【廚房Gear撚 Part 3】廚房電器買唔買好?? 壓力煲、攪拌棒、慢煮棒、廚師機。。。

129 回覆
24 Like 4 Dislike
超市個啲 梗梗入到袋
但入個煲到屎忽浸唔到
有氣炸功能係咪即係有convection
入袋浸?咁雞腔點浸水
佢個雞腔通架噃
我諗其實不過係入面把風扇大啲勁啲

我住condo個焗爐本身唔係大
但啱啱擺到標準half sheet baking sheet
一般焗火雞用嘅baking pan都入到
反而咁幾好 唔覺太大
正是。

之前用一個細啲 toaster oven 都話有convection但好廢。 呢個convection好勁, preheat 2-3 分鐘就得。
係。 Costco仲賣緊。

氣炸好似一般,無用過普通氣炸煲無得比較,但網上都頗多review。
始終個風扇唔似氣炸鍋咁佔晒成個頂
但好處係玻璃門睇到入面煮成點

諗諗下 其實以前興過嘅光波爐 同氣炸鍋都係咁上下原理啫
唔同啦,一個係曬熟,一個係熱風
光波爐都係有個風扇吹啲熱風落去架啵
應該咁講,光波爐如果停左把風扇都用得,但溫度會好唔平均
氣炸鍋無左把風扇就掉得

原理上係咁
氣炸鍋我咩都放入去炸 直頭取代埋焗爐用途
同埋有時買咗啲包只要下面放啲水 然後開180度炸5分鐘即刻正好多(方包未研究到 次次炸完都硬到仆街又唔變色
方包直接放落煎pan 細火唔落油烘下啦,快靚正,唔駛落airflyer
慣咗起身掉塊方包落個爐到就去刷牙 慳返啲時間
試下開半慢煮
有冇人用過instant pot個煮飯功能?
取代到電飯煲嗎?
今日真係用咗來整one pot海南雞飯

就咁白飯未試過,感覺無油的話會痴底
如果靠佢煮飯,咁無得用來整餸都有啲難搞
電飯煲對香港人嚟講多少都係必備嘅廚房電器
但多數都只係用嚟煲飯 好少研究其他功能
但其實應該都可以用嚟整炆餸?
韓國有啲壓力電飯煲 不鏽鋼內膽 唔知可唔可以代替instant pot?
留名睇review
壓力煲同壓力電飯煲有咩分別呢?
我用普通電飯煲 不鏽綱膽 keep warm mode嚟整返熱啲包做早餐
個包會變返好軟熟好好食
主要睇bar數,夠壓就ok,但電飯煲有個問題就係比較細,炆唔到好多嘢(壓力煲一般只能裝到1/3位置)
點解要double bag嘅?
不過我都唔會買 屋企冇位
有時廚具 電器呢啲嘢 的確係less is more
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞