【廚房Gear撚 Part 3】廚房電器買唔買好?? 壓力煲、攪拌棒、慢煮棒、廚師機。。。

129 回覆
24 Like 4 Dislike
焗爐對唔識煮嘢食既人黎講係救星,較好左味基本上乜撚都可以隊入去焗,完全零技巧可言
咪用返傳統壓力煲,揀返歐洲貨
有得揀都唔好揀,馬力差好遠
人地啲電鑽電鋸咪一樣轉晒無線
當然而家呢啲小電器入面嘅電池未必及得上工具呢啲
但我覺得技術上係做得到
hand mixer同immersion blender都唔係咩大馬力嘢
只係價錢同電池重量問題
人地要唔使睇火 同埋要無放氣嘅滋滋聲
其實普通壓力煲唔放壓都開唔到架啦
自然降壓都冇乜聲
你要快啲 打開個氣閥先會排氣
instant pot只不過係一個有電子火力控制嘅壓力煲
電鋸舊電你知唔知幾大舊
heavy duty我都要拎返把電油鋸出黎,電池鋸死磨爛磨既料,油鋸真係斬瓜切菜
如果唔用支那嘢就係咁,目前無替代
我做呢行梗係知
啲電有大有細嘅
hand mixer / immersion blender呢啲小兒科 唔會用到巨裝嗰啲啫
無咗焗爐 好多野都整唔到
真係must have
視乎煮咩多
煮中式嘢多就instant pot
西式嘢多就焗爐囉
焗爐都冇
可能樓主喺外國
焗爐係廚房標準配備 歸類大型電器
雪櫃 爐頭 焗爐 抽油煙機 洗碗碟機
好多舖頭都有將呢5件嘢合併做一個package咁賣
當然有啲人為慳電 都會另外買個座檯式小型焗爐
置頂番先:
焗爐對我來講好似爐頭咁下意識無當佢電器
如果要比分:
/5(高過instant pot)
無位built in都買個小worktop焗爐
重要指數同洗碗機同等
我用爐頭壓力煲(有2個), WMF 同lagostina, 加個 portable Induction stove 有時間掣同溫度控制,唔駛睇火。 WMF有個貴嘢有電子控制不過德國電子嘢

之前個T Fal 鋁身鋼蓋,好快收皮。因此得出結論,全鋼先頂得順同耐用。

instant pot 大陸嘢,送都唔要。
歐洲貨,全部3-4 重保險裝置, 未降壓唔開得係基本必備,

大陸嗰啲stovetop就 ......。
大陸嗰啲係煲煲下成個自己爆。
香港唔係個個屋企都擺到洗碗機
焗爐都要買迷你多士爐
Agger
如果有空間限制
迷你多士爐都好過氣炸...
Portable induction stove + stove top壓力煲稔得過

問埋
如果我想由佢起壓個一刻計時,係點操作?
我係咪要企係度等佢起夠壓(煲湯起壓都要一段時間?),然後計時?
有位的話,大焗爐好過氣炸鍋
冇位的話,氣炸鍋實用過細焗爐
利申兩樣都有(細焗爐+氣炸鍋)有氣炸之後好少開焗爐
點解? 因為你個細焗爐無熱風
焗爐我發覺最重要都係熟悉佢聲稱到咗嘅溫度同你實質擺食物個位差距
買咗個oven thermometer,佢話到咗200度,但thermometer其實先160度,要再等五分鐘先到200C
以前睇食譜佢地一開始準備材料就開始preheat覺得好似好徒電,但係要的

整蛋糕尤其需要熟悉自己個焗爐溫度,整柒咗要自己調節
Eg即使所有食譜都講150C,但我個焗爐要135C先會唔爆裂
我用過5個爐都係唔準
有啲上下火又唔一樣
Panasonic同Philips都有出電子壓力煲
最後買左Philips
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞