無厘頭呢種style算唔算周星馳獨有?鄭中基個啲都差幾班?

440 回覆
411 Like 69 Dislike
一開始周星馳果啲都係新人
係佢一手帶出來
你唔提我都冇為意原來試當真個level 係咁不堪
個人本身好笑
同為搞笑而搞笑既分別
香港唯一同周星星同級數嘅喜劇演員應該衹要許冠文
樓上講左 係林敏聰
00後?
兩個字:農夫
周星馳本身演技好,不停參考外國演員點做戲
論對演戲嘅執著基本上係得黃秋生吳震宇呢啲戲魔有得比

係咁強大嘅演技實力之下再加上佢做所有野係要做出嚟好睇,而唔係單純為左一個gag
所以先有咁多經典

而家啲喜劇唔好睇嘅原因主要係因為好大陣「唔認真」嘅氣氛
隻style就係要咁做,甚至有cult片味,007湖南幫同羅家英盧雄人人個樣都好認真做先好笑

後來呢代演員啲表情同演譯似平時啲太用力諗好笑留言但搞到好尷尬嘅連登仔
洗唔洗加多個發哥
我完全唔覺得龍咁威好笑,印象中係垃圾
以前無咁多電影分析
蠢人求其睇完套戲
get唔到深層意義咪覺得無里頭囉
小學雞睇到大學畢業, 觀後感都一直轉變, 愈黎愈黑暗
地獄黑仔王 得唔得? 今日原來係64
真.....好多搞笑位靠低級硬砌出黎
周星馳係骨子裏已經有幽默風格,其他人做唔到。
好似自殺式挑戰既記者會最後個幕
簡幾句已經好好笑

外賣仔並唔係自殺式挑戰
講多無謂,幾個月之後...你地就會睇到.....

呀銀 我地走

屌,你一日無事都企係我後面,其實係咪gay架姐
你話走嘛
行個邊啦仆街

成個過程會由認真轉去on9,好自然
但佢唔似係搞緊笑
而你覺得好搞笑
各有好處
張家輝:化骨龍澤西哥等招積古惑仔
鄭中基:廢柴龍威二世祖暴龍哥土豪
周星馳:雖然星爺有係龍鳳茶樓做過古惑仔,但都係唔突出,係百變星君初時做二世祖,仲好尷尬呢。但除咗呢兩款角色比唔上張家輝鄭中基,其他佢演過既角色都贏足九條街。
梅艷芳正喎
最鍾意睇佢套 鍾無豔
梅姐同班綠葉玩到好撚鳩屎

嘩,田將軍又搞長沙呀?

田將軍好少打到咁多個回合

係條女打得慢就佢啫,娶得過娶得過

張柏芝同鄭秀文明明都係主角,但俾梅姐同班綠葉搶哂
張家輝係有少少運用依種style
而鄭中基根本就係擺明引鳩緊你笑
差好遠
家有喜事個二姑姐都ok
喜劇講節奏,依樣真係無得學!
同一個gag位明明睇左幾十次點解仲笑得出,我自己都唔明,周星馳就係做到!
成日有人話配角好笑過周星馳本身,但依d配角去到其他戲又唔覺咁好笑,可以話周星馳幫佢地升左幾個級數!
我啊婆睇大戲果輩都覺得周星馳低級
係6字頭果班睇先開始識笑
啲橋咪佢自己度
佢雖然做演員 但其實兼埋好多嘢
你呀婆唔識笑
係轉數唔夠快 get唔到好笑位
但鄭中基啲垃圾笑位
係get到哂但唔覺好笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞