消息:預算案為失業人士提供百分百擔保貸款計劃 上限八萬元

213 回覆
0 Like 140 Dislike
破左產嘅失業人士借唔借得 ?
你借左飛去英國重新做人好過
借定唔借 還得到先好借
忠告:借錢梗要還,咪畀錢中介
失業又點還 ? 生活都要開支 , 借得都係為生活 , 而綜援會影響全家 , 除非得一個人住 , 否則要全家查資產
呢個真 無理由唔借
但唔知佢點計cap到佢幾多個月
而家d定期好似一般都三個月最高利息 做完三個月轉銀行再玩過
最緊要佢話全數清完可以退所有利息 免息五年貸款 最多影響tu申請唔到信用卡
最好cap盡佢7皮再不斷roll
因為人地可以印錢 香港唔得
騙徒:搵錢機會又來了,多謝政府。
免息借返自己啲MPF得唔得? 點解係都要迫人俾錢銀行賺!
我可以cap盡8皮之前月薪28k
反還反,comment on9之前都想知理由

仲有冇更好方法去即時比到cash flow基層?

Given that呢個方法係基於
1. 政府唔可以無限派錢
2. Assume大部分人都唔希望唔還錢整花自己record
3. 將風險分散比銀行
4. 銀行亦有利可圖
5. 年期長+超低息,借左錢既基層唔會因為還錢而有太大壓力
全期還清會退番所以利息 免息五年啊 ching
之前有政府派錢一萬 各大銀行出補貼拉客 想人係佢銀行申請一萬
今次咁大條數 分分鐘各大銀行爭既回贈更高 一借已經淨賺
中間遲還一兩期係咪都會退翻全期利息先? 經濟環境唔好可唔可以分多兩三年還?明明自己戶口有錢點解唔可以借返自己啲錢?
政府擺明大石砸死蟹
你唔支持政府 大把野玩殘你
問題係失業既去借,借左一定係去應付生活開支,到佢搵到工再去做有糧出時,可能已經係3-4個月後,而呢家失業既好大部分係基層,本身搵既工都搵唔多,基本上係月月清,佢仲要還錢,點還?
還唔到啦,政府做擔保因為,變相條數政府食晒,咁點解唔一開始就直接派錢?你話派錢會有啲人拎去其他地方用,咁點解唔派消費卷,本地用返,又可以刺激返零售飲食
走數?
借爆佢去I’m
8皮 五年還 每月1333 咁都還唔到仲有咩好講
我唔想去諗佢點解唔俾人mpf攞錢
以事論事 呢單算係德政
其實呀波叔係咪唔知「失業」點解
知嘅話 可唔可以講返人話
頭12個月還息不還本 一個月還百幾蚊都還唔到?
對失業人士黎講 真係借8萬 好過派一萬
派錢比老闆就得
咁平心而論 佢係比你選擇借同唔借 你講到係逼住全世界借一樣 如果無能力還又去借咁抵死啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞