【本土文化】有無人傾下粵語片 / 粵語長片?

194 回覆
58 Like 3 Dislike
青春戀歌

https://www.youtube.com/watch?v=NhDBaKXKCkk

寶珠姐、芳芳姐都分別同呂奇拍左好多套戲

當年既電影市場蓬勃到可以每一日都有片出,一個禮拜就拍到一套戲,當年寶珠芳芳可能同一時間拍緊五六部戲都唔出奇。

都唔知佢哋點做到
寶珠姐後尾返去做返大戲我覺得都正路,始終拍戲太多

我比較鍾意睇芳芳姐多過寶珠

佢兩個個風格都唔同
十二欄杆十二釵 任姐 南紅
https://www.youtube.com/watch?v=JxbVfW24_Tg
my tv super有得睇
蕭芳芳馮小寶
my tv super有得睇
蕭芳芳馮小寶

by the way 應該係馮寶寶
之前my tv super睇咗幾套
不斬樓蘭終不還、古老鬥時髦同夜光杯
仲有youtube都睇過幾套

有得睇

不斬樓蘭誓不還係牛榮哥、鳳凰女另一套經典古代題材粵語片另一套就係鳳閣恩仇未了情

有得睇

有個粵語片台,點播都好似有

去youtube都已經多到睇唔曬
以前係hall做通宵功課做到攰都會出去睇下呢啲粵語殘片 其實幾好睇

我都覺得唐滌生好正 可以咁多產啲劇本質素都咁好 唔知你地有冇睇過一套舞台劇係謝君豪做南海十三郎 然後唐滌生去拜師? 個套反映到兩個都幾有才華

不斬樓蘭誓不還係牛榮哥、鳳凰女另一套經典古代題材粵語片另一套就係鳳閣恩仇未了情

鳳凰女幾高佻下,果陣睇到有d想j

《各位觀眾,鳳凰女小姐》盡顯佢呢種特質
https://m.youtube.com/watch?v=oWkkG5qCSXA
以前係hall做通宵功課做到攰都會出去睇下呢啲粵語殘片 其實幾好睇

我都覺得唐滌生好正 可以咁多產啲劇本質素都咁好 唔知你地有冇睇過一套舞台劇係謝君豪做南海十三郎 然後唐滌生去拜師? 個套反映到兩個都幾有才華

記得好似有蘇玉華
中學果陣上中文堂播過

佢地兩個啲轉數快到呢

好!講起埋我另一位極為欣賞既南海十三郎!

其實套劇始終有杜撰成分
真實無人知唐公拜南海十三郎師嗰時係咪真係咁,不過南海十三郎就的確經常話唐公係佢弟子

唐公絕對係天才,佢編劇編咗二十幾年已經有400幾部作品,真係痴線

南海十三郎比佢更早期,作品其實都唔少,不過佢好傲骨,堅持文以載道,情至意盡,唔容許自己寫啲太商業化既劇本,女兒香固然係粵劇經典、心聲淚影之寒江釣雪亦係短曲既精品

鳳凰女幾高佻下,果陣睇到有d想j

《各位觀眾,鳳凰女小姐》盡顯佢呢種特質
https://m.youtube.com/watch?v=oWkkG5qCSXA

好正
果個年代好少女仔有咁正身材

覺得後生仔識欣賞呢d好撚型
岩岩睇樓主第一條link已經閂左
有冇d易入口

記得好似有蘇玉華
中學果陣上中文堂播過

佢地兩個啲轉數快到呢

江端儀/江少儀/梅仙/梅綺,呢個又係一個傳奇人物嚟,由歌女,演員去到第一個華人教會創辦人(雖然後尾走火入魔)
有冇d易入口

可能係因爲我個分類
但係粵劇電影的確要排第一,因爲佢可以話係佔香港電影光譜最多既片種,影響時間最長

其實一啲諧趣、偵探都幾好睇
華探長有套999離奇三兇手,又係曹于經典
有冇d易入口

可能係因爲我個分類
但係粵劇電影的確要排第一,因爲佢可以話係佔香港電影光譜最多既片種,影響時間最長

唔該巴打
試下接觸先
有冇d易入口

可能係因爲我個分類

唔該巴打
試下接觸先

多謝巴打支持本土文化就真
呀媽鐘意煲殘片 youtube+tvbsuper
所以有時都有望下,望望下好睇都會追下

鐘意時裝搞笑果D,至like周聰
前日睇套情天血淚,都好感人
夜光杯上下集。

https://youtu.be/ml9n3Ffstcs
有冇d易入口

之前同d長者一齊睇玉女添丁
原來套野好撚on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞