無厘頭呢種style算唔算周星馳獨有?鄭中基個啲都差幾班?

440 回覆
411 Like 69 Dislike
周星馳係經典
鄭中基都好正
好笑個D 同人一齊度/改劇本多
功夫已經用晒所有貨
長江7號開始不斷炒返舊野
長江七號開始佢已經唔想做喜劇
梗係冇啦
講真幽默感呢樣嘢真係隨住一個城市嘅現況同歷史係咁改變
如果依家有人拍到周星馳,演到鄭中基咁都未必有人會識笑
如果再係咁攞啲唔apply落依家嘅野嚟比
香港應該有排唔會有好笑野出到
因為做啲人自己都仲係想學舊個套
你指食屎果方面咋?
正解...江湖已經算早期 佢都唔算大牌主角
但點知做出來又係咁搶眼好笑
周星馳係天才
佢地係凡人
凡人點樣努力都無辦法追到天才
佢兩個除左扮女人之外其他所謂搞笑應該得啲呀叔呀伯識笑 好尷尬
你睇返周星馳係TVB套一集完劇夢邊緣,佢真有自己既STYLE,後來到食神佢就開始變串嘴大支野咁,呢段時間係注定其他人填補佢個位,但始終唔係同一個人,自然會有唔同,鄭中基會傾向扮傻同正直多D,周星馳就算佢最正直既角色都應該係何金銀,但你都見阿銀唔係正直到唐吉訶德咁。

張家輝就完全係古惑仔咁去演攪笑片,又係呢一種STYLE,大家一講張家輝笑片,我俾碌焦你含先經表達到。
你唔搭我膊頭我咪唔食煙囉
完全冇得比。
周星馳用正經黎演無里頭
鄭中基用搞笑黎演無里頭
反而覺得鄭中基唔好笑

星爺同張家輝都到仆街
星爺把聲都幫好多
我依家要去刺激下大腸, 令括約肌能夠棄置果d廢物同埋果d毒素呀!
香港依家個環境已經做唔到會思考完笑一笑個種情況
依家都係玩緊低級笑話拎舊屎食個種lv多
你要思考又上到大台又要睇返合唔合乎政治正確個度
依家個環境係對支那失望但你如果真係拍呢D笑片
邊個拍就邊個死緊
但活在當下唔拍呢D就唔會令觀眾有共鳴
即係無啦啦有條撚樣拍套咩愛共慘黨受支那
老實講係好難有共鳴
但如果拍套香港官點係呢一年做錯勁多野搞到勁戇鳩
呢下點都會有個吸引力同有些少共鳴
但反者拍得成既話都好難上到台(邊有人敢同RMB作對)
或者咁講好似有d怪,但周星馳真係唔算賣低俗!你見佢演出黎係草跟但有尊嚴!
鄭中基同張家輝就係徹底既低俗到你笑!
要我排一定係周》》》張》鄭
其實一部喜劇要成功都要有除左主角光環
仲要一連串喜劇配角擺埋一齊先有化學作用

星爺都要有 醬爆 達哥
田雞 如花 肥仔聰先得咖
睇黎ching 食開屎
中基套套喜劇都好笑
除左佢拎獎個套暴龍哥
暴龍哥係配角姐
講幾句鄉音就拎到男配角
可能無咩對手
benz雄同達叔定位一樣係下把位
要拍埋劉青雲呢啲正常角色先發揮到

btw周聰胡楓班廢老用返7,80年代嗰種方式派膠反而笑得出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞