雜總係一個爛賭鬼. 但近2-3年逢賭必輸. 遲早...

181 回覆
541 Like 91 Dislike
樓主係用緊連燈角度諗姐,事實上:

1) 賭侵侵好似以前D總統,拿少少著數就得.
唔會打貿易戰,於是將之前傾好推倒重來.
結果:侵失勢,歐美比疫症打擊 要再傾既話枱面籌碼比之前更少

2)以為美中貿易戰打兩打就唔打,美國會投降接受之前利益.
中共會win.
結果:同上 只可話武肺嚟得啱啱好時候不遲不早

3)又賭以為美中第一階段貿易協議簽左, 就可以成日講USA virus.
唔會追究武肺帶來問題.
結果:事實上已經無人出聲追究

4)再賭中共以為可乘各國忙於武肺,不會理中共去白色恐怖同高壓統治香港.
於是快速立國安法,不理中英聯合聲明,同基本法.
結果:中共已經咬實香港集資呢舊肥豬肉,差一步就係全面接管金融地產換走舊港英時代既利益集團架構,外國紛紛表示遺憾。

5)中美進入初步冷戰.又賭用傾國之力令拜登上位.
賭拜登當選後,無晒問題.
結果:拜登依舊係玩奧巴馬果套,政府暫時太弱勢 國內問題都無能力解決,仲要比武肺拖後腳,經濟數據靠死印銀錢填數。呢4年再靠同一套貨幣政策行落去 下一屆政府條數愈拖愈大。加密貨幣市場上完全無領導地位,衰啲講日本都走得前過美國。美國需要一個好強勁既 productivity improvement 去找印銀紙呢條數,或者祈求未來幾年會天降一個經濟體有如中國禁大既黑洞去消化呢股通漲壓力。

當然美國差唔一定代表中國會好,
我認為重點在於中央集權 舉國體制呢一套曾經被註定失敗既制度,
會唔會係 AI 同大數據全面監控之下重生
中國就係一個10幾億人口既實驗場。
如果成功既話,我唔太期待美國左傾既新一代走歐洲式社會主義 會有能力對抗到。
洗濕咗個頭 只會越賭越大 好容易一鋪清袋
已經block 左, 你唔回佢我都唔知佢又撩我講野。。
呢條死仆街一副贏就我袋,輸就你出咁嘅款,多多都唔夠佢輸

委內瑞拉咪經濟崩潰囉,咪又係推翻唔到~

東德呀,蘇聯呢d 幾十年前嘅野,而加唔得架啦。

因為而加執政個方除左有武力,仲有資訊同通訊優勢。

一 cut 民間嘅 internet, d 運動即刻無一大半,個個變盲頭烏蠅,但政府卻繼續全盤掌握個形勢。

緬甸其實有d 機,因為佢地可以拉籠叛軍,如果中國再暗中送武器(睇中國想幫邊個啦) ,都唔係輸硬。
原來一樣都無就叫win.
各民主國家更加親中共??
美國減少之前制裁??
中共國際影響力增加??
好多公司入去中共同香港??

科技公司都爭住奶,米又係facebook youtube.
你話呢D公司奶共, 不如話直接收左錢好過.
亞洲youtube管理層幾多係中共人?
facebook 同youtube有幾多收入來自中共?
美國大選時, 中共用左幾多錢叫佢地做野?
呢D社交平台依家入中共,咁Q多限制.正一找屎上身有排煩.
佢地情願在外邊,大筆大筆去賺中共美元,好過賺中共人仔.

事實擺在眼前;
拜登係奶共,不過係無能美國總統.
中共既野都無法鬆手. (撤關稅, 鬆華為, 放慢慢舟)
只有偷偷去做孔子學院,但給人發現即刻給小到七彩.
個頭就話唔係鬆手,係檢討緊.

依家國際共識,要限制中共滲透澳州,英國,
美國(拜登想放手,都無能力).
一個又一個話中共種族滅絕國家.
日本釣魚台企到硬.
亞洲日澳印合作已經包圍中共.
更多國家經濟合作,在中共打壓澳州同台灣.
各國互相加大買對方產品.
多國支持印度發展,取代中共.(於是印度勇於頂撞中共)

又一個問題"中共win左D咩野?"
你地臭閪蚑那賤蛆咪食足50年草囉
連買通非洲窮國既錢都無??
你點知??
又係呢D ON9放負文
你自己廢睇唔到發生緊咩事就好心收埋啦,
拜登想奶, 唔搞孔子學院, 唔搞WECHAT, 話集中營係支那文化, 即時比人屌到出彩,
貿易關稅無減, 中海油一樣比人制裁,
而家左膠媒唔講侵講集中營, 就算國家阿頭奶共議會都唔比佢奶,
WSJ放緊風病毒來自實驗室, 歐洲D大粒野已經開始公開講緊
你絕望自己絕飽佢
我地就係賭本
依家輸曬
最輸係手下班友太廢

特別有個閪女人 懶叻無個人整個樣 自作聰明

越搞越衰
精神勝利大法
睇死各國得把口
呢D野好多時一直得把口.
但好有信心雜總會出來小七其他國家.
甚至制裁佢地.

結果係由得把口,變左去台灣傾合作,踢走中共媒體.
支持印度,反制裁中共.
(民主國家都要睇民意,D人民話你軟弱都要做野)
輸你老母
只有自己認輸先係真正輸左
都冇成本咁濟, 點解唔賭?
武肺玩到咁大, 除咗trump之外有冇其他國家出黎講過一句話要追究
佢做實事其實冇乜邊樣成功過
由供給側改革,雄安新區開始已經係咁
Totally agree
翠總用緊馬丁策略
真,雜總有樣嘢賭中咗就係賭外國班人都係只會用嘴炮攻擊,中方日日講強烈譴責,其實根本就唔太驚嗰啲對華政策,支那最驚嘅應該係對家出兵,其餘政策對支那嚟講都係廢廢哋
冷軍視野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞