【本土文化】有無人傾下粵語片 / 粵語長片?

194 回覆
58 Like 3 Dislike
又我我既女神葛蘭,空中小姐又係極好睇,葛蘭既多材多藝向當時黎講係別樹一格,同埋不得不佩服當今數碼修復技術。

https://youtu.be/_EiiFlpLKg0
覺得後生仔識欣賞呢d好撚型
岩岩睇樓主第一條link已經閂左
有冇d易入口

之前同d長者一齊睇玉女添丁
原來套野好撚on9

呀媽鐘意煲殘片 youtube+tvbsuper
所以有時都有望下,望望下好睇都會追下

鐘意時裝搞笑果D,至like周聰
前日睇套情天血淚,都好感人

周驄叔做親都係正氣角色
又我我既女神葛蘭,空中小姐又係極好睇,葛蘭既多材多藝向當時黎講係別樹一格,同埋不得不佩服當今數碼修復技術。

https://youtu.be/_EiiFlpLKg0

夏夢都唔錯架 不過主要拍國語片
我都覺得粵劇文化好正
但係相對起自己平時聽開啲歌覺得真係好唔夾
如果新手想接觸粵劇,樓主有冇好推介
利申:聽開band
-----------------------------------
詳細 https://lihkg.com/thread/227163/page/1
五毛狗出沒注意! 會員:9527~ 編號:48157
五毛狗 同 雜種有親「習大大」+ 打殘體字, 係連登傳播中共語言

http://www.appledaily.com.tw/realtimenews/article/new/20160423/845373/
中共官媒過去為中國國家主席習近平打造親民形象工程,經常在報道或微博上稱呼他為「習大大」,其夫人彭麗媛則被稱為「彭麻麻」。
大陸傳媒仲用「習大大」!
http://finance.sina.com.cn/stock/y/2017-04-26/doc-ifyetwsm0490871.shtml

http://cppcc.china.com.cn/2017-04/12/content_40604898.htm

-----------------------------------

周驄叔做親都係正氣角色

最鐘意謝賢林鳳南紅丁瑩胡楓嘉玲寶珠李香琴呢代D時裝都睇得8899
比我發現一樣野,呢輩D影星好多都好長命重未死,除咗林鳳

譚蘭馨波叔都好笑

四兒女果D都好睇既
反而張瑛吳楚凡白燕果D苦情loop悶D
我都覺得粵劇文化好正
但係相對起自己平時聽開啲歌覺得真係好唔夾
如果新手想接觸粵劇,樓主有冇好推介
利申:聽開band

因爲每個人接受音樂方式都唔同,我姑且以自己做例

初頭睇大戲都難免覺得佢情節慢
我都係由聽任白戲寶入面一啲主題曲開始

劇唱詞最出名都離唔開
帝女花之庵遇、香夭
牡丹亭驚夢之幽媾
紫釵記之劍合釵圓
再世紅梅記之折梅巧遇
紅樓夢之幻覺離恨天
等等
跟住如果有興趣就自然會睇曬成套劇

粵曲,我又鍾意聽一啲歷年香港廣東粵曲名家唱既作品
呢啲好多都係早過任白既

例如
上面提到既薛老揸薛覺先既寒江釣雪
小明星既 痴雲、風流夢、夜半歌聲
後期啲有
徐柳仙既再折長亭柳
紅線女既紅燭淚

以上都係文戲多
再聽落去就會發現戲寶之外其實重有好多武戲
有好多打傳統南派同京劇北派既元素都好好睇

聲哥林家聲北派功架堪稱一絕
例如雷鳴金鼓戰笳聲

靚次伯又係勁,六國大封相坐車推車功架確係後無來者

六國大封相最考全個戲班整體功架,排場最勁

以上係一啲比較出名既香港粵劇劇目都已經好多正嘢淨係唐公啲作品都已經好好睇劇情豐富用字又靚

周驄叔做親都係正氣角色

最鐘意謝賢林鳳南紅丁瑩胡楓嘉玲寶珠李香琴呢代D時裝都睇得8899

譚蘭馨波叔都好笑

四兒女果D都好睇既

重有楚原張英才羅蘭
提到香港粵語片一定要講中聯影業公司

中聯係1952年成立,係由一班非粵劇伶人組成既電影公司,例如白燕、張活游、張瑛、黃曼梨、梅綺等

佢哋想製作多啲高質素、回歸返去文藝、人文情懷、家長里短既粵語片
係受五四左翼新文化運動影響

當年粵劇電影成行成市
但係拍得多就自然拍得濫
神怪科幻聲色犬馬呢啲題材係四十至六十年代仍然以封建思想主導既時期始終有人反感

中聯希望做返啲嘢,其實可以講係當年既新浪潮
於是就開始拍啲經典文藝片
例如巴金激流三部曲家春秋

危樓春曉就可以話係中聯思想核心
吳楚帆金句人人爲我,我爲人人呼應當時香港社會狀況
鼓勵人應該團結守望相助
係獅子山下之前既香港思想

中聯最終係1964年拍完香港屋簷下之後就收山
時代因素,1960年代起邵氏獨步天下

中聯既寶蓮燈、家春秋、苦海明燈、危樓春曉等至今都係本地影壇佳作

周驄叔做親都係正氣角色

譚蘭馨波叔都好笑

四兒女果D都好睇既

重有楚原張英才羅蘭

值得一提楚原係張活游個仔
btw感覺兩父子好唔同性格,張活游比較敦厚老實,楚原份人就鬼馬d

有時覺得啲粵語片好on9

但越on9越想睇
少接觸,支持
有時睇而家D戲睇到唔想睇

寧願睇反以前D片,簡簡單單講下感情/倫理,又可以睇下以前懷舊野/D人咩生活

周驄叔做親都係正氣角色

譚蘭馨波叔都好笑

四兒女果D都好睇既

重有楚原張英才羅蘭

值得一提楚原係張活游個仔
btw感覺兩父子好唔同性格,張活游比較敦厚老實,楚原份人就鬼馬d

張瑛後尾過麗的拍電視劇,我覺得佢算幾好戲

佢的確係好戲,不過戲路性格就定曬型
有時覺得啲粵語片好on9

但越on9越想睇

其實主要係因爲年代唔同
嗰時既人思想都比較簡單直接
好難搵到人理你
見你咁有心幫推下

多謝支持
少接觸,支持

多謝支持
見到都驚 我老豆自從有左病之後日日喺屋企loop工廠少爺 已經四五年

始終滿載一代人回憶
希望佢早日康復
有時睇而家D戲睇到唔想睇

寧願睇反以前D片,簡簡單單講下感情/倫理,又可以睇下以前懷舊野/D人咩生活

都係嗰句,時代背景唔同
懷舊畢竟都可以畀人忘記下現實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞