消息:預算案為失業人士提供百分百擔保貸款計劃 上限八萬元

213 回覆
0 Like 140 Dislike
【Now新聞台】財政司司長陳茂波周三發表新一份財政預算案。消息透露,預算案會提出為失業人士提供百分百擔保的貸款計劃,上限八萬元,而因應財赤高企,這份預算案會「減糖」,不再派錢,亦不會有公屋免租。

財政司司長陳茂波早前已披露新一份財政預算案,封面是青綠色,代表對未來懷抱希望。

受新冠疫情打擊,最新的失業率升至7%,是近17年來的新高。消息透露,新一份預算案會提出,為失業人士提供由政府百分百的擔保貸款計劃。

做法參照現時的中小企貸款計劃,失業人士需向銀行證明失業數月,貸款上限為失業前平均月薪的6倍或上限8萬元,年息一厘,還款期5年,首十二個月只還息不還本。申請者若在五年內如期還款,利息可取回,變相可免息貸款。

有關計劃由按揭證券公司承做,由銀行批核,申請者需以稅單或銀行戶口紀錄,顯示失業前的月薪。

陳茂波多次預告下年度會出現較大的赤字,要「睇餸食飯」,選擇有限。

據了解,新一份預算案不會如去年一樣大幅派糖,不會再派錢,公屋戶亦不會再有租金減免,至於其他寬免措施亦會減甜,寬免金額會縮水。
唔幫手都算
叫你去借
財仔最吸血,失業仲叫人借錢,佢老母都戇鳩,鼓勵人地去借貸,然後破閪產
失業點會有錢還?
綜援又贏
冇工開冇錢去借咪有
阿健係到 咪撚再問
係到 咪撚再問

柒左
如果真係唔還 , 銀行要同政府 claim 應該都唔容易

政府 : 你確定債仔真係還唔到先
債仔 : 政府話佢100%擔保我 , 你搵政府還啦

而家係借錢食飯
經濟大退退唔派錢救濟走去玩借錢玩加稅

唔撚派錢
唔撚比人拎返自己強姦金
走去叫人借錢
有幾on9先諗得出咁嘅政策
公司就派,員工就要借
佢係咪預左啲人唔會還
比老細就唔使還,比打工仔就要還
之前咪藉口講 唔派錢俾公司 市民就會失業
幾十億咁撚樣派

而家市民失業 就叫自己借8萬啦 5年內好還撚晒佢
屌你
梗係借.免息貸款
借8萬 分5年還(12x5 = 60期)
1期=$1,333
點解唔借?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞