<哥斯拉大戰金剛>劇透討論區

1001 回覆
106 Like 10 Dislike
冇人覺得apex總部似致敬eva金字塔
或是以前特攝片例如超人迪加啲基地咩:
係人類喺skull island 起咗好多野
岩岩睇翻第一集,MUTO一野轟落地會發生EMP影響所有電子產品,點解一隻遠古生物需要有EMP呢個能力?

同意,成套野都唔諗明個老細有咩問題,你話弱智到整一部MEGA GODZILLA出黎想統治地球就話姐
應該係因為要收返版權先做得咁趕咁奇怪
第一集同第二集都隔左五年左右
第三集就係第二集既兩年後左右出(其實應該係一年,因為原定係2020年上映)

不過第二集真心正
佢係唯一一套我係戲院睇兩次都仲覺得好正既戲
剋哥斯拉
muto係哥斯拉天敵黎
但出黎個結果柒嘛
整嗰陣害死大量人
整好即刻失控
本身唔整已經和平
即係你會唔會話個鄰居好大隻所以無啦啦拎枝槍入去殺佢?
人類至上主義
哥斯拉終極形態打機哥贏唔贏到
(未睇,但好鍾意睇劇透)
比喻既話係個鄰居拎住枝槍係我屋企行黎行去旁若無人,鍾意就開幾十槍打老鼠,打爛晒啲野兼搞到我好驚;
我諗住整番枝槍先下手為強既時候佢已經收到風衝入黎打左我一身;
以上係無話邊個啱邊個錯,畢竟我都係想整死佢;但同我同住個個世姪女無端端千方百計搞鳩我就係為左大愛愛埋個鄰居,WTH?
失控係結果論;
唔整都和平係建基於你信老哥係正義大使,正如藍絲信689真心香港再出發一樣。
哥斯拉好明顯係配角 冇任何主線咁
kong 好明顯係主角feel
有冇人覺得個香港好鬼光
有音樂見到一隻好大既手掌殘骸,kong行過個陣好似仲摸一摸,大kong幾個碼有冇人發現?即係kong仲有排大?
版權問題 未必關事
仲有渡邊謙上集係組織高層
呢集演佢個仔小栗旬操控機械哥斯拉對抗巨大生物
又係d感官操控
呢個劇情有少少EVA彩蛋位
其實哥斯拉海戰係無敵如果唔係人類搞屎棍 係海入邊連基多拉都打得贏
外星生物
機哥係人類睇住哥斯拉弱點嚟設計
但問題係哥斯拉打爆人哋個基地果陣一直都被喻為人類救星
上集尾重講佢游過嘅地方生態都會好咗,珊瑚都多咗
其實已經開始咗同哥斯拉共存
係無啦啦整部機出嚟激嬲人先咁
其實如果三組條線cut晒
講個老豆今集相信哥斯拉一定有原因唔係亂咁嚟
再慢慢查到部機哥
一定好過果三條友係人哋個基地周圍行
起碼咁樣加重返哥斯拉條線同主角feel先
呢套戲嘅怪獸打鬥場面
真係戲院+音響先發揮到最佳效果
所以hbo二三刷先再算,首刷一定係戲院,最好imax𠻹
整定真係冇問題
哥斯拉點知會唔會變
唔知仲有冇其他怪獸未起身
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞