【劇透集中討論區】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (3)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
> 又唔覺佢對亡妻有幾愛慕

今集加左司令五分鐘個人獨白
話佢細個仲自閉過佢個仔
人生得讀書同鋼琴
直到識到Yui,學識左咩叫快樂
Yui死左之後突然明白咩係孤獨,同時失去左一個人活下去嘅信心
於是乎決心要見返Yui

我幾滿意今次結局佢可以同Yui死埋一齊
初號機裡面係Yui+13號機裡面係司令,代表左Eva嘅開始同結束
一槍穿過左兩部Eva同時結束左有Eva嘅世界
咁有儀式感嘅結局先配得上依段愛情
one last kiss 個album真係好正
哎,咁又完左一套經典,雖然追Eva唔係最初就追,但計一計當時小六升中一個睇破都已經12年了, 老實講相比起其他作品 Eva算唔上最like個套,尤其小學初接觸初號機pg見到副骨成隻外星人咁仲覺得好核突,不過好多好作品都係人大左之後別有一番風味,第一次睇eva個陣 自己仲細過男主角,其他人成日屌佢廢但我反而唔覺,可能年紀可以代入到感受到個啲大人比既壓力同想反抗既行為,唔經唔覺已經最終章,廢柴真嗣都終於長大,而我亦早佢一步踏入社會,成為生活一成不變嘅打工仔。對於個啲咩亂配CP既嘢,自己有第二個見解所以覺得可以接受。 最後同EVA同真𠻸同埋我地既青春道別, さらば、すべてのエヴァンゲリオン、と わたしたちの青春

聽one last kiss唔知點解突然感觸而寫,大家可以無視
老豆TV嘅背景太複雜,再者TV版關係2nd Impact同EVA史回憶係用冬月角度出發,碇唯又係冬月最愛錫嘅學生,對於六分儀呢D表裡都係仆街嘅男人有負面印象都好合理,令人覺得佢做補完計劃唔係單純想見返老婆,好正常

新版已經冇哂六分儀嘅背景,集中展示返老豆背後嘅情感,呢部分點都會處理得好過新版嘅
一日站薰嗣,一生站薰嗣
舊版*
有無覺得q 係撚鳩你地渚薰派
爆頭都幾絕望
但係點解埋尾仲要寫薰零
母之友人
其實真嗣最後咁做係幾自私......
佢知道佢曾經鍾意過嗰個已經嫁咗人 仲唔放人咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞