對吳孟達之死連登亂象有感

376 回覆
963 Like 130 Dislike
噉你係咩?無集體回憶嘅八十後/九十後?係噉你嘅童年都幾悲哀
集體回憶還集體回憶
事實奶共就應該屌
明未呀柒頭?
一句講曬
咩撚柒野功勞,都絕對抵不過支持極權暴政既滔天大罪
(詳情請入去睇呢個post:)
廢老vs廢青,有樓vs冇樓,港女vs港男:文化馬克思Cultural Marxist嘅divide and rule
https://lih.kg/728992

今日講嘅伎倆,個淵源歷史悠久,任何古文明都用過:分而治之,Divide et impera,將敵人搞到內亂,漁人得利。

但係香港承受緊嘅,係一個共產主義特有嘅version:文化馬克思主義,Cultural Marxism,係馬克思主義傳承落廿一世紀嘅最大產物。大家諗吓近十年有冇係輿論見過以下嘅非黑直白分壘:

港女vs港男 (性別)
直vs孿(性向)
廢老vs廢中vs廢青(年齡)
xx後vs yy後(年齡)
有錢有樓vs冇錢冇樓(經濟)
勞工vs文書(工種)
追韓劇vs追日劇vs追美劇vs追英劇(興趣)
高學歷vs低學歷(學歷)
名校vs非名校(學歷)
HKUvsCUHKvsBUvsUSTvsEdU(學歷)
已移民vs未移民(國籍)
黃絲vs藍絲vs綠絲(政治取態)
好多分完再分嘅政治陣營,互鬥(政治取態)

香港社會,因爲仲未係完全極權統治,所以仲有思想多元嘅空間,可以容納唔同嘅意見。文化馬克思嘅手段,就係將社會中嘅各種多元簡單化,變爲非黑直白,產生感性嘅內鬥,耗損整個社會嘅政治力量。

......
柒撚左就深潛啦
仲要出黎比人屌
唔覺得有咩亂象

一早講咗
左膠嗰種大愛思想既價值觀

同本土右派係好有衝突
任你乜乜柒柒和勇不分 都係無用
噉屌咪算囉,駛唔駛又死得好又剩仲不停噉開post鞭屍?佢話哂某程度上都成就咗今日嘅黃絲。
起個條撚樣底唔似玩分化
似係左膠多啲
咁係死得好喎
同集體回憶係兩回事
潛乜鳩?我一定要知你唔撚係00後?你一早講定我咪知你唔係囉,我以為你無佢啲電影嘅集體回憶咋,噉計落咪得00後係可能無睇過囉。
不過我都明嘅,搞唔到個政權,咪唯有去鞭一啲死人屍去平衡黃絲嘅心理囉。
你自己一早定義屌達叔就係00後
其實真係幾柒
幾大愛都唔可以對支持共匪嘅人/ 團體/ 政權有任何同情,因為共匪亦唔會對你有任何同情,最後會害死你,除非你有利用價值,但亦只係用完即棄
我純粹覺得啫,主觀都算係定義?
另外好多人亦鐘意講咩黃都有仆街,藍都有好人既廢話黎淡化個敵對性

我可以講一句
黃係有仆街
但藍,甚至中立都係100%唔會有任何一個好人,絕無任何例外
因為好人根本不可能不反對打壓基本人權自由。如果一個人不反對中共/港共既行為,即使佢平時扶幾多阿婆過馬路,做幾多慈善工作,都只係偽善扮好人,幫人只為自我感覺良好。
情況有如一個連環隨機殺人犯,或者覺得個殺人犯無問題而專登知情不報(所謂中立)既人,就算佢對家人朋友幾好,做幾多慈善,佢都百份之百係仆街黎。
等等,先唔講搞唔搞到個政權
鞭鳩死人可以同時搞鳩個政權
冇衝突㗎喎

咁你啲左膠做左咩去搞鳩個政權
柒撚左就算啦你
所以佢只係一條on9
我做過啲咩唔需要同你講,但至少我唔駛靠鞭一個死人屍令自己心理更加平衡咁悲哀啦。
不過同時循例式噉反問番你啦,你隨咗鞭一個死人屍之外仲做過啲咩?
係你將我嘅主觀當咗係定義啫。
你嘅主觀都係柒
算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞