無厘頭呢種style算唔算周星馳獨有?鄭中基個啲都差幾班?

440 回覆
411 Like 69 Dislike
最接近但都係咁

王祖藍<李<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<星
所以你睇佢電影係唔會out
因為同後生既思想都一樣
即係話佢超前左個代
你再睇番再之前既舊戲
就真係out於時代
鄭中基同張家輝算係周星馳之後演得最好既喜劇演員
只係香港人好鐘意用周星馳同佢地比
大佬你地拎個神枱喜劇演員黎比 點比
之後就踩到佢地一文不值咁
真係幾慘

行行都係咁,鐘意將某人對比相應個行o既神枱級/傳奇人物,唔夠人勁就係「唔好」,「做得差」。搞到啲神格級更高高在上,後浪更加難推進
後生既樑家輝 黑玫瑰白玫瑰系列,偷天換日

後生既曾志偉 追女仔系列,芝士火腿

張偉健 超級學校霸王,芝士火腿

後生既學友 超級學校霸王,亞飛與亞基
王祖藍同阮兆祥算係有李力持九成功力
鄭中基同張家輝算係周星馳之後演得最好既喜劇演員
只係香港人好鐘意用周星馳同佢地比
大佬你地拎個神枱喜劇演員黎比 點比
之後就踩到佢地一文不值咁
真係幾慘

行行都係咁,鐘意將某人對比相應個行o既神枱級/傳奇人物,唔夠人勁就係「唔好」,「做得差」。搞到啲神枱級更高高在上,後浪更加難推進

Typo
係,其實個精髓係好似上連登睇人真心膠柒咗嗰種好笑,舊時佢哋班人表情極認真去做on鳩嘢,就算金槍人都做得好笑

而家好多想搞笑嘅會chok個我係嚟搞笑嘅假膠樣,一懶醒咗咁做喜劇成件事好尷尬
90後理應係接觸 張家輝同鄭中基多D
但平時同班朋友傾計 永遠搞笑既對白都係星爺D戲
唔係無睇鄭中基同張家輝D戲 只係未重睇到識背對白
現時影壇得張繼聰好笑
但佢都老了 好少角色比佢拍
唔同人
好難比較

Anyway
鄭中基張家輝算係ok笑得出
不過佢地都唔係只拍喜劇
聽過人分析話周星馳做戲唔係演緊個角色 而係透過角色同觀眾嘅潛意識對話
好明顯就得林敏聰啦
其實張學友都好撚on9
張繼聰唔無厘頭 但覺得佢係近代有潛力嘅喜劇演員
真係諗唔起 不過林敏聰同星爺係有得比 有套好似銀行既戲 笑到仆街
笑星撞地球, 賊黎打劫果幕
咁周星馳啲古裝戲抄好多粵語長片添, 唐伯虎點秋香抄任劍輝, 審死官抄馬師曾。 但係佢唔會完全照抄, 會加番時代適合嘅對白表, 只可以話參考劇情套路。 如果要講到粵語長片嘅無厘頭, 最似嘅可能係梁醒波。
我覺得周星馳個隻無厘頭
係明明劇情行A 佢偏偏出B
個吓反差
度橋個個都功不可沒

例如
表面上風筒其實係鬚刨個段

破壞之王
大家師兄想打殘外賣仔
但係打之前面頒個獎比佢
仲要笑笑口

鄭同張就係比較少劇情反轉
一路行A 不過對白抵死
咁有啲人係天生綠葉命黎嘅
唔係話做戲唔掂,而係擔正會好怪
係啲人中意用「同周馳一樣」來吹呢兩個演員
咁一對比就知差好遠
His career is a joke
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞