【廚房Gear撚 Part 3】廚房電器買唔買好?? 壓力煲、攪拌棒、慢煮棒、廚師機。。。

129 回覆
24 Like 4 Dislike
之前開咗兩個Post係講[size=5]新手[/size=6]廚房買咩好
[Part 1: 新手廚房最基本八樣嘢;Part 2:新手廚房up the game的小廚具]
今次Part 3會講電器,哩個Post無一樣嘢係"新 手 必 要"
電器主要稔3個問題
A)無可取替:係咪有佢先做到某啲菜式?
B)有幾常用:係單一用途,定係可以用來做好多唔同菜式?你有幾常會做個啲菜式?
C)有無位:係咪要長期放係worktop?擺咗佢會否無位做嘢?

我會逐樣講下A+B,C你就自己衡量喇,我覺得工作空間 (無雜物、不計sink/爐頭/電器) 最好最少最少深40cm、有長90cm (大概一個砧板、一個兜、一堆食材各30cm),有土地問題另計 老規矩,我會講我用咩牌子,但唔洗跟我買 (英國買,香港未必抵/搵到)
我比低分個啲電器,不服來辯,可能我未發掘到佢既好啫

1. 電子壓力煲
我用:Instant Pot 6Qt Duo (美國牌子,算係最出名,極度鐘意,但之前有人講話係中國代工,留名睇其他牌子介紹)
推介度:/5

- 你無佢生存到,但有咗佢你就可以煮要煮勁爆耐既嘢
- 講緊係3個鐘變1個鐘,1個鐘變半個鐘,唔洗睇火
你可以輕易煮一啲稔起都煩既嘢,例如燉牛 (台式牛肉麵、紅酒燉牛腩、清湯腩)、螺頭湯(or 任何老火湯)、Ragu bolognese、紅豆蓉/沙...
- 之前洋蔥湯個post (https://lihkg.com/thread/2413333) 有人問個雞湯/牛骨湯點煲
我就係掟哂啲骨入去(啲骨係平時食雞腿肉起骨雪起,唔洗買添),加水,1.5小時就搞點,我屋企長期都有1-2盒自製雞湯
- 可以輕易搞點要企係度撩好耐既嘢,例如Risotto真係好出色好出色...
- 仲有其他偏門啲既用處:麵包第一次發酵、整yogurt、用來做sous vide個容器
- Instant pot唔驚爆炸,因為未放好壓根本開唔到。話驚芝芝聲個啲,屌.. 唔好驚喇...

2. Sous Vide 慢煮棒
我用:Anova
推介度:/5 (某啲菜式係game changer,唔阻掟)
- 以前聽C朗日日食雞胸覺得佢好慘,但有咗sous vide,我發覺雞胸原來可以咁好味,再點啲薑葱 健身L食雞胸多數係買Sous vide棒既初心

- 其他有用既地方:厚切既牛扒 (起碼1.5"-2",薄肉sous vide來無乜意思)、平d既牛部位(e.g. hanger steak, flank, flat iron)、Duck confit (唔洗用一大兜鴨油)、消毒雞蛋(可以生咁食)
- 蝦係驚喜既,sous vide 130F係從未食過既口感,加埋shallot + garlic + olive oil,好正(但絕對唔會為咗佢而買支棒
- 唔洗為咗sous vide買個抽真空機(鐘意買幾k肉來儲存就另計),Sous vide想真空既原因係廢事佢浮起。你可以用heavy duty BPA-free保鮮袋,個袋浸入去用啲水壓會迫啲空氣出來
- 唔洗特登買個膠兜來裝水,擺到支棒就得(我擺係Instant pot到sous vide,仲隔埋熱添)

3. Immersion blender
我用:Breville
推介度:/5 (整西湯某程度係無可取替,但你唔煮西湯其實都可以唔買既。又或者跟我整法式洋蔥湯)

哩類套裝有兩個用法:Immersion blender、mini food processor
- Immersion blender:80%用途係西湯(e.g. 南瓜湯、磨菇湯),20%係整Pizza個grated tomato sauce、沙律醬。整湯佢比攪拌機好個位係:你個攪拌機未必頂到高溫,或者攪拌機根本無咁大容量
- Mini food processor:想整nut butter會好易打柴/打得唔smooth,唔好玩,哩個最多幫手切下巨量蒜頭個啲好喇。我主要用來打Pesto醬,其他嘢一係就用Mortar & pestle (e.g. 花生碎) / 用刀快手切咗佢算

4. 電動打蛋器
推介度:會整甜品 - /5 ;唔整甜品- /5
我用:Bosch

佢99%既用處係打Meringue (蛋白霜)/忌廉,用手打無話唔得,藍帶一開始就要你用whisk手打添,希望你停電/部機壞咗都整到甜品(究竟法國人整甜品有幾癲),但會打到手斷囉

5. Food processor & 攪拌機
推介度:/5 (少用,極阻位)
我用:Kenwood (鄰居賤賣10磅比我,假設我用得多應該會買Bamix / Cuisineart)

- Food processor: 有少數嘢真係會方便好多,e.g., 牛丸、一年一度既蘿蔔糕,或者你唔想手既溫暖整溶啲嘢(例如Scone要搓啲牛油入啲麵粉到),其他嘢真係用手都唔係煩好多... 例如 整麵團、整碎消化餅做no-bake餅底
- Blender:有少數嘢係immersion blender做唔到,例如整蝦湯打碎啲蝦殼,整nut butter(不過要高級機先會打得smoot而唔打柴)

6. Stand mixer "廚師機"
推介度:/5 (某啲功能係少少無可取替,但真係幾阻掟,因為太重一定要擺係枱頭
我用:Kenwood Kmix (本來想買KitchenAid Lift Pro,因為個頸fing下fing下個種較易壞,但英國買KA實在係貴到high high,同埋經常無貨)
- 整麵包有用:將啲乾同濕既嘢撈埋,唔洗整到成手都係麵團(尤其好濕既麵團 >65% hydration個種: e.g., neapolitan pizza / shokupan),撈牛油入去唔洗隻手油淋淋。不過我都唔想太操勞佢,成日打到共共聲,驚佢打柴,所以多數我用水合法(用機撈埋一齊,就由佢hea係度自己產生麵筋)
- 低濕度既麵團 (e.g., 餃子、手造麵)就無乜需要用佢
- 整蛋糕反易好少用佢: 蛋白霜鐘意用手動打蛋器 (#4),一來可以一路打一路Feel唔會打過龍,二來有時太少蛋佢會打唔好 攪勻蛋糕材料更加唔會用Stand mixer,因為要小心overmix / 蛋白霜消泡
- 整曲奇餅:Cream butter個步會易好多
- 另一個用途係裝飾... 個kmix襯埋手柄隻色

我無,見過人有,但我唔會買既嘢
- 氣炸鍋: 除咗炸嘢,其他感覺上都係我個焗爐做到。咁炸嘢又有幾可食呢,唔值得我咁阻位
- 蒸爐: 用鑊 / Dutch oven,唔想睇火就用Instant pot,仲大部過部Instant pot極阻掟
- 乾果機、麵包機: 用途單一、阻掟
尋日先出完片 今日又出長文
想買慢煮棒煮雞胸好耐,終於有牌子介紹
immersion blender另一個用途係用黎打smoothie
用黎打蛋白質飲都會好飲左
打完係水龍頭沖幾下就乾淨哂好方便
焗爐呢?
焗爐對我來講好似爐頭咁下意識無當佢電器
如果要比分:
/5(高過instant pot)
無位built in都買個小worktop焗爐
咦smoothie可以一試喎
我好怕打完smoothie洗個攪拌機好煩
Immersion blender清洗易好多
想問吓樓主你慢煮棒用緊Anova邊一隻型號,因為我都想買返支
竟然無氣炸

基本功能就夠了
我覺得佢個mobile app功能有啲多餘
(可能而家lockdown我多數係屋企)
不了
唔該晒
樓主可唔可以分享多啲 instant pot 使用心得
有諗過買呢種好定喺爐用嘅好
最concern 安全問題
睇資料 Instant Pot最初係加拿大有班大陸人將電子壓力煲(或稱智能高速煲)引入北美市場
個設計本身好似係中國美的公司嘅專利
後來喺呢邊大賣 Instant Pot間公司就併入咗Corelle康寧餐具

電子壓力煲毫無疑問係百分百中國出品
即使係唔同牌子 追本溯源都必定搵到中國成份
我相信佢係幾好用嘅 如果唔係都唔會咁好賣
但如果過唔到自己嗰關嘅 我亦覺得冇咗唔會煮唔到飯
有啲hand mixer可以套埋immersion blender一齊玩
例如我買嘅Braun hand mixer 可以搭個配件做埋immersion blender
我見Bosch都有類似設計

https://www.youtube.com/watch?v=ag_vJ2aYMQQ
Stove top嘅壓力煲咪無咗電子壓力煲其中一個最大好處囉, i.e. 唔洗睇火。唔會考慮喎
(同埋個啲周邊用途,例如用yogurt mode發酵麵團都唔洗稔)

當我整牛腩stew啦
我平時可能六點sear咗舊牛肉(係個煲到”sautee mode”)
一路分心切埋啲蘿蔔洋蔥
炒埋其他料
六點三四可以蓋起佢
Build up壓力+煮嘅時間大概1.5小時
七點半開飯,啲牛腩淋到喊

哩1.5小時我繼續返房打call又得沖涼又得
15min active time煮 — 無嘅話我可能可以煮到啲快嘢,
但我用個煲就可以幾忙都煮到啲好似好用心嘅嘢咁(例如哩個stew我一次過煮1.5kg,午餐翻熱夠食幾日)

Btw 6qt真係perfect size,唔好慳位買細個版

我唔知點解啲人成日話驚爆炸喇
Instant Pot如果未減壓係根本扭都扭唔開
唔知stove top又做唔做到哩種安全措施
哩個幾好 擺少個機
佢附送個Dough hook係永遠無用過
最大好處係
hand mixer較大機會搵到非中國製
例如我隻Braun係羅馬尼亞
Bosch呢款好似都係歐洲

stand mixer KitchenAid係美國製
blender就vitamix同blendtec都係美國製
food processor就難啲......唔知braun有冇機會
最近見到市面上越來越多cordless嘅入廚電器 即係靠內置電池驅動
我諗無線嘅immersion blender或hand mixer會幾方便
或者遲下會越來越平
留名
Cordless可否好似電鑽/吸塵機咁
要用起上來無電又無得插線
同埋cordless個功率無有線咁強

我應該未必會買哩類cordless
主因係因為廚房四處都有插頭
Cordless*否好似電鑽/吸塵機咁
最好就好似啲power tools咁
舊電可以拆出嚟叉
無線嘅好處係冇條電線喺度阻頭阻勢啫
馬力就唔使擔心 各式電鋸都有電池驅動 技術早已廣泛使用
反而想焗爐,蒸焗爐,水波爐,買邊種比較好,後者超貴
水波爐其實係咪有齊微波爐、焗爐同埋蒸爐嘅功能
如果係多用途嘅 咁當然貴
無聽過水波爐啊
但蒸焗爐好似易壞/生銹

蒸焗爐多出嘅功能(唔洗睇火蒸嘢、蒸大量嘢)— 除咗一年一度蘿蔔糕同埋麵包第二次發酵,我自己覺得無咩需要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞