任天堂社長:“遊戲是否有趣,其實與硬體效能無關”.

138 回覆
430 Like 23 Dislike
啱呀 正如打J是否有趣其實同影片質素無關 間唔中都會播vcd打J
屌 啲人睇動畫咪又係睇個畫質 睇女 唔係睇劇情
如果唔係鬼滅呢啲點會爆紅
道理人人都明 但現實永遠就係咁膚淺
老任個諗法係正確,例如無語音+無CG cut scene 的確係用少左錢

你見Diablo 永遠得cut scene 靚 隻game 不思進取
佢岩
唔怪得手機驚賺大錢
鬼滅就算resolution低都會靚 因為佢唔係追求真實感 就算佢係pixel art都可以靚 佢感覺上好靚係因為佢係某個shot加咗好撚多in-between frame 例如斬甩人條頸嗰個shot 所以好smooth 所以唔關畫質事
咁你唔可以因為咁否定硬體效能帶黎嘅優勢
拎返gta, rdr2做例子, 或者bio2, ff7 remake
當年技術做唔做就係做唔到
2021年仲用埋曬啲ps3時代既模組去炒冷飯
係得番啲老餅念舊撚成日係到話Mario Pokemon好好玩啊
同個啲垃圾手機game一撚樣 靠個ip真係會有傻仔買得落手
做撚壞個市咩
根本舊錢同精力就得咁多,老任就係畫面合格其它放晒落遊戲性度
都係畫面方面組
i mean個劇情根本無咩特別
打機要講遊戲性 睇動畫點解個劇情反而變成次要
屌醒對面班友
只係任狗藉口偷換概念

強調遊戲性冇錯係重要, 但同時係限米煮限米
80年代機能有限咪只能做pacman 同d 8bit 野
一樣可以成為經典

只如果不思進取GTA冇3D化
到gta5 一樣好似gta2 咁平面top view鏡頭呢
咁劇情呢啲野唔同畫面喎 畫面可以睇佢夠清夠smooth當然你都可以唔鍾意個畫風 但起碼可以有客觀標準 但劇情客觀最多話佢夠唔夠完整 同合唔合理 你講嗰啲有冇特別都係你覺得架啫 即係好似我唔鍾意愛情劇 我都會話套套差唔多 冇咩特別 但總有人好鍾意愛情片 鬼滅就係夠大眾 所以比較多人覺得enjoyable 咁都係佢優勝之處
貼自己影嘅相同真名上連登冇分別
除非分開兩set相一啲放連登一啲放自己social media
佢理論係冇錯 一隻好game真係唔洗講求硬件 Return of the Obra Dinn可以話係完美例子

佢都係想講開發者應該以遊戲性作為最大考量 而唔係畫面姐
廠商立場講呢d咪on9囉
Canon/Nikon會唔會同你講影靚相同硬件無關?
成日拉埋去華人
華人你老母
咁無美感嘅人係大多數,都正常嘅
老實講,PS5性能係唔差,但玩嘅驚係2077、Bio 3 re呢啲,你地咪買囉

Switch解像度係低,但Zelda、Mario Odyssey、大亂鬥,隻隻都好有誠意,更加唔會sell左膠政治思想

高下立見
當大家玩緊同一隻game
要比較嘅嘢咪就係FPS同埋畫質
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞