【廚房Gear撚 Part 3】廚房電器買唔買好?? 壓力煲、攪拌棒、慢煮棒、廚師機。。。

129 回覆
24 Like 4 Dislike
有熱風
但係因為細,太近發熱線好易燶
氣炸鍋因為細,就算pre heat 都係快過焗爐好多
而且容易清潔過焗爐

所以,屋企人少又唔夠位的話氣炸都好夠用
除非你下下都要焗成隻雞咁當然係買焗爐
應該係無焗爐準
應該要自己calibrate
暫時用住oven thermometer先
https://www.whirlpool.com/blog/kitchen/how-to-calibrate-an-oven.html
反而我自從買左氣炸之後無開過個焗爐
個焗爐勁大次次pre heat都十幾分鐘
個氣炸鍋都係幾分鐘既事
同埋有時唔想用微波爐整熱野用氣炸都得
不過我都同意氣炸鍋其實只係一個小型焗爐
其實慢煮棒幾啱我我覺得煮少脂肪嘅肉非常好用,啲肉煮出嚟係軟身多汁

大家跟翻飲食習慣揀自己要嘅廚具就得
我覺得視乎你平時煮開啲咩

Eg pizza/蛋糕要透過玻璃𥄫住佢咩情況
Mozarella/側邊個皮變啡就出爐,唔會死跟時間
蛋糕如果升得太快要降低啲溫度/早啲出來
用氣炸焗嘢無得𥄫住,拎出來個下得就得,唔得就無咁

同埋有啲嘢唔同得熱風,例如脆弱表面嘅蛋糕
試過焗爆左kitchenaid隻oven thermo
幾多度可以焗得爆
200度爆左垃圾QC
痴L線好廢
Wifi版可以唔駛喺屋企用app禁熄支棍, 好好用
藍芽版我個人覺得好雞肋 要個人喺屋企先可以用個app嚟較setting 行遠支棍又話連得唔好 總知就麻麻煩煩咁

玩慢煮可以推介埋用stasher矽膠袋一齊用, 但係啲size偏細所以我整雞胸會用佢但整羊架呢啲大件嘢會用返ziploc
Amazon睇返都唔少人爆有時真係唔使貪牌子
我個個都應該係wifi版,試過係街較時間
可能lockdown係屋企無感受到佢個好

Stasher我上星期稔咗超級耐!!!
擺埋入basket添
但好似最大half gallon都真係好細
所以都係再買多十幾個heavy duty 嘅保鮮袋
你覺得stasher點,清洗係咪易好多同埋你擺到幾多舊雞胸
試過焗裂咗taylor oven termometer面頭塊玻璃
個oven thermometer買返嚟係落countertop細焗爐睇温度咁廢都爆
我個個問題係愈用 個表面愈啡
我驚有日會深色到睇唔到入面
lm 學野
呢個問題好似隻隻都係咁
唔好焗左成個鐘雞爆到成盤玻璃就得
我試玩咗豉油雞
未成功
On9買咗隻雞太大(1.8kg)
最大個煲都submerge唔哂
平時costco雞胸一包得兩舊用stasher sandwich都夠用
half gallon我用過嚟整牛 有時喺local supermarket見到舊肉細細地又平買返屋企鳩整都ok
洗就麻煩少少因為始終啲油痴喺啲矽膠度 同埋個開口比較窄(新line stand up哥隻個開口大咗啲嘢食易擺咗) 我通常都洗潔精洗兩次先覺得乾淨
sous vide簡單
洗個嘢最躁(如果行環保重用路線)
有時廢撚是洗 掉左佢算
用glad果啲密實袋
Duck confit之後啲油
有洗碗機擺得唔好都會裝水
unfortunately yes. 想快我會另外煲啲滾水加入去 instead of 全凍水。 不過佢起壓好大聲你聽到,即係只要唔出街都OK。

咁理論上用緊壓力煲/instant pot都係最好唔好出街啦
你隻咩雞咁大
我買1.2kg左右 呢邊啲唐人走地雞都係咁上下size
用6L煲浸雞 僅僅夠浸晒
用緊一個有氣炸功能小焗爐 ,唔知香港有無類似,而家大焗爐好少用了。

KitchenAid KCO124BM
巴打外國?
呢隻costco見過 可能仲有得賣
氣炸效果如何?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞