【本土文化】有無人傾下粵語片 / 粵語長片?

194 回覆
58 Like 3 Dislike
有時睇而家D戲睇到唔想睇

寧願睇反以前D片,簡簡單單講下感情/倫理,又可以睇下以前懷舊野/D人咩生活

都係嗰句,時代背景唔同
懷舊畢竟都可以畀人忘記下現實

各有多好,而家睇返就覺得以前好簡單
不過以前生活太艱苦又難有工作,住木屋區都200萬人好似
(1千蚊買樓首期訂金,但果時床位40$,有300$一個月已經好好)

呢D戲,我估,果時D窮人邊有$睇

有個驚奇,原來196X年D殘片都有彩色
但又好可惜粵語片時代既沒落
有時睇而家D戲睇到唔想睇

寧願睇反以前D片,簡簡單單講下感情/倫理,又可以睇下以前懷舊野/D人咩生活

都係嗰句,時代背景唔同
懷舊畢竟都可以畀人忘記下現實

各有多好,而家睇返就覺得以前好簡單
不過以前生活太艱苦又難有工作,住木屋區都200萬人好似
(1千蚊買樓首期訂金,但果時床位40$,有300$一個月已經好好)

呢D戲,我估,果時D窮人邊有$睇

有個驚奇,原來196X年D殘片都有彩色
但又好可惜粵語片時代既沒落

當年粵語片票價都係一般市民負擔到既價錢
同粵曲粵劇都係大眾罕有娛樂黎
成日都全院滿座

我都覺得粵劇文化好正
但係相對起自己平時聽開啲歌覺得真係好唔夾
如果新手想接觸粵劇,樓主有冇好推介
利申:聽開band

因爲每個人接受音樂方式都唔同,我姑且以自己做例

初頭睇大戲都難免覺得佢情節慢
我都係由聽任白戲寶入面一啲主題曲開始

劇唱詞最出名都離唔開
帝女花之庵遇、香夭
牡丹亭驚夢之幽媾
紫釵記之劍合釵圓
再世紅梅記之折梅巧遇
紅樓夢之幻覺離恨天
等等
跟住如果有興趣就自然會睇曬成套劇

粵曲,我又鍾意聽一啲歷年香港廣東粵曲名家唱既作品
呢啲好多都係早過任白既

例如
上面提到既薛老揸薛覺先既寒江釣雪
小明星既 痴雲、風流夢、夜半歌聲
後期啲有
徐柳仙既再折長亭柳
紅線女既紅燭淚

以上都係文戲多
再聽落去就會發現戲寶之外其實重有好多武戲
有好多打傳統南派同京劇北派既元素都好好睇

聲哥林家聲北派功架堪稱一絕
例如雷鳴金鼓戰笳聲

靚次伯又係勁,六國大封相坐車推車功架確係後無來者

六國大封相最考全個戲班整體功架,排場最勁

以上係一啲比較出名既香港粵劇劇目都已經好多正嘢淨係唐公啲作品都已經好好睇劇情豐富用字又靚

白雪仙字正腔圓 唔「喇渣」 尾音都唱哂出黎 入門聽佢啦
我都覺得粵劇文化好正
但係相對起自己平時聽開啲歌覺得真係好唔夾
如果新手想接觸粵劇,樓主有冇好推介
利申:聽開band

因爲每個人接受音樂方式都唔同,我姑且以自己做例

初頭睇大戲都難免覺得佢情節慢
我都係由聽任白戲寶入面一啲主題曲開始

劇唱詞最出名都離唔開
帝女花之庵遇、香夭
牡丹亭驚夢之幽媾
紫釵記之劍合釵圓
再世紅梅記之折梅巧遇
紅樓夢之幻覺離恨天
等等
跟住如果有興趣就自然會睇曬成套劇

粵曲,我又鍾意聽一啲歷年香港廣東粵曲名家唱既作品
呢啲好多都係早過任白既

例如
上面提到既薛老揸薛覺先既寒江釣雪
小明星既 痴雲、風流夢、夜半歌聲
後期啲有
徐柳仙既再折長亭柳
紅線女既紅燭淚

以上都係文戲多
再聽落去就會發現戲寶之外其實重有好多武戲
有好多打傳統南派同京劇北派既元素都好好睇

聲哥林家聲北派功架堪稱一絕
例如雷鳴金鼓戰笳聲

靚次伯又係勁,六國大封相坐車推車功架確係後無來者

六國大封相最考全個戲班整體功架,排場最勁

以上係一啲比較出名既香港粵劇劇目都已經好多正嘢淨係唐公啲作品都已經好好睇劇情豐富用字又靚

白雪仙字正腔圓 唔「喇渣」 尾音都唱哂出黎 入門聽佢啦

https://www.youtube.com/watch?v=wD3kxD3ZQtw
push
仲未睇得返寒夜。。。得資料館有底
如果樓主係高登開post會幫手推下,連登少上

我反而好耐無上過高登
push
尋晚臨訓又煲左教我如何不想她。
https://youtu.be/ruI4Kz_4DAY
尋晚臨訓又煲左教我如何不想她。
https://youtu.be/ruI4Kz_4DAY

好姐賣粉果

https://www.youtube.com/watch?v=nSfELN82QEM

屌 凌晨4點幾睇過
不能夠沉
push
一推再推
無人理
有冇地方可以搵返D舊片?

YouTube
之前同屋企睇粵語諧趣片 全家笑到癲

有介紹?

唔記得啲片名,喺mytvsuper睇
舊時啲對白同情節好好笑

有介紹?

唔記得啲片名,喺mytvsuper睇
舊時啲對白同情節好好笑

神經大姐戇姑爺
https://m.youtube.com/watch?v=isJWkTQevUs
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞