《只屬於我們的獨特戀愛關係》

314 回覆
130 Like 5 Dislike
靚走都係好事嚟嘅
留名
lm
12. 上帝視角的秘密任務

Miki的電話讓我握著手機,猶豫着要不要去找整整一個月沒有交流過的藍天。除了想他,我也想諮詢他的意見。

藍天在一個心有靈犀的時刻發短訊給我。

藍天:【有無興趣落嚟食碗蕃薯糖水?】
我:【呢度有糖水食咩?】我立刻回覆。
藍天:【冇㗎,我喺屋企煮多咗。】這句說話有點耐人尋味。只約過一次晚飯,及後一個月沒有聯絡,難道是在邀請我到他家吃糖水那麼進取?

藍天:【我準備帶廢柴白泡落去沙灘散步】他立刻打破我的幻想。但這樣更合理。
我:【你等我十分鐘】
藍天:【OK 喺你樓下等】

藍天和廢柴、白泡在樓下的花槽坐著。

藍天今天穿普通的灰色T恤、黑色運動短褲、拖鞋,向我揮手。

我穿了素黑色T恤和灰色運動長褲,也是接近的打扮,看見兩人像樣的裝扮,讓我會心微笑了一下,彷彿兩人很相配。

舒適又不必刻意打扮,以更真實的面貌示人,讓我更感到輕鬆自在。

「坐吖。」藍天拍拍他身旁的「座位」。他的聲線真的好悅耳,光是聽他講話已令人享受。加上他長得帥,這些膚淺的外在條件讓他站在我面前,即使什麼也沒做亦能感受到其吸引力。

我喜歡他樣貌斯文又不失男人味。

也喜歡他的性格常常讓人猜不透,是個充滿反差、矛盾,並且是個與我相反的存在。他當Freelancer而不是一般正職;當我以為他是個穩重的人,他卻與我初次見面喝酒後在公路上飆車;他有獨特的自由戀愛觀念;他相約女生手法純熟看似玩家,可是卻獨居養狗愛回家。

每次見面都在重新細數我喜歡他的理由。

我坐在他身旁,藍天從灰色環保袋中拿出不鏽鋼咖啡壺。

「環保人士喎。」我笑說。

藍天微笑,紳士地替我扭開壺蓋,把湯匙遞給我。

我喝了一湯匙蕃薯糖水,溫度熱但能入口,有幾塊一口吃到的蕃薯,一切剛剛好。

「嗯,幾好味,我鐘意佢薑味夠濃又唔太甜。」我說。

「我都鐘意。」

「以前fresh grad未做全職攝影師嘅時候,我仲返緊寫字樓做文職。見到啲年紀大少少,呀,其實都唔係好大,三十幾歲嘅同事食飯好注意健康,低糖、戒鹽、少油、唔食煎炸嘢。」

我說:「當時覺得佢地太過健康。突然間有一日敏感牙齒出現咗,食朱古力食到牙仔酸軟,於是開始減糖。減下減下,愈食口愈淡。而家我去茶記飲嘢,有時仲會走糖添。」

「我認同食唔到甜嘢係初老症狀之一,我而家都唔會主動飲樽裝嘢,有得揀寧願飲水。」藍天說。

「我講個恐怖故事你知。」我幽幽的說:「你知唔知一罐可樂有成33克糖?專家建議我呢種輕度活動嘅女士每日最好攝取唔多過40克糖嘅份量,即係話一罐已經接近超標,好恐怖!」

「嘩,真係好恐怖!」藍天調戲我說:「你上次生日飲咗幾罐啤酒,又食薯片,死得未?」

「盡情笑我啦你。見係生日先放縱下!之後幾日我有食返清補救返。」我說。對阿,若不是藍天在此我才不會如此放蹤,之後幾天皮膚上的毛孔明顯變得粗大了。

「有時出嚟社交應酬,打破少少日常嘅習慣在所難免嘅。」

「咁要睇下自己將果個原則擺到幾重要了。」我說。

「有無乜嘢原則你係由細到大都好企到好硬,好重視嘅?」藍天問我。

「唔簽紙結婚?」我笑著分享腦海中唯一的想法。

「都啱。我記得你上次提過。」藍天說。

「咁你呢?唔定義關係?」我問。

「唔定義關係係我最理想中嘅想法,未至於係企到最硬嘅原則。」藍天說:「如果要揀第一,我會揀唔會出賣自己嘅靈魂。」

藍天說:「喺王爾德嘅小說《格雷的畫像》裡邊,主角將自己嘅靈魂出賣,以保永遠嘅年輕貌美,與此同時肖像會反映真實嘅佢不停變老,畫像取代咗人嘅真實性。主角逐漸墮落變成放蕩嘅罪人,肖象變成醜惡嘅嘴臉。最後主角冇辦法忍受心靈相違虛偽嘅自己,殺咗創作肖象嘅畫家,破壞畫象,親手了結自己嘅生命。而畫象終於變返當初正氣單純嘅樣子。而出賣靈魂亦從此被稱為魔鬼嘅交易。」

故事聽起來還蠻有深度的。

藍天說:「我對真正嘅自己誠實,唔會為咗滿足別人嘅期望去做唔鐘意嘅嘢。」

「唔好介意,但係我想問做MC同表演足夠搵咁多錢咩?見你又自己租樓,又有錢買車,定係你係月光族?」

「其實我地樂團主要收入來源係做樂器批發,我都好鐘意呢份工作,有時成團人飛去睇廠傾Supply仲可以同當地嘅表演者交流下,都令我見識唔少。喺香港,唔夠出名又想靠表演同做MC搵食,死得囉!」

「咁你都幾忙,好似識分身咁。」

「有時好忙,有時又好得閒。缺點係唔穩定囉。」

我把番薯糖水喝乾淨,藍天伸手把咖啡壺從我手中拿走。他將湯匙放在咖啡壺裏面,再扭緊咖啡壺的蓋子,放入環保袋。

看到他的動作,下意識想起我跟前男友總是各自負責自己的部份。

我明明不再愛他,可是一起五年,他早已成為我生活,建構我的記憶。

以致我無法一句分手,一次搬走便把所有事抽離。

總是不自覺想起他。

前度就像未痊癒的傷風感冒,在你體虛、狀態欠佳的時候出來打擾你。

記憶中他鮮有像藍天一樣紳士的行動。

前男友會和我吃甜品,但絕對不會親手煮番薯糖水。

若我堅持,他會讓我去街市買材料,或是較不懶惰的那人負責買外賣,而不會是兩人一同去購買。

因為有住處,不必常常在街上流連,我們很少有興致到樓下散步浪漫聊天。

我們的關係是從什麼時候開始從有愛熱戀的情侶,變成柴米油鹽的生活搭檔呢?

久遠的熱戀是融化掉的冰,還要被蒸發掉——從來沒有存在過的痕跡留下。

婚後的生活就一直不變維持下去嗎?我真的需要為了有人與我一起住不扮作社會上的失敗者而結婚嗎?

也許我恐懼的並不是結婚,而是看不見結婚後會令生活變得更好的理由。

我怯懦,我否定,我逃避。

時間漸漸解釋我當初行動所欠奉的真正理由。

而事實證明,一個人的生活並沒有想像中那麼可怕。

「行囉。」藍天把牽著白泡的狗繩遞給我。

我們慢慢往沙灘的方式走去。

「你搵得我好合時。我正好諗緊好唔好搵你。」我說。

「真係?點解要諗嘅?」藍天沒有太大反應,彷彿在聽着與他無關的事。

「當你見證到你識嘅人將會有好伏既大事發生,你會唔會阻止佢?」我問。

「你咁問我,要睇情況喎。件事到底係咩事,同埋我果個人熟唔熟。」

「我就長話短說啦。正話Miki,即係果個第三者,打電話俾我,話聽日要去搵Alex對質。」

「吓?」藍天驚訝。

「Miki話Alex消失咗兩個月,最近一個月直頭唔覆佢電話。Miki要人哋都冇咗粒魚蛋,如果聽日對質Alex俾唔到唔滿意嘅答覆,佢就會話俾Alex老婆知Alex出軌嘅事。」

「…」藍天聽完靜了好幾秒,說了一聲:「唉。」

秋風吹起,樹葉聲沙沙作響,襯托我們腦海中如打結髮絲的混亂,還混雜了一點草青的味道。

「既然都選擇咗呢條路,點解唔好好享受,硬係要爭一啲本來唔屬於你嘅嘢。」藍天說。

「你覺得我哋應該睇住佢去死食花生,定係出手阻止佢?」

「Miki下定咗決心,你阻到今次,都阻唔到下次。」藍天說:「我陣間打俾Alex同佢講聲,等佢有啲心理準備,唔好搞到場面咁難睇。」

「預早同Alex通水就少咗家變嘅機會,但又變成呃Miki呃同黨。可能Alex對Miki都有一絲真心,只係我對佢有偏見,我都唔知點先叫啱。」我說。

「諗咁多做咩,無論對與錯都係當時人受返。我哋只可以提點佢,而選擇在於佢哋。我哋準備定安慰佢就OK啦。」藍天說。

「夜啦,我地早啲返去。我聽日同你一齊搵Miki。」這是藍天最後的結論。
諗住入嚟睇下有冇故 咁啱就出新一章!
唔小心又live咗
新讀者留名
樓主 你會幾耐出一次文架
唔夠侯喎
因為大家都自私 我要做A 你唔陪我做 我就揾另一個人陪我
A可以係結婚 保持單身 移民 生仔 買樓
無話點解結唔到就分 只係目標唔同 早日放手比大家揾到人陪佢達成目標姐
拖延症 逃避 完全睇到自己 但無奈自己唔係一個理智既人
Welcome~
兩日一篇嘛
我覺得女主角都係裝理智
Live左
新讀者LM
Lm
繼續留名先
13. 不該相信的話

Alex回覆了Miki的短訊,相約她在中午到公司附近的海濱公園見面。

他找了一個隱閉少人的涼亭位置,至少沒有在人來人往的公司樓下引人注目。

藍天和我到了一個能看到Alex的位置等候。

為何要去見證別人的尷尬蠢事呢?而我黃昏前還要趕回Studio工作。

「我一啲都唔期待食呢粒花生。」我一邊說,一邊打開從便利店買的三文治。幸好天氣尚算涼爽,我和藍天坐在另一邊的長凳中,竟有野餐的感覺。

「你估我好期待咩?」藍天也打開他的飯團:「呢個體驗都幾特別呀,好似成日都同你野餐咁。」

「唉。」我嘆息完一下又無奈地搖頭。

「Alex琴晚有咩講?」

「佢淨係話佢會約Miki嚟海皮,我地可以嚟睇住Miki,其他嘢佢會處理。」

「無啦?」

「唔會講到咁Detail啦。」

「隔咁遠,會唔會聽唔到佢地講乜?」我說。

「咁八掛架你。」

「我地過去啦。」我把吃完的三明治及飲品包裝收好,放到垃圾桶內,拉藍天到Alex涼亭後被樹木掩蓋的位置裡。

藍天與Alex沒有說話,打了個眼色作招呼。我則向他尷尬地點頭。

這裡嚴重缺乏一個露營帳篷。

「嚟啦!」藍天拍拍我的手臂。
Miki在秋意濃的今天沒有穿著性感露肉的衣服,而是米色雪紡上衣,黑色彈性長褲,還有一個黑色的Hermes手袋。穿著雖簡單,感覺時尚知性,身材玲瓏有致。

她神情憂鬱,化妝遮蓋不了哭腫的眼睛,這個樣子好像已從Alex結婚開始維持至今。

可惡的男人,把好端端一個女人變成什麼樣子?

「點解你唔覆我?」Miki見到Alex劈頭首句不是打招呼,而是在質問Alex。

「我老婆呢排Check得我好緊,出唔到嚟。」Alex邊說邊用手摸摸Miki的頭,語氣溫柔:「我有幾掛住你,你知㗎。」

「再忙連返工嘅時候都唔會無時間覆掛?」她質疑。

「我呢排返工好忙,每日朝早由九點開會到六點,六點後先有時間做返啲paper work,飯都無時間食。老婆又成日嚟接我收工,真係無時間覆你。」

「Alex,你認真啲聽我講。我唔想再聽你哄我。我求吓你,你可唔可以對我好啲?我唔想再做第三者啦,我覺得好辛苦。」Miki硬咽。

Alex抱著Miki:「乖啦。我地經歷咗千辛萬苦先可以一齊到,見面嘅時候應該要開開心心,係咪?」

Miki聲淚俱下:「就係你呢種溫柔,每次我想走嘅時候你又拉返我返去。點解你要咁吸引,點解我總係離唔開你?」

「因為你愛我。」Alex抱住Miki,又親親他的額葉,一副有恃無恐。

「我愛你,你愛唔愛我呀?」Miki抱著Alex問。

「愛,我愛你。」

「咁你愛唔愛你老婆呀?」

「我唔愛。我對佢得返責任,我對你先係愛。」

「我攰啦,唔想再每日為你諗藉口。你真係愛我嘅話,證明俾我睇呀。」

「愛係信任。你唔信,我做咩你都可以懷疑㗎。我講返工忙你唔信,我話約咗朋友你唔信,我影相俾你都可以話係影定唔信。愛證明唔到㗎。」

「除咗你俾錢我果一刻,我真係感受唔到任何愛啦。」Miki說:「不如你唔好俾錢我,我去打返工,我唔需要咁多名牌裝身,我只係想你陪我、愛我多啲。」

「你要做少奶奶嘆世界,點可以無名牌裝身?我嘅人一定要著得好好睇睇。」

「既然你同老婆係有名無實嘅夫妻,點解唔可以俾佢知道我嘅存在姐?你地各自各精彩唔好咩?」

「我對佢無愛,但佢對我有。我係個男人,都要負責任。」

「咁你對我唔洗負責任咩?」

「我地嘅發展由一開始到而家都有共識㗎,點解而家先話改變?一直好地地咪幾好。」

「好地地果個係你唔係我!淨係享受兩個女人嘅愛。你做唔出嘅話,等我幫你。」

「你根本唔明白我周旋喺兩個女人之間嘅掙扎。你幫我?俾全世界知道你係第三者好咩?」

「我唔介意。我淨係想要你。」

「你唔好咁啦。」

「我知道你老婆電話,我幫你打俾佢。」說罷Miki解鎖電話,正在撥號。

「你唔好咁痴線啦!」Alex開始激動,伸手, Miki嘗試躲避。

「俾部電話我!」Alex一手捉緊Miki的手腕,另一隻手拿走她的電話。

「喂!」Miki大叫。

Alex把Miki的電話搶過後,一把摔在地上,電話螢幕都爆裂了。

「哈哈。」Miki失神,像個瘋子:「你慢慢掟啦。我記得佢電話㗎,我可以返屋企先再打。」

「你乖乖哋聽話唔好咩,咁樣我哋先可以走得更遠。」Alex說:「你成年人嚟㗎,唔好咁幼稚得唔得?你愈破壞我同Kelly,我同你嘅關係就會愈差,你明唔明?」

「你話你愛我多過愛老婆㗎,即係你一直以來都係呃緊我?」

「下下畫公仔都要畫出腸,咁就唔浪漫啦。」Alex說:「做人真係唔洗咁認真。」

「咩叫做人唔洗咁認真?」Miki崩潰。

「即係玩吓囉。我想要性,你想要愛同物質。各取所需,我地係唔會有未來㗎。」Alex說: 「仲有,點解唔覆,係因為無興趣同你有床上以外嘅交流,你仲唔明呀?」

Alex每句話有恃毋恐,諷刺的是他說著刀片般鋒利對白時的語氣卻是多麼的溫柔。

「我從來都唔係咁諗。」

「你廿五歲人仔都拍過幾次拖啦,唔係仲相信真愛呀?男人講嘅嘢你都信?啲00後都無你咁傻啦!」

聽畢我的拳頭抓緊,真心對待他人也有錯嗎?為何要受你的羞辱?Alex的說話實在太過份。

藍天看著我,輕拍我緊握的手背,示意讓我放鬆。

Alex說:「所以我咪要陪你玩吓角色扮演,好似細個啲BB玩煮飯仔咁滿足你囉。如果你OK,其實可以跳過晒Appetizer 直接上Main course,咁仲簡單。」

「你仲有最後一次機會,就係唔好再chur我。你要知道自己嘅價值所在。我要講嘅嘢係咁多。」

「呀,仲有,我老婆有咗。你想害到個細路一出嚟就單親嘅話,just go ahead。」

「難聽過粗口。」我輕輕向著藍天的耳邊說。

藍天一直低頭聽著Alex說話,臉無表情。

真諷刺,若小孩變成單親,最大的始作佣者必定是Alex,現在他反倒怪上別人來。

某程度上,是他不願接受自己是渣男的事實吧?

超級渣男。

「咁我呢?」Miki問Alex。

「你乜嘢?」Alex不耐煩問。

「我都有咗你BB。」

我相信Alex此刻的表情和我一樣驚恐。

「點會?」

「兩個月。你份人咁有責任感,可唔可以對我負下責任?」

「你點證明個BB係我?你都識講兩個月無見我。」

「係真㗎!我呃你做咩姐?」

「一係落咗佢,一係搵返你偷食條仔負責吧!」

「⋯⋯」Miki失望大哭。

Miki說不下去跑走了。

我又和藍天對望了一下,心裡想著何必苦苦糾纏自取其辱。

藍天在背後偷偷跟著Miki。

我走到Alex旁問他:「誠實啲同我講。Miki對你嚟講係一個點樣嘅存在?佢咁愛你,你地一齊咗一年,連丁點愛都無?」

「一個外在條件幾好嘅SP。」Alex回答。

「如果你係單身,你會唔會同佢一齊?」

「唔會。」

「點解?」

「佢得樣同身材,無能力無內涵,做老婆不了。」

「有邊個女仔唔想俾人錫?你有無諗過佢係一個好單純為咗你而扭曲自己去遷就你嘅女仔?令佢情緒化同扭計嘅人係你?」

「我唔需要佢遷就我。SP呢樣嘢,隨時可以搵人取代。無咗佢,我都仲可以搵啲後生啲嘅,係佢唔識遊戲規則。」

「你仲有無其他SP?」

「當然有。如果唔係,我點會搵少咗佢?唔通真係因為老婆大肚?定係出軌啲人真係會突然良心發現?」

「賤人。」說罷,我便離開了。

溫柔的人說著不可相信的話。

愛你的人把你寵到公主癌未期,不愛你的人總要求你成熟、體諒、獨立。
好想alex付出代價
睇到我都緊握拳頭
你總可以將每個角色都剖析得咁透徹咁徹底
14. 另一種溫柔

我走到藍天旁邊。

我們與Miki相距大約二十米的距離,看著她坐在海皮一旁的椅子號啕大哭。

現在並不是一個安聽慰她的好時機。

她需要一個人沉澱一下。

「原來佢有BB,唔怪得咁緊張要搵Alex對質。」

藍天沒有回答,表情若有所思。

Miki放聲大哭,累了則休息啜泣,茫然想起Alex後又忍不住失控大哭,如是者重覆了許多遍。

Miki一直看著電話螢幕,大概是在偷窺Alex的Last seen,只可惜無情的Alex根本不會關心她。

就連半點可憐也沒有施捨。

她哭了將更近半小時,情緒才稍微緩和一點。

太陽收斂起刺眼的光芒,金黃色的光打在海上,時間已接近日落。

「我地睇到嘅係落日熔金,佢就睇到日薄西山。」我說。

Miki:【你講得啱,Alex係無論如何都唔會同我一齊】

「Miki WhatsApp我啦,我地可以過去。」我說,因為Miki開始想找人聊天了。

我靜靜地走到Miki身旁。她趕忙擦擦眼睛,問:「點解你會喺度嘅?」

「咁啱約咗Friend睇日落。」我指著藍天。

「你係Alex個朋友?」Miki問藍天。

「嗯。」藍天回答。

「我問你呀,Alex到底係點睇我?又點睇佢老婆?」

「佢點睇唔重要。」藍天說。

「咁你地認為呢?」

「我地點睇唔重要,最重要係你自己點睇。」藍天說。

「我估落到佢連我有BB都唔理。」Miki無力地說:「以前我最睇唔起嘅就係第三者,破壞人地家庭,估唔到今時今日我會做咗人情婦,仲要俾人用完即棄。」

「兩個人一齊為咗啲乜?開心阿嘛。但你一日裡面開心嘅時間到底佔咗幾多成?」我問。

「見唔到嘅時候會好掛住佢,好似隻狗咁喺屋企等主人返嚟。我唔期望Alex會好似正印咁message我報到,但我都好希望佢一忙完就會搵我,有將我擺喺心。」

「佢唔愛你就斬欖,止蝕離場啦。你再無同佢繼續落去嘅理由。」我說。我是那種戀愛經驗很少的鍵盤戰士。

自願被眷養的小狗,原來並不幸福,從來只有選擇權的主人是幸福的;有些不知足又沒良心的主人還嫌棄照顧小狗很麻煩。

「公道啲講,我地都有好多正常情侶嘅時光。佢會買禮物俾我、我煮定嘢食等佢返嚟、好溫馨咁攬住睇Netflix。我係情婦,唔可以喺大街大巷同佢一齊,直到喺外地旅行我地先可以拖手行街。諗返起好地地時候嘅相處,就會覺得佢講嘅說話不過係口硬,其實佢都係愛我,個心想同我一齊,只係份人太大細路,唔識處理我同佢嘅關係姐…」

「係嘅,諗落同Alex一齊見得咁少,唔開心嘅時候仲多過開心好多。但我唔係為咗開心先決定一齊,係因為愛佢。我愛佢,愛到無可救藥,愛到失去咗自己,愛到可以委屈扭曲自己去滿足佢。」

「兩個人嘅關係唔係靠我一個人努力就得,人地根本唔想同我一齊努力。我地嘅關係由Alex結婚果刻就結束咗。我好努力用手抓住啲沙,但佢終究會喺手指縫度流走。你用手,點都捉唔住,只可為佢默哀,目送佢由你身邊離開。」

「我一方面好想佢哄返我,我就可以再返去佢身邊。另一方面又想佢狠心啲同我斬欖。每日都喺呢兩個極端之間輪迥。唔係,我心底嘅渴望係想佢同老婆離婚,再用一個正常拍拖嘅標準去對我。我只係想做返一個正常人。」

藍天用一把理智的聲音說:「我地唔再係一個得唔到想要嘅嘢,扭下計就會有父母買禮物俾自己嘅年紀。感情嘅嘢迫唔到的。」

「你唔係我,你緊係唔明,果種愛情嘅賀爾蒙係令到我好似撞咗邪咁不停憾頭埋牆虐待自己。」Miki說。

「咁我又真係無做過人第三者。」藍天笑說:「但如果我係你,我會感恩至少你曾經擁有過佢,有過美好嘅回憶。」

「至少曾經擁有過佢⋯」Miki喃喃自語。

「七百萬人入面可以遇到佢,而佢都鐘意過你,係緣份嚟㗎。有啲人緣份重嘅就耐啲,薄嘅就短啲。就算唔分手,生命完結之時我地都要面對分離嘅課業。我地每個人都係大家人生嘅過客。」藍天說。

藍天說:「半杯水你都成日聽啦!當你咁諗就唔會再執著係咪擁有或者佔有到佢,每一樣都係Bonus賺咗㗎啦。你會相信同佢之間嘅聯繫,即使你地再無聯絡,永遠都喺對方心裡曾經留下一個位置,已經好足夠。」

聽藍天的說話讓我憤怒的情緒變得平穩,好久沒有出現令我如此憤怒的事。若他不在,我必定會罵Alex是世紀賤男,罵Miki「錯一次是失誤、錯兩次也能原諒、錯三次還要栽在同一騙徒身上是活該」。

渣男就像便利店一樣,總有一個在附近。

然而,就算我們看過無限次警訊,有過預警,當渣男出現在自己面前,也會懵然不知,說句僥倖心態的「邊有咁多感情騙子」,傻傻入坑,來表演一場轟烈的雞蛋碎大石,粉身碎骨。

「你有無試過喺一段關係裡面好努力但得唔到回報?」Miki問藍天。

「我有試過無努力嘅機會。」藍天說:「有個好鐘意好夾嘅女仔,我地確認咗大家嘅心意,相處同情侶無異。但佢要舉家移民到加拿大,而我選擇留喺香港。」

「佢走咗啦?」

「仲未呀。不過兩個月後佢會走。」藍天說:「咁你話我地算唔算情侶?行為上我地可能唔會再發展,不過呢份感情係咪佢走咗就會完?」

藍天繼續:「所以我會諗,喺有限嘅時間入面有過美好嘅回憶,永遠都喺心入面為對方留一個重要嘅位置,咁就足夠。放底執著,唔再強求去轉牛角尖,生活先可以繼續。人無話無咗邊個會死嘅。」

「唉,講就易。」Miki:「我覺得,愛係兩個好飢餓嘅人,選擇割對方定係自己忽肉嚟食,係一個互相需要又互相傷害嘅遊戲。」

「愛係⋯」我說:「我唔知點先算係愛。愛係一種行為定係感覺?我幫Ex交電話費,咁算唔算愛?我對Ex好麻目,分手都無喊過,但我地一齊五年,只係唔肯結婚,但我覺得可以同佢生活一生一世,咁算唔算愛?」

「我諗愛係一種狀態,唔係因為你做咗啲乜、諗啲乜先係愛,而係你嘅存在已經係愛。」藍天對Miki說:「可能咁講太虛。實際做嘅可以試下喺付出同愛自己嘅中間搵到平衡。Focus返喺自己生活同情緒會好啲。你要首先愛自己,人地先會愛你。」

「粒種子係爛嘅話,無論你點努力淋花、用幾靚嘅肥料都無用。努力放喺啱嘅嘢上面先會有價值。選擇係最重要的,你選擇咗一個有家室嘅對象,就唔可能強求會有結果,你明唔明?掉返轉,若然佢今日可以為咗你而飛咗Kelly,第日都可以咁對你。」

我不完全同意。

有人因真愛修心養性,也有人遇到對的人才忍痛轉會。也許我跟Miki一樣傻,相信自己會是幸運的1%。

「如果對方同你無相同諗法,強迫而來過程都唔會有意義。從頭到尾只係你一個人唔願意接受現實嘅執著,同埋永無休止嘅慾望黑洞。」

「多謝你地。」

我望一望手錶,是時候要離開上班。

藍天知道我的心意,和我一起送Miki到她附近的住所便離開。

想起剛才藍天說有互相喜歡但因現實而無法在一起的人。

所以,藍天才會說關係的定義是一切煩惱的根源?
考慮下先
睇完又EMO咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞