【廚房Gear撚 Part 3】廚房電器買唔買好?? 壓力煲、攪拌棒、慢煮棒、廚師機。。。

129 回覆
24 Like 4 Dislike
Less is more珍
見過有個廚房 已無乜位
仲要整個乾果機同蒸爐
講開乾果機 想知焗爐有個function係淨開風扇唔熱 係咪都做到乾果機嘅效果
廚房冇連登仔哥啲咁大可以亂咁擺嘢
https://www.tasteofhome.com/article/homemade-dried-fruit/

哩度話要開4-8個鐘焗爐 每30分鐘撩一撩佢
呢個方法可摸耳用嚟曬陳皮?
諗住買個toshiba水波爐,想要佢個發酵功能整麵包
有冇其他介紹?整蛋糕 麵包多
4-8個鐘都ok嘅 最多都係啲嘢食乾咗啲唔係焗燶
加個網墊起啲嘢食入爐應該連撩佢嘅時間都慳返
入爐啲網有分鍍鉻鐵(chrome), 不鏽鋼 同埋non-stick
幾歹都買不鏽鋼
你係用來做第二次發酵?

我住太凍 第一次擺入壓力煲
第二次就擺入焗爐 加碗熱水咁
講開焗嘢
Aluminium Quarter sheet好好用
好傳熱,輕,一個焗爐擺到兩盤,brown得好
牌子:美國nordicware
如果係香港啲焗爐仔
最好搵個擺到一個quarter sheet咁大嘅
買配件都易啲
唔係instant pot
不過係美的果隻壓力煲(好耐好耐之前買落)
可以煲到飯 但就係果種”有個飯食下就得”ge感覺
唔好預佢煲出黎d飯勁靚

我果個係不銹鋼膽 無塗層
煲完飯之後 個底係痴撚到仆街
唔想浪費就會加水將d飯順便煲埋粥
你可以ff下痴底果d究竟有幾多

後來都係正正經經買個飯煲用黎煲飯算
咁似乎爐頭煲飯/蒸飯都好過佢喎
幾千蚊個電飯煲 多少大陸佬山長水遠都要托返去
冇死錯人嘅
又唔係咁講ge
我果個壓力煲其實應該同instant pot差唔多用途
有時整上湯 d骨飛好水之後就入煲壓佢幾次等佢煲到d肉離骨
再轉返爐頭煲 收返濃縮佢就得
如果唔用壓力煲整我唔知要搞幾耐(最重要係驚自己無睇火會煲乾水 已經試過)
nordicware我有quarter同half sheet
好用到經常都用佢
買完之後喺啲discount store見到有commercial厚身, 少少後悔冇等多陣先買個硬身啲嘅

話說有冇入爐不鏽鋼rack推介之前有睇過其他牌子啲rack但係size唔係好啱nordicware就配返佢地個non stick rack嚟用
USA PAN同Chicago Metallic都係得non stick rack
amazon好多牌子
我用緊KITCHENATICS

Bakeware我用緊USA Pan
aluminized steel造
之前某店大清貨 半價買咗個套裝
so far用咗baking sheet, cookie sheet, loaf pan
我係英國amazon搵咗好耐
都係kitchenatics!!
第一二次都會用
我都係加熱水,不過諗住換焗爐就換個好d同大d嘅
見amazon prime day, 研究緊, 你地最近有無買到咩好用
買多咗個壓力煲 六折
會運番比屋企人
想問吓邊度有得用消費券買慢煮棒
攪拌棒邊隻好 要刀手同邊都係不鏽鋼 w數唔細 攪到肉變肉碎同打蛋
Anova 新出蒸焗爐點睇
可以蒸 焗 reheat souvide air-fry 一部搞惦
但多數呢d 都係周身刀無張利
Black Friday可以轟咩廚具
強帖留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞