【劇透集中討論區】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (3)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
印度神童黎
我在猜真希波所代表的是「EVA的製作人員」,
才會一開始從天而降,神秘身分到了這話更加難解。
甚至老爸剛加入NERV時真希波就在了,跟劇中角色對話也都是一個人在框架外的感覺。
對老爸稱呼「源堂君」(通常叫親近的同輩或後輩才會用,連同事都不會用),
對明日香稱呼「公主」,
這些會不會都是製作人員早期對角色們的內部稱呼呢?
所以在送真嗣去最終決戰時,門前對真嗣說了「我會來接你,等我」。
在所有人被補完後,真嗣一人孤單看海。
這段甚至有動畫→原畫→草稿→分鏡畫的漸層淡出。
感覺快消失時真希波開著機體打開未知空間降落,人一跳進海瞬間回到彩色動畫。
由真希波(製作人員)帶著真嗣(觀眾)回到車站(現實),是不是才是這段代表的涵意呢?

隔離post見到個幾合理嘅睇法,大家點睇
https://www.ptt.cc/bbs/C_Chat/M.1615386916.A.A9F.html
甚至可以解釋埋點解明日香叫真希波做コネメガネ
因為係監督/製作組亂入劇場

PS. コネとは、入学・就職・商取引などに手づるとして利用される縁故関係。決定権を有する者の主観あるいは独断によって、「考慮される必要が無い」というより「考慮してはならない」要素が任意の意思決定に導入されることで、第三者の視点からは客観性と公平性を欠く結果が出される事象。
點解反咗面嘅?
我諗冇人質疑過庵野唔係反社會人格嘅
個人都理解新版(我覺得準確少少只係Q同:||)就係將EVA的咒縛當成主體佢詮釋大眾對EVA嘅心結,就咁睇劇透,喺呢方面其實好高質

不過由十幾歲首播已經係FANS嘅老屎忽,過咗咁多年,人生都至少過咗四分一,好多FANS嘅都已經過緊屬於自己嘅人生,庵野用接近十年交份說教味咁重嘅新版,證明佢都有佢放唔低嘅嘅固執

關於明劍呢個安排,我只有一個結論: 死老坑真係幾十歲人都唔撚化

不過始終睇字係不及入場睇完感受咁深
呢一刻我始終覺得係大家過份放大咗劍介NTR嘅可能性
暫時睇咁多劇透,劍介俾我嘅感覺都係似個兄長或者監護人嘅角色多於戀人
有真治親自認證既一句ケンスケによろしく

真係講乜都無用,認命啦唯有
ケンスケによろしく係推佢返去一齊生活姐

都係嗰句,俾使徒寄宿,五感受損,一日唔埋兩日就燥狂
呢個明日香係唔係可以作為一個正常女性咁生活,我好有保留
真嗣都唔正常啦
巴打都係接受唔到劍劍同明明一齊
我只係冇大家諗到咁偏激姐
大家都咁上下年紀,唔通仲會Care自己條女係幾多手?

事實上大家都係喺劇透文字上搵好多證據去證明係NTR姐
我第一個反應都係覺得一齊生活好長時間係事實
但理解明日香都唔係正常嘅人類,咁樣諗嘅話,感覺又冇咁差
應該最後果到係RESET 左既新世界 (男主會變大人)
年齡唔係跟之前
理性上實講得通㗎
佢係寫劇本嘅人
連場刊設定佢都玩埋要講一定講得通㗎喎

依家個問題係
佢sell左明日香+真嗣錦耐
由TV Eoe 漫畫 到遊戲
一直見證住佢哋兩個人嘅成長 再慢慢接受對方
大家都會喺呢方面有個期待 甚至係一個情意結嚟
我知 你知 廠商都知

我相信劇情上面除咗CP問題 好多人都冇咩意見
唔係話明日香唔可以同其他人一齊
但係都唔好夾硬嚟啦
單純一句14年嘅空白期你好難說服一直以來睇住明日香同真嗣大既人
即係好簡單 你話明日香同加持一齊我會接受
而唔係嗰頭del左鐘意加持既設定
再將劍介畫到成個加持 再再同你講佢有無敵嘅14年
更甚嘅係直頭同你講係明日香嘅回憶裏邊
滿滿都係劍介嘅回憶
大佬呀你要說服人唔該你就係序同破嗰陣開始鋪排
佢哋兩個人嘅感情線啦

去到教你做人嗰度 基本上都唔使再講多次
大家都知佢想做乜鳩
而大家都知道其實最放題嘅係佢
都係果句啦 佢唔reboot EVA 根本嗰個人都放低左EVA
作為一個經典作品留喺心入邊
所以我覺得PPT講嘅嘢根本大家都知
大家都明條撚樣想表達啲咩
但係個問題講唔通吖嘛
連佢自己都放唔低撚9 fans同特攝片
講咩都晒鳩氣
無感情就直頭唔會理佢啦
去睇過大陸啲論壇嘅表示呢度啲巴打已經好平靜我都同意對文字劇透同你入場睇嗰個觀感應該會好唔同。只係依家最頂唔順係佢到最後交左個應該都係happy end嘅結局出嚟但係都係要喺啲小細節度塞啲屎比你食我係唔鍾意呀不過佢又搞到你無辦法大大聲屌柒佢,因為對個故事都唔重要
真 唔撚係佢rebot 真係唔撚會再睇eva
開完個頭先迫住睇落去
係香港生活 現實洗撚佢教 大把野要煩
佢官方自己出的周邊都講唔通啦
既然有咁多可能性
係要出個撚鳩人的可能性
目的係咩都唔洗再講
相信絕大部分人都只係有始有終所以想睇埋去
而唔係乜鳩放唔低
自己出戲出預告引人睇
之後話人放唔低
黑人???
都未計你係咁拖
魔戒出左1,2部唔通唔睇埋3咩
你個故出左一半未出完呀大佬
hunter d讀者又係放唔低
屌你富奸出下停下
佢打機我地睇其他
唔通佢唔出我就會死咩
講故事最緊要係起承轉合一脈相承
喂大佬明日香唔係路人甲
eva唔係講愛情
但你安個人俾佢都要合理呀
14年就合理
你不如話大雄係一個自閉仔bababa
一樣都得嫁
哈利波特都唔係愛情片啦
唔通佢配金妮我又要拍手掌
好多野個主線都唔係愛情
但唔係佢亂鳩咁黎
講個大道理就岩哂
「唔通佢配金妮我又要拍手掌」

呢句真
成日拎唔係講愛情出來辯解的確唔充分

JINS「メガネをかけた恋人がいる方、愛する人へのプレゼントにメガネはいかがですか?」

舊年JINS 同eva 合作個slogan
“不如揀副眼鏡送俾你個戴緊眼鏡既男朋友/女朋友吖”

原來真相係咁

官方一早暗示晒
其實你地係咪諗多左
句"ケンスケによろしく"係叫佢返去村到生活,咁劍介只係村嘅其中一個佢熟悉嘅人,但你地個個都過份解讀
我覺得某程度上係奄野比自己既一個解脫
EVA 都玩左咁多年,佢自己應該亦都比EVA 束縛左咁年佢出特攝都好,大家都叫佢翻去做EVA 咪撚搞呢D
所以其實我有少少覺得佢係真係想借呢個機會End 撚左成個故仔佢(但繼續出週邊)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞