對吳孟達之死連登亂象有感

376 回覆
963 Like 130 Dislike
要搞清楚一樣嘢,當民主對極權嘅時候,當民主可以容納反對聲音包括極權思想,而極權唔可以容納民主思想,長久落去只會發生一個結果,所以其實唔可以咁類比話搞民主就應該容許極權思想嘅散佈

至於吳孟達本人係點我哋真係唔會清楚得去邊,但我會覺得對於任何主動向中共投誠嘅藝人比如楊千嬅,都係應該落得個萬世污名,呢個標準應該係一視同仁,我呢度只係指主動去護旗嗰班,主動去掂政治而且親共嘅人。因為其實你可以選擇隻手不沾政治,好似叮噹配音咁,佢死嘅時候幾乎冇爭議性個個都只會rip 佢。但當你選擇咗掂政治而且仲要親共,自然要面對當下觀眾同日後歷史上嘅評價。呢樣嘢要同只係喺tvb做而冇去選擇掂政治嘅人區分出嚟,因為香港娛樂圈嘅公司唔係太多,唔似台灣有成幾廿個台比你揀去邊間做

論親吳孟達不及2019手足親,始終佢嘅立場係對家一邊,正如如果發生喺抗日戰爭之後有一個係之前親日嘅大名人死咗,喺當時嘅社會亦唔會有咩好評語,當然佢對香港嘅影視貢獻不容否定,但我只可以講即使今日啲人話佢抵死亦屬情有可原

另外,今日有大量第一類五毛從中作梗,只能夠靠大家批判性思考諗嘢

1.)五毛會扮曬兩家人,一邊係縮沙派,另一邊係鼓動派,然後互相對鬧,兼不斷散播負面情緒,達到分化效果。正如你覺得台灣除咗國民黨之外,民進黨唔會有共諜咩?香港呢邊建制固然係親共,但共產黨亦都唔會傻到一隻人馬都唔會安插喺泛民嗰一邊。我唔係話咁就乜都唔去理乜都唔支持,而係大家都應該要有返個正常批判性思維去諗嘢
R.I.P.
祝達叔 來世再做中蟈人
啱 達哥抵撚死
一隻,個個po係度洗
Push
Push
每次一件事洗晒版
我就知背後有人操作緊
希望各位可以幫推
冇錯,真係要正視聽,政治人格上嘅評價定奪應該盡量做到一視同仁,我啱啱都講咗,當你選擇咗掂政治而且仲要親共,自然要面對當下觀眾同日後歷史上嘅評價,而呢樣嘢應該係獨立去評價,同佢嘅演藝事業係點並無衝突,正如我諗好多人都會承認佢對香港影視業嘅貢獻
無論一個人有幾多貢獻都好
支持共產黨呢一件事已經足夠佢死後比人鞭屍
所以 祝吳孟達係地獄永遠痛苦
我都係睇達叔嘅戲大
只可以講一句晚節不保
唔否認吳孟達個演藝事業係有佢功勞
但唔同意佢個政治立場

有D人鍾意撈埋黎講,跟住扮兩邊激進互屌
其實萬變不離其宗
每次一件事洗晒版
我就知背後有人操作

操作
從中作梗、挑撥離間、煽風點火、攪屎棍

請向支那劣質字詞説不
btw推
首先
而家係無民主
唔好當自己係民主社會vs極權
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞