無厘頭呢種style算唔算周星馳獨有?鄭中基個啲都差幾班?

440 回覆
411 Like 69 Dislike
佢咁耐得段蟹做得好笑
黑馬王子 好正
劇本問題
龍蝦夾lin頭
扮老雞
嗰個年代都幾大膽
個效果又好
許冠文同許冠傑
冇人提梁家輝?
方丈
成千個負評
佢係天才,但其實佢後面有好多人backup。功夫已經算差,之後果d冇左成班綠葉已經唔想睇。
香港2021年仲賣緊四大天王
差唔多啦
點解冇隱藏到既
同意,可惜當時d 觀眾唔識欣賞
呢兩套係愈睇愈有意思
周星馳最好笑係動靜同反應,但好自然
好似真係由佢個角色會講出嚟,而唔係作個好笑嘢出嚟俾個角色講

同埋佢好嘢在做啲招積角色係唔會乞人憎
好多人拿捏唔到就會變到好乞人憎
流氓師表中華賭俠走投有路都唔係化骨龍不過演法類似
谷德昭前排受訪都有提過
荷里活好多一線明星都以拍到喜劇為目標及挑戰
因為拍喜劇公認唔易拍,要捉到個節奏,而且作為演員,拍喜劇要識得演,唔係hea住玩

佢認為近年好多香港演員都忽視左喜劇,並低估左拍喜劇需要演技
好多都係當搵下錢、或者客串下就拍,好難再搵到有潛質嘅喜劇演員

鄭中基而家拍唔番以前嗰種輕佻既性格了
張嘉輝、吳君如都係,始終有家室又去到呢個年紀,冇咁放
但垃圾得黎到而家廿幾年,啲戲一樣好笑,00後都覺得好笑
拍喜劇要捕捉節奏唔容易
而且唔好話當年班編劇導演技窮,新晉導演都冇人敢拍
有時反而睇韓國、泰國喜劇仲笑得出
笑片梗係難啦

杜文澤都講過

拍一般戲,表演好唔好,可以慢慢評價

但笑片得兩樣野,一係笑得出,一係笑唔出

笑得出就係成功, 笑唔出話之你演出幾好都冇用

要令人笑不嬲都唔容易

如果最終係冇人笑得出,仲會好尷尬,變爛gag咁, 喜劇係好大壓力

所以星爺既戲竟然可以令人睇一百次都仲笑得出, 簡直係神黎
政冶上係
早幾日now播表姐你好嘢3
而家一定禁
我反而幾鐘意張偉健
張家輝 梁家輝都好撚好笑
龍鳳茶樓星爺佢配角嚟,戲份唔多
但都做到嗰種下流古惑仔出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞