消息:預算案為失業人士提供百分百擔保貸款計劃 上限八萬元

213 回覆
0 Like 140 Dislike
根本你講完一大輪 唔明既人始終唔會明
同樣失業 有d人會覺得借錢係搵笨柒仲要呃佢一厘息
聰明人真係搵d穩健投資 5年回報40-50%基本 隨時200%都唔意外 大家思維方式唔同
根本同送野差唔多無啦啦人人多80000
如果同學貸一樣唔上tu真係無可能唔借
失業無錢開飯啊大哥,重投資?
失業人士需向銀行證明失業數月

又搵銀行笨
咁咪搵多幾個失業既老友 10個失業借80萬 頂間茶餐廳黎做 即刻人人有工開 個個有飯開 個個做老闆啦
記住招牌要有咁黃得咁黃 我一日黎食三餐又點話啊
劏房波並不是浪得虛名,最叻就係窄乾窮人血汗錢
你都無份受惠 冇討論價值
到時無錢還,會唔會搵警察上門收數

講緊要借錢渡過難關果D人, 你叫佢去搞生意你不如直接叫佢跳樓
所以思維方式唔同 講咩都係錯 咁樓上話冇工開 冇飯開 呢個方式有咩問題?即刻解決到佢所講既問題
點解會跳樓?可能打住同路人招牌 10個失業漢變富翁呢?同埋以我所見所聞 茶餐廳雖然呢輪賺唔到咩錢
但地鋪租係咁減 好多都挨得住
相比之下 免息借8萬真係幫到 還是派一萬 幾千幫到手
起碼對我而然 8萬幾好 再多啲仲好
姐係借你8萬叫你自己拎去賭又好買股票又好? 失業要解決問題唔係借錢係要有工作機會
ok wo 扲去炒股
以為派錢 點知睇真d係借錢
借嚟買炭咩屌你老母
還唔到係咪可以申請破產攞綜援?係嘅去攞完還一年息比佢再去破產同排公屋呀
你講得啱,識得用個8萬嘅話,其實好過派1萬好多。不過問題係如果個大班窮人真係咁醒,佢地就唔洗淪落到今時今日咁嘅地步,一場肺炎已經就死咁。
利申 我都係受害者 上年9月開始失業 自己出黎投機炒賣 (非股票)收入高過之前 失唔失業唔係自己控制到係睇老細對你既價值評估 同埋可能有d人工高 佢又唔想減你 索性cut人手
你係意外咁落入依個困境,不過有唔小窮人係真係憑實力嚟窮。我講個例子,我大學個陣做intern,識左個大我10年同事。有次我問佢月薪幾多,佢話$12000(3年前嘅事)。我話"話,你重咩interview個陣expected salary講到自己咁低"。佢話"你engineer以為自己可以講幾多呀"。個陣我先知佢重係以為所有engineer都係得個萬零蚊人工。
上面d弱智人士就話借8萬做生意不如叫佢跳樓
反而我留意到先達對面 亞皆老街 地鋪 新租幾個月 賣三餸飯就日日數錢 日日排長龍 唔覺做生意有咩問題
政府出埋啟動資金仲要埋怨唔排一萬 幾千俾佢地
有時窮真係唔好問原因
咁無計 信息差 老闆開心 基本全世界都係賺緊呢d信息差 大陸濕鳩巨型企業 全部都係抄美國佬野 大陸仔仲要吹捧到上天話美國都唔夠佢哋砌 大家得啖笑
老破左咪唔使還囉
你無講錯,因為9成既窮人都係憑實力嚟窮,得個一成先係各種既天災人禍。好多時佢地都係有D基本社會概念攪錯左。你政府要攪掂佢地,一係就攪個理財及創業局,教佢地點理財(不過算數喇,多數D窮人都好死咕咕,有排教),一係就張筆錢送到埋佢地口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞