【本土文化】有無人傾下粵語片 / 粵語長片?

194 回覆
58 Like 3 Dislike
唔睇但樂見多啲人鍾意
呢啲係難得嘅文化精髓黎

agger
唔睇但樂見多啲人鍾意
呢啲係難得嘅文化精髓黎

agger

張敬軒巴打得你咁好人成日支持小弟啲post
有人睇
唔睇但樂見多啲人鍾意
呢啲係難得嘅文化精髓黎

agger

張敬軒巴打得你咁好人成日支持小弟啲post

幫推
已正評

以前間唔中會睇下,睇返上一輩父母後生生活過嘅香港,彌敦道都係得幾架巴士私家車,去虎豹別墅飲咖啡

同佢地一齊睇,佢地會不停話多年
以前tvb朝早會播
成日睇到老夫子
已正評

以前間唔中會睇下,睇返上一輩父母後生生活過嘅香港,彌敦道都係得幾架巴士私家車,去虎豹別墅飲咖啡

同佢地一齊睇,佢地會不停話多年

鐘意舊野留名 樓主重有無d類似七擒七縱既戲 有少少搞笑既
個人覺得胡楓後生無謝賢咁靚仔
粵語長片唔少得黑玫瑰
女殺手~女殺手
多謝巴打
多謝巴打
咁有心一於幫推
巴打有冇幾套人生必睇粵語片/黑白片
第一一定係1953《危樓春曉》,佢係引發香港鄰里互助同本土思想一套好重要嘅片,吳楚帆「人人為我,我為人人」出處

1957《雷雨》,有李小龍做,又係一套家庭倫理片,片名已知

1960《可憐天下父母心》,楚原叔執導代表作

跟住就係曹達華于素秋如來神掌系列 都唔使我多介紹
咁多位,我終於有時間開咗個講綿叔嘅post,又冇人理
希望大家可以入去睇睇

https://lihkg.com/thread/785808 (影視台)

https://lihkg.com/thread/785818 (學術台)
我來了!!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞