無厘頭呢種style算唔算周星馳獨有?鄭中基個啲都差幾班?

440 回覆
411 Like 69 Dislike
無錯
九品芝麻官入面做九姑娘,就算外型連女人都唔扮
我都信佢真係做緊女人
同埋佢扮女人係成個場景去睇,有埋綠葉配合
人地係演員 演笑匠有咩問題
梅小蕙
無厘頭 應該講 好多人都可以做
但做到佢咁出神入化
仲可以比人百看不厭既片 應該得星爺

鄭中基同渣渣輝 都有無厘頭既
就好似鄭中基既 龍咁威 渣渣輝既 中華賭俠
當然佢地仲有好多 但好多都其實睇幾次 就唔會再睇
但要令到人可以無限翻睇既電影
應該得星爺做到
其實到而家都唔明 鄭中基低俗喜劇個角色有咩好笑

頂多話反映現實d大陸土豪
行運超人有梁朝偉咁正經咪突出佢搞笑
但佢做主角多數唔好笑同張家輝一樣
感覺係好用力咁自己搞自己笑類形
唔似周星馳咁自然 好正常嘅tone去搞笑
可能因為劇情問題
周星馳果d好多時係好日常既搞笑
好似警察要做功課 上堂扔粉刷 大陸仔唔熟香港做錯事

反而鄭中基果d好多都好離地 為搞笑而特登做 個feel就用力好多
除咗周星馳之外其他人搞笑
都只係得鬥賤格一樣野
而周星馳啲角色唔止得賤格衰格,
有時人性
有時有自己思想
有時戇居
有時奇怪獨特性格
多啲變化
同埋複雜好多囉
我不知幾L期待張家輝拍翻搞笑片
Oh~oh oh oh oh oh~
我比碌蕉你你含
仲有黃小龜
佢啲配角真係全部都有特色
漉死誰手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞