消息:預算案為失業人士提供百分百擔保貸款計劃 上限八萬元

213 回覆
0 Like 140 Dislike
比人拎番強姦金咪冇你所講嘅問題囉
1. 錢係屬於我嘅 我拎番就唔洗政府派錢
2. 唔洗人借錢就唔驚會整花個record
3. 完全冇風險
4. 銀行無利可圖 但係而家佢個政策係要幫銀行定幫失業人士呀
5. 拎番自己錢天經地義 唔洗還錢仲完全冇壓力
更好嘅方法一早就講過 不過呢個政府肯聽就唔會搞到而家咁
比番哂 d MPF 我啦屌你老母
食屎啦港共政府
借咗,再去英國。
大家做英國偉。
借黎allin美股
淨係叫條柒頭政苦define失業已經有排搞啦,除非佢學non mean loan咁,唔洗問就直接信你失業借
如果唔係行政費又要幾億,個腦裝屎的
借先借得果8萬有鳩用咩
呢個係憑我自己本事借來的$80000
點解要還
拎返強姦金嚴重打擊香港金融業啊 點可以俾你班蟻民咁做
其實派多一年錢有乜問題?
叫人借錢度日
我身邊d熱狗都話借
我已經唔攞好似媽咪麵既神級投資做比喻
淨係拎黎做定期 或者保本基金 五年回報輕輕一計點都跑贏直接派一萬
未申請過學資 原來唔上TU咁真係唔借都on9
其實點解要搞咁複雜 直接借8萬 成本轉嫁俾銀行免審查幾好 唔通交租又要上報 街市買餐餸又要拎手寫單?到時行政費又成天價
其實一方面幫助到失業人士 銀行都有受惠27萬人失業
當人均借到6萬 都百幾億 好快有銀行推出失業保本基金 歡迎各大失業人士投資
年息一厘真係好多小朋友唔明個概念
重點係全部還完 全數利息會退番 5年免息分期
頭一年仲要還息唔還本 識得用錢既人 唔好吹咩股票債卷啦 做定期都滾15-20%出黎
唔識用咪on99拎黎買咩買咩去旅行囉
利申 失業人士 真心認同德政 我做曬各大銀行新賬戶最優惠三個月定期plan 回報已經高於直接派一萬
就算佢派一萬 講真 都冇咩幫助
呢d位就分得出窮人思維同富人思維
有人話係德政,我唔否認對失業既人黎講可能係

問題係對就業不足果班呢,出緊底薪放長無薪假算唔算失業?

炒長散現金出糧又算唔算失業?

自僱果班無自動轉賬出糧記錄又算唔算失業?(影相佬?)

一係就做到鳩批,肯填表就肯借,如果唔係我睇唔到邊忽算係德政

除非德政既意思係幫到少數人,但係幫唔到大多數人
德政就唔算架啦
叫做好過無囉
係咪都借左先算啦
睇野咪咁短視啦

你攞哂強姦金出黎用咪埋下一個30年後既炸彈雖然有啲off topic ,但成日話mpf年年蝕錢啲人好多理都冇理過個戶口,稍為睇下啲年報揀隻好既基金,我做野5年都有20% gain

而家攞啲錢出黎用 到退休個陣就會屌返今日既政府短視

銀行有錢賺係一個誘因比銀行去借錢比班基層,政府做擔保,對銀行黎講係零風險+有錢賺。
要銀行肯一齊玩呢個game, 政府先可以將風險減低。

你不斷話派錢
1. 政府有冇咁多錢派完又派?
2. 會唔會做入息審查?如果係人都派錢=成本高但效益低。 但做入息審查又要時間 又要人手,搞得黎餓死
連登有班人係咪都屌架喇
無公派 仲好心借錢比你
你眼紅咪quit咗佢
光明正大借lor
不過佢都講明失業資助
真係全民派6k有咩用?

利申 合資格受惠對象
失業政府唔幫仲要驚你唔死叫你借錢已經on9,仲要借得8萬咁𨶙小最後頂得兩三個月仲𨶙on9
何不食肉糜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞