雜總係一個爛賭鬼. 但近2-3年逢賭必輸. 遲早...

181 回覆
541 Like 91 Dislike
雜總係一個爛賭鬼. 但近2-3年逢賭必輸.

雜總在侵侵上任初,希望用拖字決.
去解決貿易問題.但是到要真係簽約.
1) 賭侵侵好似以前D總統,拿少少著數就得.
唔會打貿易戰,於是將之前傾好推倒重來.
結果賭輸.侵侵簽約不成,即打貿易戰.

2)以為美中貿易戰打兩打就唔打,美國會投降接受之前利益.
中共會win. 結果又輸,美國入口稅越加越多.

3)又賭以為美中第一階段貿易協議簽左, 就可以成日講USA virus.
唔會追究武肺帶來問題.
又再賭輸, 點知侵侵唔理第一階段貿易協議簽左, 直接要求中共為武肺負責.

4)再賭中共以為可乘各國忙於武肺,不會理中共去白色恐怖同高壓統治香港.
於是快速立國安法,不理中英聯合聲明,同基本法.
又賭輸各國強烈反應,連帶將新彊問題帶出.

5)中美進入初步冷戰.又賭用傾國之力令拜登上位.
賭拜登當選後,無晒問題.
輸完又再輸, 雖然拜登當選,但拜登受各方勢力夾住下.
當選時承諾取消中美貿易戰關稅無做.
中美冷戰更加加劇.

remarks:
雜總係一個爛賭鬼.以為遲早會win.
越輸越賭, 越賭越輸.
中共不斷輸既係中共國際聲譽, 同金錢.
明顯依家輸到連買通非洲窮國既錢都無.

再賭落去,遲早拿核武出來賭.
我覺得習大大贏緊窩, 中國個勢越來越強。

歐美爆covid, 以為有疫苗,點知又有變種,結果難料,有可能遲d 又要再玩封城。。

拜登就好似想轉移焦點返去中東咁。。
又係呢啲飛機文

我都覺習近平係一個豪賭客
但好明顯佢今次係賭贏咗

贏個位係就算全世界都比武肺影響得咁深
但各國都無團結起來 追究番中國責任

依家連美國都收編埋
中國至少未來八年可以繼續壯大
成為一個無人可阻嘅勢力
未來中國甚至要打世界大戰 都唔會再驚

而香港?
我絕望講一句
由內在因素,到外在大環境
已經輸得好徹底
我亦都見唔到未來八年會有光復到嘅可能
咁中國收左皮未?
賭輸咁多野 人地仲做緊皇帝喎
你地臭閪蚑那最強,強到唔使睇醫生

中國脫貧成功 下月起有地區政府停止資助醫療津貼
https://lih.kg/2426477
因為無人報壞消息
同埋之前msn刻意唱衰美國(trump)
射得出先算
認同
關鍵係冇追究中國責任,連講china virus都怕激嬲要搞政治正確,政府財團錢作怪,係估唔到平民死咁多人都由得佢。
講多句
香港由2019年抗爭,都係一場無可避免嘅豪賭
想要自由就一定要賭下去

只不過今次香港人真係賭輸咗
但輸在大環境
我覺得抗爭模式無問題
由1989年波蘭、到烏克蘭、到依家緬甸
要抗爭都係要去到咁盡架啦
就算中國俾人經濟制裁都無所謂,佢搞民族主義個人崇拜開始已經無敵咗。除非美帝好似薩達姆咁殺佢,唔係佢最多似毛澤東、北韓金正日、伊朗個政教合一領袖咁(唔記得名),俾人制裁下又唔洗死,係平民百姓受。你都唔好妄想中國人會反抗,中國人餓死都唔反抗的。
我嘅訴求就係返工 無其他
唔好阻住其他人搵錢供樓啦
唔搵錢聽日訓街呀?又加租啦 物價又升左啦
香港咁多年根深蒂固嘅劣根性都未改到
你地就想香港快速改變?
有人醒覺係好 會去移民
貴族學校 有錢高官子女都去外國讀書
你去各個討論區既地產台睇下就明
你班廢人住公屋 租樓 住劏房
好心你搵錢供樓啦 搞咁多無謂嘢
你就知呢個地方無得救啦 劣幣驅逐良幣
同埋中國有一樣野 最撚屈機
就係集舉國之力

政府要達成一啲目標
係可以迫全國人一齊去做

試過A股淨係比買唔比賣
依家見到邊個富商有錢就收人皮
無限回血都唔會有中國人反抗

其他國家唔團結 根本係收唔到中共皮
黃絲輸係因為無統一戰線,拉籠所有有可能嘅盟友。

最關鍵亦最失敗就係無去拉籠香港唯一具實力嘅武裝組織 - 警隊。

如果可以拉籠到海關,偷運幾個貨櫃嘅軍火,都唔會一面倒輸得咁慘。

無武裝力量嘅支持,運動點升級都無可能贏。

林鄭從運動一開始就見到呢點,所以結果係佢贏左。
咪撚癲 點拉籠警隊
佢哋忠心過我屋企隻狗
做唔到咪係失敗囉。
仲日日話要清算警隊添。。
台灣就快無啦,唔買菠蘿已經嚇到成個島腳震
反對擁護極權嘅執法機關,有乜問題?

同埋2014年香港都有嘗試拉攏警隊
又送花又幫手擔遮
但明顯警隊係唔會領情
緬甸今次答哂冷嘲熱諷撚,咩全民勇武打狗,大罷工,政府始住敢開槍係冇用,狗隻都唔洗拉,有良知既自己會埋來。

香港抗爭者已經係公認世界最聰明多計,只係對手地獄級,好多人訴諸唔做乜又港豬點點,係難度太大既只能靠外國插手,而且一定要有美國份。
係 本身trump在任都有一絲希望

依家就真係無哂希望
香港人嘅抗爭路係功虧一簣
做得太少,而有內奸主張要仇警同清算警隊。。
想問,只係比買,咁冇人賣,點買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞