口入面透過蘿莉得知道頭先上述所講嘅聖物嘅過去然後作戰計劃開始,其中一個蘿莉因為小時候嘅加菲爾進行試煉要救佢出嚟途中亦都被注入咗部分艾姬多娜嘅靈魂,所以先至可以講出祖先嘅故事 (呢個都係本貴嘅伏筆之一,下面會說)

掃把佬企圖說服羅茲瓦爾但係不成功於是同加菲爾奧托返去大宅舊兩位喺大閘嘅女僕包括仍然昏迷嘅雷姆

另一方面拉姆暗中企圖令羅茲瓦爾阻止羅茲瓦爾嘅計劃(利用水晶及魔力企圖降下雪引起大兔出現)同帕克合作同佢大打出手(當然仲表埋白)成功燒咗本書(但其實喺小說後面係有講到奧托係執咗爛曬嘅嗰一本書)所以羅茲瓦爾就做咗死雞就被迫服從佢哋

雖然係令到佢嘅魔女束綁解除咗但係其實原來一早已經完成咗術式,亦都降下雪,於是帕克就用佢嘅魔力阻止,延遲過下雪嘅時間,令到愛蜜莉婭走返出嚟之後先至放下雪,當然亦都製造冰牆保護喺出面支持試煉嘅居民,愛蜜莉亞由都知道原來大精靈帕克仲喺度,

因為有聖域之盾嘅加菲爾成功解決打危機腸姐被殺(就算佢有不死身)梅利被捉走亦都同時間戰鬥途中掃把佬成功喺禁書室說服翠絲選擇掃把佬就係嗰400年契約(那個人:艾姬多娜曾經喺離開碧翠絲嘅面前,所定立嘅契約,就係話喺好多年後將會有一個人帶你走,但其實呢一個表示就係要佢自己選擇邊個帶佢走)最後成功說服佢揀咗掃把佬成為那個人,然後掃把佬就同碧翠絲即刻用飛魔力嘅形式返去同愛蜜莉雅進行大兔決戰

最後終於成功解決曬所有危機然後就舉行騎士典禮,掃把佬終於成為真正愛蜜莉婭嘅騎士

第二季就係咁樣完咗
但係其實喺動畫入面係刪除咗最後嘅一幕

以下內容可能有劇透

當中呢一套又唔少嘅伏筆,未來嘅試煉有好多好多嘅未來其實作者曾經講過某一啲係會出現喺唔同嘅if故事甚至乎後續劇情

希望藉著今次長篇大論嘅解釋同埋描述令大家明白

有寫錯有寫錯嘅話麻煩各位巴打更正
希望你明白啦我用咗兩個鐘頭打
希望你用心睇
ching你啲斷句同排版…我睇得好辛苦
我再搞搞
巴打好有心
Btw, 病嬌emt係11集
太耐唔係好記得邊一集
Re0 S2

自從上次大罪司教之戰,掃把佬就去救EMT,另外雷姆同其他受咗傷嘅士兵就返去,途中畀其他大罪司教襲擊,雷姆嘅記憶同埋名畀暴食吞噬,所以喺所有人入面消失包括存在

然後掃把佬就同emt返去大宅,以及將另外一半人帶返去條村,但途中發現所有人未返嚟,EMT提到羅茲瓦爾同埋拉姆係帶住另一半嘅人去咗一個叫聖域嘅地方(就係今次呢一季發生所有事嘅地方)

於是掃把佬同奧托,emt 雷姆返去大宅睇下,然後就遇上喺掃把佬嚟到呢個異世界之前,暫時離開咗嘅舊女僕,弗雷德莉卡,透過佢得知道羅茲瓦爾同拉姆仲未返到嚟,於是掃把佬就走去書室問碧翠絲,碧翠絲就話佢殺咗大罪司教(懶惰)之後問佢女因子去咗邊,佢就話唔知,跟住就話所有關於大罪司教包括魔女因子同魔女嘅秘密,全部都喺聖域嗰度

於是掃把佬就叫弗雷德利卡教佢去,除咗搵番可以令到雷姆有返記憶嘅方法之外,亦都確認羅茲瓦爾同埋拉姆係咪仲喺嗰度,點解仲未出到嚟

但係就係因為呢一件事掃把佬同埋emt都捲入咗今次危機

後來知道原來除咗羅茲瓦爾圖拉姆畀人所謂囚禁咗喺聖域出唔到嚟,之外仲有種種嘅問題要解決,問題嘅解決程度係難過第一季

由於因為有結界嘅保護之下,要通過三次試練,包括要面對過去,現在,未來,先可以成功解開結界,然後成功離開,但係條件就係要需要有一個帶有混血嘅人先至可以進行到,當中入面只有愛蜜莉雅符合條件

雖然喺486 第一次進入途中曾經被召喚過去茶會,同艾姬多娜見面,亦都得到資格,可以進行試煉,但係由蘿莉得知,係需要一定有混血嘅人先至進行可 (不過其實如果淨係掉低混血喺入面嘅話,其他冇混血嘅當然係可以離開到),雖然其實之後作者解說亦話,男主角就算通過曬,其實可以,但係羅茲瓦爾就堅決要emt進行,呢一個係佢嘅計劃之一,整個危機亦由呢一個人所引起曬嘅,如果呢個人冇引起嘅話呢,其實基本上係唔會發生一大堆嘢嘅

由於emt同puck簽咗契約過,記憶被封印咗,所以就算佢進行試煉,例如過去,世界書可以抽取到佢嘅記憶嘅,佢都唔會接受到原來佢嘅過去係咁樣,所以佢亦都係因為咁嘅原因呢,開始就失落,崩潰自閉,其一次輪回成為病嬌版,就算失敗都去試煉令到自己傻咗(我記得好似係第11集)

亦因為呢個原因冇人通過到試煉,之後佢哋就繼續韞住咗喺呢個地方,危機漸漸走出現

例如發現原來當地嘅居民係唔想解放聖域,其中首領,加菲爾極都阻止一班人企圖解放結界,所以係中間係咁亂七八糟,就係咁解會令到好多人睇唔明,其實都係搞嚟搞去令到佢哋失敗

第二個危機就係,原來羅茲瓦爾暗中地叫獵腸姐同埋梅利進行襲擊大宅,企圖令486選擇應該選擇救邊一邊,

所以今季嘅所有危機就包括

1.居民唔太同意解放聖域

2.emt通過唔到試煉(原因係因為puck長期不出現無法喚醒佢可以解除契約,將佢嘅記憶攞返嚟,令到佢可以容易啲通過到,但呢樣嘢喺第二季後半部分終於做到)

3.羅茲瓦爾搞搞震,派殺手去大宅,EMT一定要進行試煉,唔可以叫其他人插手,企圖用魔力製造雪引起大兔出沒,食曬所有人

4.羅茲瓦爾不同意解放聖域
原來佢生前嘅時候曾經已經被承繼過好多次嘅靈魂,
亦都係同老師:強欲的魔女艾姬多娜,碧翠絲同埋最老嘅蘿莉一齊喺嗰邊生活過

但係因為一次魔人襲擊,需要利用祖先嘅蘿莉做結界保護,佢要學靈魂轉世,(用不同嘅名稱去企圖隱藏自己其實就係最遠古嘅羅茲瓦爾),亦都同老師分開,艾姬多娜犧牲佢嘅靈魂長眠喺墳墓入面製造結界(因為係要需要大量魔力先可以啟動到)(至於後期點解我所有魔女嘅另外都喺嗰度呢暫時官方未有一個準確嘅解答)

經過一大量嘅亂七八糟嘅集數

分別包括
透過嘅過去試煉終於見識到486佢嘅過去現實生活

魔女終於喺茶會中全部出現,連莎堤拉最後都出現埋
(動畫入面曾經有一句表白嘅句子係被刪除咗,可能係因為伏筆嘅問題,會劇透後面嘅劇情)

第二季嘅後半部分
奧托鼓勵掃把佬同羅茲瓦爾賭一住睇下邊一個最後順利

突然佢就諗到一個計劃,就係只要喺羅茲瓦爾既計劃入面,再加多一個棋子
就會令風向改變,令到佢最後成功
所以最後都係多得所謂嘅"戰神奧托"

呢一季亦都揭露咗多個人物嘅一啲心結
拉姆:對於羅茲瓦爾原本嘅憎恨變成咗服從(神回的一幕拉姆的表白)亦都想佢脫離魔女綁束,佢就燒咗本書,只要燒咗本書之後佢就唔會跟住本書係做任何事!

羅茲瓦爾:鍾意老師所以老師死後都堅決要跟住本書去做嘢!其實本身已經透過本書知道男主角係可以輪迴,死咗之後亦都可以重新嚟過,不過就唔知用乜嘢方法可以令到佢輪迴.所以其實基本上咁多嘅失敗都係,因為佢照住本書做嘢

愛蜜莉雅:信任別人的心結
其實喺小說曾經提到,男主角喺愛蜜莉婭瞓緊覺嘅時候,曾經同puck係傾過計劃:
首先係EMT同puck解除契約,之後再搵其他嘢裝返佢落去(當然係好傷心嘅一幕),另外亦都係因為想消失而令到EMT終於長大,唔會再依靠人,用自己嘅力量去解決所有問題,變得堅強,所以咁樣做

後來點解會喺掃把佬同埋加菲爾打鬥之後出聲

然後亦透過男主角嘅鼓勵(真誠表白同埋第一次接吻),安裝不斷喺度嘈嚟嘈去好似小朋友鬧交😂😂因為喺前一晚愛蜜莉雅曾經希望掃把佬留低陪佢,但係掃把佬就突然間走咗,所以佢就覺得冇人信任佢一定會成功,非常落寞,掃把佬一喺房冇搵番佢就慢慢就開始鬧,,最後以愛的方法去結束
後來知道原來係想俾驚喜佢,所以終於成長堅強咗,然後去面對返自己嘅殘酷過去

透過佢嘅殘酷過去,亦都揭示咗,原來除咗七大魔女之外,仲有一個隱藏喺世界嘅魔女,就係虛飾魔女,權能係可以幻化現實改寫未來甚至乎過去(可能係re0 final boss)跟隨嘅亦都係第五章嘅新敵人之一:強欲司教尼古克斯(我嘅眼中釘diu)(其實曾經同暴食喺第二季嘅開頭出現過,佢會同暴食,同另外一個新嘅大罪司教憤怒,亦都喺第五章出現(動畫第三季)

亦都解釋咗原來懶惰司教完名係:修斯,係EMT嘅養父,係EMT養母福爾圖娜嘅情人,其實修斯當時已經係一個大罪司教,不過係溫和派,佢本身已經係認識強欲.成日幫咗喺森林入面嘅精靈族,提供物品同埋物資畀佢哋

而因為嗰一次嘅大災難,兩位敵人企圖要透過用emt(鎖匙)嚟解除森林入面嘅封印,而引起

修斯要打低敵人保護兩母女,吸收畀由賢者託保管嘅魔女因子,但係因為魔女製造嘅幻象而令到佢誤殺咗自己嘅情人,而導致佢崩潰下來,令到魔女因子漸漸侵蝕嘅身體,變成咗真正嘅大罪司教懶惰(再加上其實佢嘅身體同魔女因子係不配合)

一次兩個冚**走入去,美好幸福過去變成殘酷嘅結局,導致到EMT魔力爆發將整個森林冰封,自我封了100年後,由大精靈帕克解放,之後嘅故事連接著劇場版:冰結之絆,

後來羅茲瓦爾說服佢參加王選以佢成為國王得到龍之血就可以將被冰封嘅人們救出嚟為理由

過去亦都揭示咗佢一直講嘅非常嘅口語同埋信任嘅心結嘅由來

加菲爾:男主角透過以加菲爾嘅媽媽,喚醒咗佢,最後佢亦都比需服加入咗掃把佬嘅陣營,對付羅茲瓦爾,心結亦都係因為再進行試煉而解除了

講返現實

進行試煉途中,男主角一班人喺蘿莉知道,頭先上述所講嘅過去

然後作戰計劃開始,蘿莉修碼因為小時候嘅加菲爾進行試煉,要救佢出嚟,途中亦都被注入咗部分艾姬多娜嘅靈魂,所以先至可以講出祖先嘅故事 (呢個都係伏筆之一,下面會說)

掃把佬企圖說服羅茲瓦爾,但係不成功
於是同加菲爾,奧托返去大宅,救兩位喺大宅嘅女僕,碧翠絲,同埋仍然昏迷嘅雷姆

另一方面,拉姆暗中企圖阻止羅茲瓦爾嘅計劃(利用核心水晶及魔力企圖降下雪,引起大兔出現)同帕克合作同佢大打出手(當然仲表埋白)成功燒咗本書(但其實喺小說後面係有講到奧托係執咗爛曬嘅嗰本書),所以羅茲瓦爾做咗死雞,就被迫服從佢哋,還有因為掃把佬成功身上嘅詛咒就被啟動

雖然係令到佢嘅魔女束綁解除咗,但係其實原來一早已經完成咗術式,亦都降下雪,於是帕克就用佢嘅魔力阻止,延遲下雪嘅時間,令到愛蜜莉雅走返出嚟之後先至放下雪,當然亦都製造冰牆保護喺出面支持試煉嘅居民,後來愛蜜莉亞都知道原來帕克仲喺度

因為有聖域之盾嘅加菲爾成功解決大宅危機,腸姐被殺(就算佢有不死身)梅利被捉走,亦都同時間戰鬥途中,掃把佬成功喺禁書室說服碧翠絲選擇掃把佬為那個人

就係400年契約(那個人:艾姬多娜曾經喺離開碧翠絲前,所定立嘅契約,就係話喺好多年後,將會有一個人帶你走,但其實真正嘅意思係要佢自己選擇邊個帶佢走)最後成功說服

掃把佬就同碧翠絲即刻用魔力飛返去同愛蜜莉雅進行大兔決戰

最後終於成功解決曬所有危機,然後就舉行騎士典禮,掃把佬終於成為真正愛蜜莉雅嘅騎士

第二季就係咁樣完咗

但係其實喺動畫入面係刪除咗最後嘅一幕

以下內容可能有劇透

完全唔明白動畫唔做埋最後一節,根本係全季最重要個幕
當中呢一套又唔少嘅伏筆,未來嘅試煉,有好多好多嘅未來,其實作者曾經講過,某一啲係會出現喺唔同嘅if故事,甚至乎後續劇情

希望藉著今次,長篇大論加解說,嘅簡化解釋令各位巴打容易啲明白究竟第二季係發生咩事

所有解說已經係濃縮重點,其他嗰啲,其實可以唔需要了解都得,因為唔係好重要
啱啱開始睇, 輝石係咩作用
點解話亞人俾EMT戴住係害佢?
因為佢係混血,當佢進入聖域嘅時候,係會有產生一個強烈嘅反應,所以佢暈左,因為有個粒石所以令到佢唔會死,set係可以令到佢進入到聖域,因為如果混血嘅人喺聖域入面走出去嘅話(而係未解開結界)佢嘅靈魂就會留喺入面,但身體就係出面,意思即係會死亡

應該係因為咁解
混血入去會死咩?
以為出去先會
我睇到第六集, 拉姆講到俾輝石佢
即係混血其實入唔到又出唔到?
我睇到第六集, 拉姆講到俾輝石佢係害EMT
辛苦哂巴打算明白哂,最難明係個保護陣

咁電影係咪一定要睇埋

第一季都未咁難明,第二季真係黎料

但佢真係神作,都係個句,雖然男主仲係個垃圾
一開頭486真係一個垃圾,垃圾中的垃圾

每一章過後486都會有好大的成長

第一章:行動
第二章:決心
第三章:認錯
第四章:搵朋友
第五章:挺身而出
第六章:自我認同
睇完第二季好羡慕486有咁嘅老豆老母
希望佢之後生性啲 唔好亂咁叫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞