任天堂社長:“遊戲是否有趣,其實與硬體效能無關”.

138 回覆
430 Like 23 Dislike
其實影相咪一樣

攝影台九成 po 都係講器材,不如開多個台叫攝影器材台

機係勁好多,方便好多,但近代影嘅相,又同幾廿年前又靚幾多?

要大光圈,對焦要絕準,但

夠sharp ,夠清,背景夠化就=靚?

華人攝影圈將一樣藝術變做幾多iso 可用,幾多fps 呢類數據化,講到砌機咁睇參數,真係好可惜,高畫質同靚,其實又係咪真係咁大關係?
靚唔靚好主觀
所以先有呢啲比客觀數據去定義靚?

Btw 但任狗部switch真係廢 2000幾買泥玩indi game
硬體越有進步,成品就可以有越高可塑性
即係好似你玩game 係玩畫質定係玩遊戲性咁

而家係相機廠商同玩家搞到砌機咁睇 spec
但問題係討論中心變左討論工具,而唔係成品本身
遊戲是否有趣,其實與硬體效能無關 呢個講的確冇錯, 一隻遊戲的確唔會因為硬體勁咗而好玩咗。但係如果硬件效能不足絕對會影響到玩家對遊戲既體驗。
打機變咗做睇幻燈片既話, 隻遊戲幾撚好玩都冇用。
純粹對應標題回覆。
咪就係
遊戲性同埋硬件根本就冇衝突
甚至有互補關係
GTA做例子就見到成個遊戲伴隨硬件嘅成長

將遊戲同埋硬件效能分割呢啲咁撚離地嘢
真係啲戇鳩先信
不如2021用黑白電視睇周星馳啦
發神經
畫質都係一部分
好食嘅嘢 賣相唔好 都係冇人會食

廠商立場就係要同對手競爭
佢哋出產品都一定有做research 睇下user要咩

你討論相機緊係講spec
討論相就係講番相本身

點解講講下機就要講番相
先唔講sharp
背景化開真係會靚啲
係果部機出game自然要諗盡方法去搞掂部機既問題

如果出落電腦,最多都係盡量咪出「彈game」同盡量令主流hard ware無問題

搞唔掂就真係遊戲公司問題,而唔係部機問題
屌你老母八方旅人起曬格幾好玩都好冇女睇嚴重影響遊玩心情
叫林布蘭去評梵高,會話做乜鬆郁濛

器材、硬件、技術係基礎

創作就係拎啲基礎去運用

例子faily bird
八方旅人嗰種起格係特登同硬體冇關
而佢真係唔好玩
咁做咩你唔繼續用紅白機要一直升級?
一個人幸唔幸福其實同佢有幾多錢無關係
完全否定硬體性能會唔會又矯枉過正?
畢竟高ISO確實係可以帶黎以往器材無辦法捕捉到嘅畫面;大光圈係弱智都可以好輕鬆做到主體、背景分離。

不過支持開多個台,器材雖然係重要,但係可以討論嘅空間真係唔多。除非係改裝舊鏡呢啲,可惜呢類型題材少到近乎無。黎黎去去都係快啲慢啲、同埋貴啲平啲,咁我不如開 YouTube 10 分鐘乜都比較完
咁貴野變左開發商成本高
都會變左入場人數少=減低遊戲性
其實真係應該分返2個市場
老任就專搞低配置低成本
Sony就專搞高配置高成本
(但老任又要去做MH呢啲對硬件高要求既game,咁仲講乜遊戲性同硬件)
個Form factor都無對手

日本Swtich lite都好好賣, 佢地通勤時間長過香港好多, 唔似香港毒撚成日留係屋企打機

為左zelda pkm 動森 mon hunt大把人出機
super Mario bros 1同rdr2比
硬體越有進步 , 動森個島可以再大D都唔LAG
器材係錢既問題only, 香港人最唔缺既係錢, 技術要時間同天份, 呢d野唔係個個人有
PC gaming 咪最百貨應百客,每一個 parts 都豐儉由人
至於老任搞MH我覺得OK可以拎喺手玩,差過PS4合理,最新MHR demo 鎖到30fps無大問題,真係打緊又唔會太在意

反而PS主打高畫質,搞咁耐先出PS5
MHW/MHWI用PC靚好撚多
開多個台冇用㗎喎,開咗咪就係9成嘅post都集中係「器材台」,一樣係少人出相

以前黃耀華、含撚貓嗰啲雖然煩膠到癲,但至少佢地真係會post自己相
打開PC果班都唔多理console間既爭拗, 因為完全唔係同一個tier既野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞